Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Türkiye'de adettir popüler bir konu oldu mu hemen bir dernek, vakıf ya da grişim grubu kurulur.
       Üyeler de konuyla uzaktan yakından ilgisi olsun, olmasın popüler isimlerden seçilir.
       Önemli olan vitrindir. Konuyla ilgili çalışmalara, toplantılara katılıp, katılmayacakları hiç önemli değildir...
       Eğitimin yükselen değer olduğunda hemen eğitim dernekleri, vakıfları, girişim grupları kurulur.
       Sanatın, kültürel mirasın, sporun, etik değerlerin, enflasyonla mücadelenin, temiz toplumun popüler olduğu dönemlerde de onlara yönelik olanlar bir anda gazetelerin manşetlerini süslemeye başlar.
       Rektörlük kriziyle birlikte şimdi de batılı anlamda mütevelli heyetleri gündeme geldi. Yakında her üniversitede bir mütevelli heyeti kurulursa hiç şaşırmayın.
       İsimler de yine hep o malüm isimler olacak. Hani şu sporu, sanatı, Türkiye'yi kurtarmaya soyunan hep o malüm isimler öne çıktığında, ooooo yine bunlar mı diye hiç sinirlenmeyin.
       Baksanıza farklı diye her fırsatta gurur duyduğumuz Cumhurbaşkanı Sezer bile bu tür girişimcilerin her an yanlarında ve destekcisi olduğunu açıklamadı mı!..
       Girişimcilerin hepsi popülerite peşinde mi? Kesinlikle hayır. İçlerinde gerçekten çok samimi olanlar var. Ama vitrin canbazları bir süre sonra oların bu samimi çabalarını da köreltiyor.
       Eğitim konusunda kurulan vakıf ve derneklerde benzeri örnekleri o kadar çok yaşadık ki...
       Birecik Barajı'nın suları altında kalacak Zeugma antik kentiyle ilgili kurulan girişim grubunda yer alan bazı isimleri görünce de eyvah eyvah dedim.
       Bir kaç yıl önce, önemli olan baraj, Zeugma bırakın sular altında kalsın diyenlerin, birden bire bu tarihi mirasa sahip çıkmaları çok ilginç.
       Hürriyet'te önceki gün çok çarpıcı bir röportaj yayınlandı. Sözkonusu Hidrolik Santralin Genel Müdürü Yüksel Onaran'la AA muhabiri konuşmuş. İşte anlayanlar için çok çarpıcı bazı mesajlar:
       - Bu barajın gündeme gelmesi, planlanması, ihalesi ve inşaası 32 yıl sürdü. Zeugma da baştan beri biliniyordu...
       - Zeugma Girişim Grubu'nun 100 gün istiyoruz talebinin karşılanması mümkün değil. Keşke bize de gelip bilgi alsalardı...
       - Maça gitmeden maç yazanlar var.
       - Bundan sonraki benzeri yatırımlarda Enerji Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı işbirliği içinde olmalıdır...
       Özetin özeti. Turizm Bakanı vitrinde. Peki ya Kültür Bakanı nerede? Yoksa o da mı şov yapılıyor diye düşünenleden? Dahası: Olmayacak duaya amin deyip Zeugma'nın peşine koşanlar, diğer tarihi miraslar için, örneğin daha yapılacak çok şeyin olduğu Hasankeyf konusunda ne düşünüyorlar? Açıklasalar da öğrensek. Bu arada gerçekten samimi olanları, yürekten kutluyoruz...


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr