Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Prof. Dr. Muhammed Şahin, en başarılı rektörlerden birisiydi. İTÜ’yü şaha kaldırdı. ODTÜ ve Boğaziçi’ne hodri meydan çekti. Seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy almasına rağmen, önce dönemin YÖK Başkanı’ndan, sonra da dönemin Cumhurbaşkanı’ndan yani Prof. Dr. Çetinsaya ve Gül’den veto yedi.
Açıkta kalınca birçok üniversiteden rektörlük teklifi aldı. Tercihi, MEF Üniversitesi yönünde oldu. Daha ilk yılında da en yüksek doluluk oranına ve çok yüksek taban puanlara, hocalara ve prestije sahip olarak, bir anda fark yarattı.
Bir çırpıda İTÜ’den kopamadığı için o da kendisinden önce binlerce öğretim üyesinin yaptığı gibi üniversitenin izni ve görevlendirmesiyle MEF’e geldi.
Ama yeni çıkan “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” pek çok Hoca gibi onun da hayatını altüst etti ve yeni bir karar aşamasına getirdi.
Eskiden görevlendirmelerde süre sınırı ve idari görev almama gibi kısıtlamalar yoktu. Bu şekilde uzun yıllar hem kamuda hem de farklı üniversitelerde görevlendirilen pek çok isim oldu.
Şimdi ise hem iki yıl sınırı getirildi hem de idari görev alamama koşulu kondu.
Bu durumda, Prof. Şahin gibi yüzlerce, belki de binlerce Hoca, ya kadrolarının bulunduğu üniversitelere dönecek ya da istifa edecek.
Yasa geriye işler mi bilmiyorum. Ama siz üniversitenizden izin alıp 4 yıllığına bir göreve talip oluyorsunuz ve daha ikinci yılında hadi o görevi bırak diyorsunuz.
Bırakıp gitseniz üniversiteye yazık, gitmeseniz, bir ömür verdiğiniz üniversiteden istifa etmek zorundasınız.
Nereden bakarsanız bakın sancılı bir durum. Her iki tarafın da yani yasa koyucuların da, mağdurların da kendilerine göre haklı nedenleri var.
Bakalım uygulamada daha nelerle karşılaşacağız?..
Keşke, söz konusu yasalar, farklı yasaların kuyruğuna takılıp, oldu bittiye getirilip çıkartılmadan önce, yeterince tartışılıyor olabilse. Ama nerdeee...