Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       ÜNİVERSİTE adayları şu günlerde çok tedirgin. Bir yandan 21 Haziran'da yapılacak ÖYS için son hazırlıklar, bir yandan liseyi bitirme telaşı, bir yandan da tercih sıralaması için çevreden gelen baskılar...
       Adayların daha sağlıklı tercih yapabilmeleri açısından bazı temel bilgileri "Üniversiteler Rehberi" köşesinde yayınlamaya devam edeceğiz ama bu arada tercihlerle ilgi bazı temel hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.
       1. ÖYS kılavuzunu önünüze koyun ve hiçbir önkoşul gözetmeksizin ilginizi çeken yükseköğretim kurumlarını tek tek belirleyin.
       2. ÖYS'de hangi testleri alacağınıza karar verin. ÖYS'de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil'den sorular soruluyor. Bunlardan Türkçe ve Matematik zorunlu olmak üzere en az üç test almak gerekiyor. Örneğin TM, TS, S ağırlıklı tercih yapanlar Türkçe / Matamatik / Sosyal Bilimler testlerini cevaplarken, F ve M ağırlıklı tercih yapanlar Türkçe / Matematik / Fen testlerini alacaklar.
       3. Öğrenim göreceğiniz illeri belirleyin. Ailenizin bulunduğu ilden başka bir ile gidecekseniz barınma olanaklarını araştırın.
       4. Belirlediğiniz fakültelerin evinize olan uzaklıklarını araştırın. Örneğin İstanbul Üniversitesi'nin birçok bölümü Avcılar Kampüsü'nde. Bunun anlamı Anadolu yakasında oturan bir öğrenci için günün en az üç saati yollarda geçecek demektir. Yine aynı şekilde birçok üniversitenin kampüsü ya şehir dışında ya da farklı yerlerde. Bu konunun özellikle dikkate alınmasında yarar var.
       5. Belirlediğiniz bütün yükseköğretim kurumlarının yüzdelik dilimi ya da puanlarını tek tek karşılarına yazın.
       6. Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri, barınma sorunu yaratabilecekleri, evinize çok uzak olanları, mezun olduğunuzda istihdam olanakları kısıtlı olanları, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için daha şimdiden liste dışı bırakın.
       7. Kazandığınızda artık tereddütsüz okuyabileceğinize inandığınız programları puan türlerine göre ayırın. Bu aşamada kazandığınızda kayıt yaptırmasanız dahi bir sonraki yıl OÖBP'nın yarı yarıya düştüğünü sakın aklınızdan çıkarmayın!
       8. Öncelikli meslek ve üniversite tercihinizi belirleyin. Örneğin İktisat, İşletme, Endüstri Mühendisliği... Üniversite olarak da Boğaziçi, ODTÜ, Marmara...
       9. Sıralama yaparken istek sırası, her zaman için puan sıralamasından çok daha önemli. Örneğin A fakültesini çok daha fazla istiyorsunuz ama B'nin puanı daha yüksekse, öncelik B'de değil A'da olmalıdır. Bu durumda B ölü tercih olacağı için ya liste dışı bırakmak gerekir ya da yaklaşık puanlarda ise bir alta yazabilirsiniz.
       Özetin özeti: Listenize alacağınız ilk tercihten, son tercihe kadar hepsi aynı önemde olmalı. 8'inci ya da 15'inci tercihinizi kazandığınızda da ilk 5 tercihinizi kazandığınız kadar sevinebilmelisiniz...
       Tercih konusuna devam edeceğiz. Bu arada sizler de kafanıza takılan konuları bize yazmaya devam edin...



Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr