Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yaşam standardını yükseltmenin en önemli koşullarından birisi de, mesleki eğitime verilen önemdir. Tanımlanmış ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliği bir ülkede ne kadar yüksekse, o ülkede yaşam standardı o kadar yüksektir.
Örneğin ABD’de tanımlanmış ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliği 10 binin üzerinde, bizde binin altında...
Örneğin herhangi bir Avrupa ülkesinde mesleki eğitimi almayan ve bu konuda yeterliliğini kanıtlamayan birinin o mesleği icra etmesi mümkün değil. Ama bizde herkes, her işi yapmada olabildiğince özgür!
Bu yüzden de herhangi bir işi iyi yapan bir usta bulmak hiçbir zaman kolay olmuyor.
İşte bu yüzden, meslek standardını yükseltmek ve AB ile uyum sağlamak için bir süredir bizde de olumlu yönde çalışmalar yapılıyor. Onlardan birisi dün Ankara’da tamamlandı.
İsterseniz gelin önce bu toplantıda alınan kararlara ve gelinen noktaya bir göz atalım...

Usta gibi usta devri!
Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’nin çıktıları, Ankara’da düzenlenen kapanış konferansında, iş ve eğitim camiasıyla paylaşıldı. Proje ile Türkiye’de nitelikli, belgeli ve işinin uzmanı işgücü yetiştirilmesi için önemli adımlar atıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından düzenlenen, finansmanı ise AB ve Türkiye tarafından sağlanan projenin temel hedefleri arasında;
- Eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi,
- Hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi,
- İş dünyasının ihtiyaç duyduğu yaygın ve örgün mesleki eğitim öğretim verilmesi,
- Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumu sağlamak amacıyla ulusal yeterlilik sisteminin güçlendirilmesi bulunuyor.
Proje çıktılarının ve bu çıktıların iş ve eğitim dünyasına sağladığı girdi ve faydaların değerlendirildiği konferansta, proje kapsamında meslek standardı geliştirme, sınav ve belgelendirme merkezi kurma amaçlarıyla desteklenen 26 hibe projesinin tanıtımının yapılacağı bir de sergi düzenlendi.

Rekabet gücü artacak
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, MYK’nın eğitim kurumlarının, meslek örgütlerinin, kamu, işçi ve işveren kesimlerinin ortak paydası olduğunu belirtti, sistemi sürdürecek olan sınav ve belgelendirme merkezlerinin iyi örneklerinin oluşturulmuş olmasının bu projenin en önemli çıktıları arasında olduğunu vurguladı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına konuşma yapan Sektör Yöneticisi Mustafa Balcı da, Türkiye’de özel sektörün rekabet gücünün artırılması için ulusal yeterlilik sisteminin ve hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığına değindi.
Balcı, Mesleki Yeterlilik Kurumunun, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün ve YÖK’e bağlı özellikle mesleki ve teknik okulların bu amaçla her anlamda destekleneceğini sözlerine ekledi. VOC-Test (Sınav ve Belgelendirme) Merkezlerinin de ulusal yeterlilik sisteminin olmazsa olmaz aktörleri olduğunu belirten Balcı, bu merkezleri, AB Türkiye Delegasyonu tarafından farklı platformlarda farklı mekanizmalarla desteklenebilmesi için bir yapı oluşturmaya davet etti.

Meslek standardı
Projenin ana faaliyeti kapsamında geliştirilen Ulusal Yeterlilik Sistemi, mesleki ve teknik eğitim programlarını ihtiyaçlara göre yeniden tanımlayıp iş gücünün mesleki becerilerinin sınav ve belgelendirilmesini, mesleki yeterliliklerin ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmesini sağlıyor. Bu bağlamda ülkemizde ne iş olsa yaparım devrinin kapanacağını müjdeleyen sistem, hayat boyu öğrenmeyi destekleyerek, resmi eğitim almadan meslek edinen bireylerin becerilerini belgelendirmesine imkan tanıyor.
Mesleki Yeterlilik Kurumu, Avrupa Birliği Yeterlilik esaslarına uyumlu Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni kurmak ve işletmek amacıyla 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı kanun ile kurulmuştu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Sektör Komiteleri ve Başkanlıktan oluşan organlara sahip. Kurumun en üst karar organı olan Genel Kurulda meslek kuruluşları, işçi ve işveren temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları temsil ediliyor.
MYK tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında bugüne kadar Ulusal Yeterlilik Sisteminin temelini oluşturan 416 ulusal meslek standardı ile 211 ulusal yeterlilik geliştirilmiş, 60’a yakın işçi ve işveren örgütü, meslek kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu ile protokoller imzalanmış bulunuyor.

Özetin özeti: Ülkelerin en büyük zenginliği iyi yetişmiş insan gücüdür. Özellikle de mesleki alanda. Ama bu konuda hala lafın ötesine geçtiğimiz söylenemez!..