Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şu günlerde yüz binlerce genç üniversiteye girmek için yoğun bir çabanın içinde.
Tek hedefleri var, iyi bir üniversiteye girip, iyi bir meslek edinip, iyi bir gelecek elde etmek.
Tıpkı kendilerinden önceki abileri, ablaları gibi.
Peki onlar şu anda ne durumdalar?
Yani 6, 7 yıl önce, üniversiteye girip, bitirenler şu anda ne haldeler?..

Ceza gibi ödül!
Hani bir söz var, hiçbir başarı cezasız kalmaz diye. İşte üniversiteyi bitirenlerin durumu aynen öyle.
Üniversiteyi bitirdiler ama iş bulamadılar.
Bu onların donanımsızlığından değil, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan kaynaklanıyor.
Her ne kadar kağıt üzerinde sürekli büyüyorsak da, yeni istihdam alanları açılmadığı için, işsiz sayımız giderek artıyor.
Ve işsizler sıralamasında, ilk sırada üniversite mezunları geliyor.
Yani yıllarını dershane köşelerinde geçiren, çocukluklarını, gençliklerini doyasıya yaşamayan, üniversiteye girmek ve bitirmek için büyük özverilerde bulunan gençleri, işsizlikle taçlandırdık. O da yetmedi, milyarlarca lira borçlandırdık ve devlet sürekli enselerinde.
İşe girdikleri anda, maaşlarının önemli bir bölümüne el koyacak.
Niye mi?
İsterseniz gelin önce şu habere bir göz atalım:

3 milyar 750 milyon
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kredi geri ödeme dönemi başlayan ancak ödeme yapmayan öğrenci sayısının 506 bin 617 olduğunu, öğrencilerin borcunun da 3 milyar 751 milyon TL olduğunu bildirdi.
CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar’ın, üniversite gençliğinin kredi borçları ve haciz işlemi yapılan öğrencilerle ilgili soru önergesini, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yanıtladı.
YURTKUR’dan bugüne kadar toplam 10 milyon 157 bin 89 öğrencinin kredi aldığını belirten Kılıç, 2012 yılında da 806 bin 795 öğrencinin kredi almaya hak kazandığını kaydetti.
Öğrencilerin toplam borcunun 3.7 milyar olduğunu kaydeden Kılıç, “Geçmiş yıllarda öğrenim kredisi alan ve 2012 Ekim ayında borcunu ödeme aşamasına gelmiş ancak ödeme yapmamış 506 bin 617 borçlu bulunmaktadır. 70 bin 511 borçlu ise, ya borcunu bitirmiş ya da ödemeye devam etmektedir. Hiç ödeme yapmayan borçlulardan dolayı Kurumumuzun 3 milyar 751 milyon 235 bin 299 TL alacağı bulunmaktadır” dedi.
Kredi geri ödemelerinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini, sigortalı bir işe girilinceye kadar borçların geri ödemesinin başlatılmadığını söyleyen Kılıç, “Bunun için kişinin yapması gereken tek şey, sigorta kaydı olan bir işte çalışmadığını bir dilekçeyle Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesinden ibarettir. Dolayısıyla iş sahibi olmayan mezunlardan icra yoluyla para tahsilatı gibi bir politikamız bulunmamaktadır” dedi.
Bakan Kılıç’ın yanıtını değerlendiren Acar, “Ülkemizin en önemli sorunu işsizliktir. Üniversite mezunları arasında işsizlik ciddi bir sorun. Türkiye üniversiteli işsizler ülkesi haline geldi. 200 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu, öğretmen olabilmek için bekliyor. Binlercesi de “ne iş olsa yaparım” anlayışıyla iş arıyor. Böyle bir ortamda gençlerin öğrenim kredisi ile bunaltılması doğru değildir. 500 bini aşkın öğrenci kredi geri ödeme dönemi geldiği halde ödeme yapamıyorsa, bunun iyi sorgulanması gerekir. Bu tablonun oluşmasında hükümetin yanlış politikalarının etkisi vardır. Bu yanlışın faturası gençlere kesilmemeli” dedi.

Şimdi ne olacak?
Batık bankalara yüzlerce milyar dolar kaynak aktarıldı. Rantçılara sağlanan avantajlar da ondan aşağı değil. Ama gençler söz konusu olduğunda iktidarda kim olursa olsun herkes Ali kıran baş kesen oluyor.
Burslar zaten çok az. İstanbul gibi bir yerde bir öğrencinin 260 lira ile geçinmesi mümkün değil.
Öğrenci harçları birinci öğretim için kaldırıldı, ikinci öğretim için hala duruyor.
Yılda yüz binlerce konut yapan bir ülkede yılda 300, 500 yurt yapmadığı için öğrencilerin yarısı açıkta.
Dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alan öğrenciler, dünyanın her yerinde, ilk önce kendi devletleri tarafından desteklenirken bizde yüzlerine bakan yok.
İşsiz kalmaları ise maalesef kimsenin umurunda değil.
Özetin özeti: Genç olmak çok zor hele hele bir de Türkiye’de yaşıyorsanız!..