Bill Gates, öyle bir laf etmiş ki, çok yakında, Başbakan Erdoğan’dan okkalı bir fırça yer.
Tamam bugün bilgisayar, internet ve yazılım adına ne varsa, onun katkısı büyük ama o bile anlaşılan o ki bizim FATİH projemizi hâlâ yeterince anlayamamış.
Hadi öğrenciler, öğretmenler, veliler ve medya anlayamadı. Ama ona ne oluyor ki!
Görünen o ki artık o da iyice yaşlanmış.
Baksana FATİH Projesi’nin ruhunu bile kavrayamamış...
Habere göre, Windows’u hayatımıza sokan Bill Gates, tabletle eğitim olmaz demiş. Gerçekten de halt etmiş!
Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yaklaşık 4 yıldır dev şirketin yönetimini bırakıp kendisini hayır işlerine adadı. Demek ki, bu yüzden gelişmelerin uzağında kaldı ve FATİH’i anlayamadı.
Karısıyla birlikte kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla dünyanın dört bir yanında hayır işleri yapan Bill Gates’e göre öğrencilerin eline bir tablet tutuşturup daha iyi bir eğitim beklemek çok yanlışmış.
Haydaaaa, hani bilgisayar, tablet, bilişim, yazılım nedir, bütün bunlardan habersiz dağdaki çoban olsa, anlarız da ona ne oluyor!..
Bill Gates, Chronicle of Higher Education’a verdiği bir röportajda, Microsoft’un geçtiğimiz hafta tanıttığı Surface benzeri tabletlerin eğitim alanındaki kullanımına ilişkin bir soru üzerine şu tarihi açıklamayı yapmış:
“Öğrencilere bir cihaz dağıtılarak yapılan denemeler gerçekten çok başarısız oldu. Bütün eğitim müfredatını ve öğretmenleri değiştirmelisiniz. Ayrıca klavyesi olmayan bir cihazla bu iş yürümez. Demek istiyorum ki, öğrenciler okulda sadece bir şeyler okumuyorlar, yazı yazmak ve iletişime geçmek zorundalar. Bunları da ancak klavyesi olan bir bilgisayar ile yapabilirler...”
Gates, düşük maliyetli bilgisayarların eğitim için daha doğru bir yönelim olacağını sözlerine eklemiş...
Eğitim nedir?
Oldum olası mühendislerin eğitim ve öğretimi yeterince anlayamadıklarını savundum. Çünkü ortada binlerce örneği var. Ama Bill Gates’in yukarıdaki sözlerini okuyunca, biraz biraz anlamaya başladıkları umudu doğdu.
Niye mi?
Bill Gates gibi bir teknoloji kurusu, teknolojinin, kâğıdın, kalemin, öğretmenin, sınıfın yerini alamayacağını söylüyor. Eğitim-öğretimin sadece bakmak, okumak değil aynı zamanda yazmak da olduğunu vurguluyor. Yani eğitimin tek yönlü bir iletişim olmadığına dikkat çekiyor. Ama görünen o ki onun da hâlâ kafası karışık.
Umarız daha uzun yıllar yaşar da, bütün müfredat programları ve öğretmenler değiştiğinde de, teknolojinin eğitimin asli oyuncusu değil, yardımcı unsurlarından yani tamamlayanlarından biri olduğunu görür.
Eğitim sosyal bir olaydır ve kişiden kişiye değişir. Dünyada bir milyar öğrenci varsa, bir milyar farklı eğitim modeli vardır. Ve tek tip yazılımlarla ne öğretmenin yeri alınabilir ne de kalemin, tebeşirin...
Dünya nereye gidiyor?
Görür müyüz bilmiyorum ama ne zaman ki robotlara da, tabletlere de, bilgisayarlara da bir ruh ve insani değerler kazandırılır işte o zaman belki klasik eğitim modelinin sonu geliyor denebilir. Ama eğer o gerçekleşirse, inanın ki insansıl robotlar da, evde öğrenmeyi değil, okulda, sınıfta, kampüste, dershanede öğrenmeyi tercih edeceklerdir...
Son 50 yıldaki bilimsel gelişmenin, son 3 bin yıllık gelişmeden daha ileride olduğu aşikar. Bir 50 yıl sonra, bugüne, bizim ilk çağlardakilere baktığımız gibi bakılacağı da kesin. Ama bütün bunlar, bizi biz yapan değerlerden kopacağımız anlamına gelmemeli.
Evet son 3 bin yılda teknoloji çok değişti. Ama emin olun eğitim ve öğretim, sürekli gelişse de hep aynı kaldı. Çünkü bilim de, teknoloji de hep eğitim ve öğretim sayesinde gelişti ve onun tamamlayanı oldu...
Tekrar yazının başına dönüp işin ironi kısmını geçersek, bugün tablete büyük anlam yükleyenlerin gerçeği görmesi de Bill Gates gibi uzun süre almayacaktır.
Bilim ve teknolojiyi sonuna kadar kullanalım ama ne olur, mühendislerin gazına gelip, tabletlerin, öğretmenin, kalemin, tebeşirin, kara tahtanın, sınıfın, çantanın, kitabın, okulun yerini alacağı hayaline kapılmayalım.
Fazla uzağa gitmeye hiç gerek yok. Son yıllarda neredeyse öğrencilerinin tümüne bilgisayar dağıtan kentlerimiz var. Onları inceleyin yeter!..
Özetin özeti: Kimse bizi teknoloji karşıtı ilan etmesin! Önemine onlardan çok daha fazla inanıyoruz. Ama eğitim ve öğretimin ne olduğunu da biliyoruz. Tedirginliğimiz de o yüzden zaten...