Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri’de dün de önemli açılışlar gerçekleştirdi. Erciyes Üniversitesi’nde açılışını yaptığı Genetik ve Kök Hücre Araştırma Merkezi GENOM, Nano Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Aşı Geliştirme Merkezi bunlardan sadece birkaçı.
Gül, bilimin kat ettiği yolun çok hızlı olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda son yıllarda önemli mesafe aldığını söyledi.
GENOM merkezini Cumhurbaşkanı Gül’le birlikte gezdik. Elektro mikroskopla kök hücrelere baktı. Laboratuar çalışanlarından bilgi aldı. Hayrünnisa Hanım’la birlikte, yapılan bu çalışmaların hangi amaçla kullanılacağını sordular. Başta kanser olmak üzere her türlü haslığa yönelik araştırmaların yapıldığının hatırlatılması üzerine, memnuniyetini dile getirdi. Bu tür yatırımların artırılarak devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yaptı...
İki gündür Kayseri’deyiz ve işte dünkü üniversite sunumlarından bazı satır başları:
AG Üniversitesi
Abdullah Gül Üniversitesi, her yönüyle farklı bir üniversite modeli yaratmaya çalışıyor. Arkasında sadece Cumhurbaşkanı Gül‘ün samimi çabası yok, devletin ve Kayserililerin tüm olanakları da bu üniversite için seferber edilmiş.
Peki AGÜ bu kadar öne çıkartılırken diğer üniversiteler, ihmal ediliyor mu?
İşte Cumhurbaşkanı’nın en hassas olduğu konu buymuş. Bizi bile diğer üniversite rektörleri ile birlikte kabul etti. Kayseri’deki diğer üç üniversite de AGÜ ile birlikte sunum yaptı...
AGÜ’nin biri şehir içinde, diğeri şehir dışında iki kampüsü var.
Şehir içindeki 340 dönüm ve Sümerbank’ın eski tesislerinin bulunduğu alan. Buraya Sümer Kampüsü deniliyor. Sivas yolu üzerindeki Mimar Sinan Kampüsü ise yeni inşa ediliyor. Devasa bir alana sahip. Erciyes ve Ali Baba dağlarının eteğinde ve 3 bin 600 dönüm!
Üniversiteler genelde hep yamaçlara kurulur ama AGÜ çanak gibi bir vadinin içinde.
Kurulması da, bakımı da bir o kadar zor bir kampüs olacak.
Kaba inşaatını devlet, ince işlerini de vakıf üzerinden hayırseverler yapacak.
Rektör İhsan Sabuncuoğlu, Bilkent’ten ve Çorumlu. İki rektör yardımcısından biri Adanalı diğeri de Bursalı, Genel Sekreter ise Trabzonlu.
Bu mozaiği, Cumhurbaşkanı özellikle istemiş. Yerel olmasın demiş. Muhtemelen öğrenci profili de böyle olacak.
Rektör Sabuncuoğlu, vizyonu da, heyecanı da sınırsız birisi. Dinledikçe hem umutlanıyor hem de acaba hayal kırıklığı yaşar mı diye endişeleniyorsunuz. Çünkü anlattıklarını, bugüne kadar gerçekleştireni görmedik. Hemen her üniversite böylesi iddialarla yol çıkıyor ama arkası gelmiyor. Bu yönde bir hatırlatma yaptığınız da hemen demoralize oluyorlar...
İşte rektör Sabancuoğlu’nun sunumundan bazı satır başları:
* 3. nesil üniversite kuruyoruz. 1. nesil üniversiteler bilgiyi paylaştı, ikinci nesiller araştırma yaptı, 3. nesiller ise ürettiği bilgiye katma değer katıyor.
* Sn. Cumhurbaşkanı’nı daha önce hiç tanımıyordum. İki saatlik bir görüşmeden sonra görevi hemen kabul ettim. Çok vizyoner, kaliteye çok önem veren, dengeli birisi.
* İyi bir kadro oluşturmadan yeni bölüm açmayacağız.
* Performansa dayalı ücret politikası izleyeceğiz. Maaşları piyasa belirleyecek.
* Unvanların da ve diplomaların da artık bir anlamı kalmadı.
* Sn. Cumhurbaşkanı, keşke derslerimize girse ama bize ayrıcalık tanımıyor.
* Öğrenci sayımız 5 bini aşmayacak. Her öğrenciye burs, hocalara da devletten aldığı maaşın üzerine, ekstra maaş vereceğiz.
* Tümüyle İngilizce eğitim yapan 4. üniversite olacağız.
* Türkiye’nin dört bir tarafında iyi öğrenci arayışına çıktık. Bu yıl 150 öğrenci alacağız.
* Ekonomik ve sosyal kalkınmayı İstanbul ve Ankara’nın dışına çıkarmamız gerekir. Hedefimiz bu!
Erciyes Üniversitesi
45 bin öğrencisi ve 5 bin personeli ile ufak bir kent görünümünde. 35 yılda çok önemli yol kat etti. Binalarının tamamına yakını hayırseverler tarafından yapıldı.
Rektör Fahrettin Keleştemur’un hedefi, 2023’te dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına girmek.
Dün açılan GENOM ve GENKÖK laboratuarları ile bilimde söz sahibi üniversitelerimizden birisi olacak...
Melikşah Üniversitesi
Burç Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2008’de kuruldu. 2 bin 400 öğrencisi var. Yüzde 70’i kademeli burs alıyor. Hocaların yüzde 40’ı yabancı. 38 ülkeden 180 öğrencisi bulunuyor. Boydakların ciddi desteği söz konusu.
Rektör Vekili Tankut Yalçınöz, çok daha iddialı olabilirlerdi...
Nuh Naci Yazgan
2010’da ilk öğrencilerini aldı. Erciyes Üniversitesi’nin de kurulmasına destek olan Kayseri Yüksek Öğrenim Vakfı tarafından kuruldu. Henüz 372 öğrencisi var. Hayırseverler Kayserili ilk sanayicilerden ve TBMM 2. dönem Milletvekili Nuh Naci Yazgan‘ın ismini vermekten gurur duyuyorlar. Rektör Kerim Güney, “Mezunlarımız iş arayan değil, iş kuran gençler olacak” diyor...
Özetin özeti: Kayseri’deki bu heyecan, keşke diğer kentlere de taşınsa!..
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025