Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş önceki gece Genç Bakış’ta konuğumuzdu. Bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapmayı düşündüklerini anlattı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin’e karşı içinde ukde kalan konulara cevaplar verdi. Londra taksileri gibi İstanbul’a özel taksi tasarlandığını söyledi. Haliç’in toprakla doldurulmasını öneren üniversite raporlarının bulunduğuna dikkati çekti.
Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programdan bazı satır başları:
- 1 Mayıs’ı çok önemsiyoruz. Taksim’in tekrar böyle bir kutlamaya açılması önemli. Hep beraber kutlayacağımız bir bayrama dönüşeceğine inanıyorum.
- Buradan Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum: Kendi büyükşehir belediyelerinin şirket listelerini açıklasın. Bir CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeleri şirket belgelerini görmek istediği için azarlanıyor. Sayın Kılıçdaroğlu gitsin bunu sorgulasın.
- Kadro konusu tüm belediyelerin sorunu. Hizmet almak için taşeron firma kullanılmak zorunda. İtfaiye için böyle bir taşeron alım yapmıştık. Ana muhalefet o dönemde itfaiye taşeron olur mu dedi. Ya kardeşim, bunu ya bilmiyorsun ya da halkı aldatıyorsun!
- Biz yıkımdan yana değiliz. Gözyaşı ve kavga istemiyoruz. Ama biz yol gösterelim ve vatandaş yapısını yaparken adam gibi yapsın. İstanbul’a özel bir deprem yasası çıkmasını arzu ediyorum.
- Muhsin Ertuğrul’u yıkıp yenisini yapacağız dediğimizde cami mi yapacaklar dediler. Sonra samimiyetimizi gördüler.
- İstanbul’un nüfusu 14 milyona yaklaştı. Eskisi kadar göç yok. Ama İstanbul’da yılda 210 bin civarında doğum var. Biz ne yapalım, insanlara doğum yapmayın, kent nüfusu artmasın mı diyelim?
- Romanlar apartmanlarda oturamazlar, toprağa yakın olmak isterler. Birileri tepeden bakabilir ama onlar tepeden bakmayı sevmezler. Kapı önünde çekirdek çitleyip muhabbet ederler. Ben de çok oturdum onlarla. Yaşam tarzlarını iyi bilirim. Buna dokunulmaması lazım.
- Birçok vakıf üniversitesi sadece kampüsü yapıyor, barınma sorununu hiç düşünmüyor, yurt yapmıyor. Bu tür üniversiteler yapılırken belirli oranda yurt yapma zorunluluğu getirilmesi gerek.
- Biz İBB olarak her yıl 50 bin öğrenciye burs veriyorduk ama maalesef bu burs CHP tarafından iptal ettirildi. Biz de bundan dolayı öğrenciye ulaşımda zam yapmamayı hedefledik.
- İSMEK’te 5 yıl içerisinde 910 bin kişiye eğitim verdik. 210 farklı branşta, hiç para almadan eğitim veriyoruz. Ama maalesef ana muhalefetin bazı belediyelerde İSMEK’ler kapatıldı.
- Metro Komuta Kontrol Merkezi hazırlanıyor. Bir otobüsün içerisinde kaç kişi var, durakta kaç kişi bekliyor, hangi durağa boş ya da dolu otobüs göndermek lazım, bunların hepsi merkezden kontrol edilecek.
- Metrobüs birkaç ay içerisinde Beylikdüzü’ne ulaşacak. Yakında metrobüslerde iç ve dış anonslar da olacak.
- Metrobüs konusunda bizi tenkit eden, çıkıp televizyonlarda konuşanlara söylüyorum. Birincisi, büyük araç koymak zorunda olduğumuzdan dolayı araçları dışarıdan aldık. İkincisi, “Neden raylı sistem yapmadınız?” diyorlar. Ama metrolarda yüzde 2 meyili geçemezsiniz. Nasıl hesap yapıyorlar? Biz doğru bir iş yaptık. Ben de metrobüsü kullanıyorum. Yanımda hep akbil taşıyorum.
- Marmaray İstanbul’da saatte 150 bin yolcu taşıyacak, Uzakdoğu’dan İngiltere’ye kadar kesintisiz bir raylı sistemi devreye sokacak bir proje. Bir aksilik olmazsa 2013 sonuna doğru bitecek.
- 3. köprü uluslararası bir köprü olacak. Şehrin hatlarının biraz daha dışından katılım sağlanabilecek, daha çok ağır vasıtaların kullanacağı bir sistem düşünülmekte.
- İstanbul’da belediyeye ait olan kültür merkezlerinin sayısı 4, toplam koltuk sayısı ise 1420 civarındaydı, şu anda ise 24 civarında kültür merkezi ve 20 bin 500 koltuğa ulaştık.
- Bu şehirde 2004 öncesinde değnekçi olayı vardı. Biz bunu bitirdik. Bugün 2 milyar dolar değerinde bir İSPARK şirketi ortaya çıktı. Onların itham ettikleri gibi başka türlü düşünsem neden şirket kurayım? İhale eder, yandaşlarıma veririm. Emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz.
- Haliç konusunda “Kurtarmak mümkün değil, ancak toprak doldurularak burası bölge ormanı yapılmalı” diyen bir üniversite raporu vardı. O zaman Sayın Başbakanımız döneminde ciddi bir çalışma yapıldı ve dipteki çamur suyla karıştırılarak Alibeyköy’deki taş ocağına pompalandı, orada süzülerek su yeniden Haliç’e döndü.
- İstanbul’da günde 14 bin ton çöp üretiliyor. Bu, Avusturya’nın günlük çöpü kadar. Ve bu kadar çöpe rağmen İstanbul temiz.
- Avrupa ve Anadolu yakasında yurtlar kampüsü yapmayı düşünüyoruz. Metroyla gidilebilecek noktalarda, tüm ihtiyaçların karşılanabileceği alanlar olmasını planlıyoruz. TOKİ Başkanı ile de bu konuyu görüştük, projelendireceğiz.
Özetin özeti: Topbaş, İstanbul’un yaşam kalitesinin daha da artacağını söylüyor. İnşallah...

İstanbula göç durma noktasına geldi