Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ÖSYM, üniver- siteye girişte sorulacak soruların benzerlerini örnek sorular adı altında yayımladı.

Gelen izlenimler, çok kolay olduğu yönünde.

Liselere giriş sınavından tek farkı E seçeneğinin olması!

Hatta bir adım öteye gidip, aynı soruları 8. sınıf öğrencilerine yönelttiğimizde de tepki farklı değildi.

Onlar da kolay buldu.

Peki, herkesin ağzına sürülecek bu bir parmak bal iyi mi olur, kötü mü?

Çok daha önemlisi, neden ve kimler için böyle bir yola gidildi, sonuç ne olur?

Hatırlayacaksınız, bu yılki TEOG-2’de de çok kolay sorular soruldu ve tam 17 bin şampiyon çıktı ama birçoğu istediği okula bile giremedi.

Haberin Devamı

Görünen o ki liselere girişte 17 bin şampiyon çıkarken, üniversiteye girişte neden 7 şampiyon bile çıkmıyor eleştirisi artık tarihe karışacak. Bu gidişle, üniversite birinci basamak sınavı TYT’de de en az 20 bin şampiyon çıkar.

Yeni ÖSYM Başkanımız ölçme değerlendirme ve sınavlar konusunda öyle derin bir uzman ki şıp diye herkesi memnun edecek çareyi buluverdi. İşin ehli dediğin işte böyle olur! Bir gecede sistem kaldırır, bir gecede yenisini getirir!..

Sonuçları ne olur?

Peki, neden böyle bir uygulamaya gidildi?

Onlarca neden sayılabilir ama en önemlisi, kolaycılık ve şirin görünmek? Ama anlayamadıkları bir nokta var; o da bu mutluluk kalıcı değil, geçici.

Adayları ve yakınlarını belki birkaç ay çok iyi puanlar aldık diye sevindirebilirsiniz ama tercihler ve kayıtlar başladığında, takke düşer, kel görünür!..

Neden ve kimler için yapıldığına gelince, işte birkaç öngörü:

- Üniver- sitelerde bu yıl 350 bin kontenjan boş kaldı. Gerekçelerden biri de barajı aşan öğrenci sayısının azlığıydı. İşte bu yüzden, kontenjanlar boş kalmasın diye, üniversite kapıları, seviye, kalite, donanım aranmaksızın hemen herkese açılacak.

Keşke, bu yapılacağına, lise yeterlilik sınavı getirip, bazı bölümler için sınavlar tümden kaldırılsaydı, sanki daha inandırıcı olabilirdi!

- Bazı liselerin, eski sisteme göre başarılı olmaları mümkün değildi, bu yüzden akademik ağırlıklı bir sınav yerine, pratik zekâ gerektiren sorularla önleri açıldı! Peki, o zaman, böyle yapılacaktı, eski genel yetenek testleri neden kaldırıldı?

Haberin Devamı

- Üniversiteler bu işe ne diyor? Çok kolay çözülebilen sorularla mühendisliklere, tıbba, hukuka ya da diğer bölümlere girilmesine seyirci mi kalacaklar?

- Sorular ikinci sınavda da bu kadar kolay olur ve binlerce şampiyon çıkarsa, ayırt edicilik nasıl gerçekleşecek, aynı puandaki yığılmalar nasıl önlenecek?

- Üniversiteyi doldurmak tek amaç ise mezuniyetten sonraki işsizlik ne olacak? Sayıları milyonları bulan üniversiteli işsizler kervanına yenilerinin eklenmesinin, kime ne yararı olacak?

YÖK ve ÖSYM’nin tek hedefi var, öğrenci sayısını artırmak ve görünen o ki her iki kurumun da kalite umurunda bile değil.

Böyle bir noktaya gelmeleri enteresan, hem de çok enteresan!..

Özetin özeti: TEOG’dan sonra TYT’de de binlerce şampiyon çıkarıp, ölçme değerlendirme ve başarı neymiş, PISA’cılara göstereceğiz. Helal size MEB, YÖK ve ÖSYM! Türkiye, sizinle gurur duyuyor...