Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Durduk yerde sorun yaratmakta üzerimize yok. Sadece siyasette böyle değil, hemen her alanda sorun odaklı düşünüyoruz.
Alın size nur topu gibi bir tartışma konusu daha!
Tartışma şimdilik en tepelerde yapılıyor. Yakında tabana da yayılırsa şaşırmamak gerekir...
SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın, mezun olduğu Boğaziçi ile diğer üniversiteleri kıyaslarken söylediği sözler, kırıcı olmanın da ötesinde, kışkırtıcı.
Boğaziçi’nin Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olduğu kesin. Son yıllarda her ne kadar kan kaybetse de aksini söylemek büyük haksızlık olur.
Ama aynı duyarlılığın diğer üniversitelerimiz için de gösterilmesi gerekmez mi?
Bir kurumu onore etmek için illa da diğerlerini “sıradanlaştırmak” zorunda mıyız?
İsterseniz gelin önce bu konudaki gelişmelere göz atalım:

Biz iyiyiz, diğerleri kötü!
Boğaziçi Üniversitesi Mezunu Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Boğaziçi Mezunlar Derneği’nin çıkardığı dergiye verdiği röportajda, Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’nin Harvard’ı olduğunu, ancak bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. 20 yıldır hocalık yaptığı Boğaziçi’nin özelleştirilmemesi halinde İTÜ ve İstanbul Üniversitesi’ne benzeyeceğini belirtti.
Üniversitenin eğitim kalitesinin düştüğü iddiasını değerlendiren Vedat Akgiray, “Boğaziçi’nin özelleştirilmesi şart. Bu kamusal gücü yitirmeden özel üniversitelerin ödül-ceza mantığına geçmesi lazım” ifadelerini kullandı. Aksi durumda Boğaziçi’nin de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi gibi olacağını, bu üniversitelerin 60’larda dünya çapında olan değerlerini kaybetmesi gibi Boğaziçi’nin de kaybedeceğini iddia etti.
Boğaziçi’nin artık YÖK, devlet bahanelerini bir kenara bırakıp, bir şekilde kendi finansmanına geçmesi gerektiğine vurgu yapan Akgiray, Boğaziçi’nin, hocalarını parasal açıdan tatmin etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Birçok kaliteli hocanın bu şartlara dayanamayarak okulu terk ettiğine dikkati çekti. Akgiray, Boğaziçi’nin özelleştirme cesaretini gösterdiği nispette Türkiye’nin Harvard’ı olma ve bölgesel bir üniversite olma özelliğini koruyacağını da sözlerine ekledi.

İTÜ’den sert tepki
Akgiray’a ilk tepki İTÜ’den ve Boğaziçili öğrencilerden geldi. İstanbul Üniversitesi de Akgiray’ın sözlerini geri almaması halinde yine sert bir açıklama yapacak. Boğaziçi yönetimi ise sessizliğini koruyor.
Öğrencilerin “Satılık üniversite yok” sloganıyla protesto ettikleri SPK Başkanı’na İTÜ’nün verdiği cevap da yenilir yutulur gibi değil. İTÜ, Akgiray’a haber gönderip, sözlerini düzeltmesi için bir haftalık süre verdi. Geri dönüş olmayınca da açıklamasını yaptı. İşte Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin imzasıyla yayımlanan o açıklamadan bazı bölümler:
- SPK Başkanı’nı, hiçbir araştırmaya dayanmayan, öğrencileri, akademisyenleri, çalışanları ve mezunları ile tüm İstanbul Teknik Üniversitesi ailesini rencide edici ve küçük düşürücü bu talihsiz açıklamaları nedeniyle kınıyoruz.
- Yanlış yorumlamalar, o yorumlara karşılık yapılan açıklamalar gerçeği değiştirmez. Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’dan (1773) bu yana 237 yıldır Türk ulusun öz değerleriyle yoğrulmuş ve yoğrula gelmekte olan İTÜ, kendi gücünü kendi ürettiği kaynaklarından, özgüvenini gelenek-görenek ve bugüne kadar yaptıkları ile yetiştirdiği değerlerden almaktadır.
Atandığı Kurulun görev alanıyla ilgili konularda açıklama yapması gerekirken, hiçbir bilimsel bilgiye sahip olmadan ve makamının gerektirdiği sorumluluğu taşımayan bir şekilde Üniversitemizi küçük düşürücü bir açıklamayla gündeme gelmeye çalışan SPK Başkanı’nın İTÜ camiasından özür dilemesini bekliyoruz.

Boğaziçi bunu hep yapıyor
Boğaziçi Üniversitesi’nin bir önceki Rektörü Ayşe Soysal da göreve geldiği ilk günlerde verdiği bir röportajda, Boğaziçi dışında Türkiye’de ciddi bir üniversite olmadığına ilişkin sözler söylemiş ve başta ODTÜ olmak üzere diğer üniversitelerden büyük tepki almıştı...
Özetin özeti: Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, Ankara, İstanbul, Galatasaray, Hacettepe, Marmara, Gazi, Yıldız, Atatürk, Çukurova, Ege, Kocaeli, Sakarya, KTÜ ve vakıflar da dahil daha o kadar çok dört dörtlük üniversitemiz var ki, birini diğerinden ayırt etmek öbürlerine haksızlık olur.