Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas GÜÇLÜ

Başvuruları 23 şubat - 9 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan Ortaöğretim Kurumuları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı başvuru kılavuzu nihayet yayınlandı. Yakında ilköğretim okullarında öğrencilere dağıtılacak.
Kılavuzda sınavla ilgili A'dan Z'ye her türlü bilgi yer alıyor. Ama yine tartışmaya açık pek çok madde var. Kılavuzu eline alan veliler, soluğu mahkemede alırlarsa hiç şaşırmamak gerekir.
En fazla gürültü koparması beklenilen madde, hiç bir mantıki dayanağı olmamasına rağmen, halen anadolu liselerinin 8. sınıfında okuyan öğrencilerin, anadolu liseleriyle ilgili tercihlerine ambargo konulması.
Yani, anadolu lisesinin orta bölümünü bitiren bir öğrenci, fen liselerine, öğretmen liselerine, meslek liselerine, imam hatip liselerine başvurabilecek ama, bir başka anadolu lisesine giremeyecek. Bir başka değişle Kadıköy Anadolu Lisesi'nin orta bölümünü bitiren bir öğrenci, bu yıl sınava girerek İstanbul Lisesi ya da Galatasaray Lisesi'ne geçiş yapamayacak. Ama eğer isterse kolejlere girebilecek. Ayrıca kolejden koleje de geçiş olabilecek...
Bu maddenin mantığını anlamak gerçekten zor. Bakanlık, "Onların kazanılmış müktesep hakları var. Kazandıkları okula devam etsinler" diyor. Böyle saçmalık olur mu? 4 yıl önce hiçbir sınavı kazanamayana her türlü hakkı verip, başarılı olup anadolu liselerine girenlere ambargo getireceksiniz. Böyle saçmalık olmaz. Başarılı olanı cezalandırıp, başarısızı ödüllendirmek Türkiye'nin dışında hangi ülkede var? Bu ambargo en kısa zamanda kaldırılmalıdır. Yoksa bu yanlış da yargıdan geri dönecektir.
Eğer iddia edildiği gibi bu çarpık mantığın arkasında, "öğrencilerin kolejlere yönlendirilmesi" varsa, bu çirkinlikten de öte aymazlıktır...
Tartışılan bir başka nokta ise daha önce hazırlık okuyan öğrencilerin anadolu liseleri, fen liseleri, öğretmen liseleri ya da diğer okulları kazandıkların da bir kez daha hazırlık sınıfı okuyup, okumayacaklarıdır. Anadolu Teknik ve Anadaolu Meslek liseleri için açıklık getirilmiş ama diğer okullar için kılavuzda herhangi bir ayrıntı yok...
Sınavların içeriğine gelince: bu konuda da ayrıntılı bir açıklama bulunmuyor. Ancak önceki yıllardakine benzer bir sınavın ip uçları var. Muhtemelen yine 100 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Soru tipleri de muhtemelen yine öncekiler gibi olacak.
Adaylar en fazla 12 tercih yapabilecek, bu tercihlerini karışık da değerlendirebilecektir. Ancak, anadolu liseleri ve imam hatipler için en fazla 5'er, fen liseleri için 7, meslek liseleri için de 12 tercih yapılabilecektir.
Fen liselerine fen ağırlıklı toplam standart puanıyla, diğer okullara da toplam ağırlıklı satandart puanla öğrenci alınacak. Türkçe ve Matematik'in ağırlığı her iki durumda da Fen ve Sosyal'e göre daha fazla olacak...



Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr