Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üsküdar’dan karşıya geçiş vapurla yarım saat, Marmaray’la birkaç dakika! Ama biraz tarihe yolculuk yaptığınızda, bu yolculuğun tam 100 yıllık bir hayali var!

Neredeyse kırk yıldır İstanbul’dayım ve en bilindik ilçelerinden biri de Üsküdar! Ama görünen o ki yeterince tanımıyormuşuz ya da kimse bugüne kadar farklı yönlerini ne sorgulamış ne de birileri anlatmış...

Başkan Hilmi Türkmen, aylar öncesinde ziyaretimize gelmişti, iadeyi ziyaret yaptık. Eğitime ve gençliğe önem veren yerel yönetimleri özellikle ziyaret ediyor ve cesaretlendiriyoruz ki devamı gelsin. Görevleri, vatandaşa hizmet etmekse bundan daha ulvi ne olabilir ki!..

Haberin Devamı

Başkan iddialı hem de çok iddialı ama nedense fazla içine kapanık. Bırakın yapacaklarını, yaptıklarını bile sormasanız anlatmayacak kadar mütevazı.

İşte bu ziyaretten önemli anekdotlar!..

Önce eğitim

- İstanbul’da en iyi biziz. Hem akademik açıdan, hem de tam gün eğitim, hijyen ve maddi destekte. Tüm okulların tuvaletlerini yeniliyoruz. Görevli 100 hademenin maaşını da biz ödüyoruz.

- Lise son sınıftaki tüm öğrencilerimize soru bankası dağıttık.

- İkili eğitimi yok denecek kadar azalttık.

- 100 bin öğrencimiz, 8 üniversitemiz var ve ilçemizdeki her beş kişiden biri öğrenci.

- Her pazartesi sabahı, bir okulumuzun bayrak törenine katılıyorum.

- Her perşembe, sadece bizde ve bizim olan Valide Sultan Gemisi’yle Boğaz turu yaparak öğrencilere canlı sanat tarihi dersi veriyoruz.

- Gelenekle geleceğin buluştuğu Enderun Okulu’nda 250 öğrencimiz var ve fikir insanı yetiştiriyor.

- Bilgi Evi ve Gençlik Akademisi ile kültür, bilim, sanat ve spor merkezleri- mizden her gün binlerce gencimiz yararlanıyor.

Buram buram tarih

- Üsküdar, İstanbul’un fethinden bir asır önce, 1352’de bizim olmuş ve 100 yıl boyunca karşının hayalini kurmuş!

- Harem, hacıların kutsal topraklara gitmeden önceki buluşma noktasıymış!

- Mimar Sinan’ın başta Mihrimah Sultan Camii olmak üzere en fazla eserinin bulunduğu ilçeymiş.

- İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi’ne ve Salacak’ta dünyanın en güzel sahillerinden birine sahibiz. Bisiklet ve yaya yolumuzdaki seyir terasları, en güzel selfie’lerin çekildiği yerler..

Haberin Devamı

- Dünden bugüne, devlet adamlarına, sanatçılara, iş adamlarına ve özellikle de müzisyenlere kucak açan ve onlarla gurur duyan bir ilçeyiz.

- Üsküdar’ımız, şairin ifadesiyle, “Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği, Çamlıca’da yerdedir göklerin derinliği”. Beylerbeyi Sarayı da bizim, Çamlıca Tepesi de...

1 Eylül’de yeniden...

Üsküdar sahilinde bir tur attığınızda, Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Kuleli, Kuzguncuk, Çamlıca, Küçüksu, Salacak, Selimiye ve daha o kadar çok tanıdık mahalleye, sokağa, caddeye rastlarsınız ki her biri sizi alıp çok uzaklara götürür. Benim favorim, Salacak’tan gün batımını izlemek. Dünyanın pek çok yerinde gün batımı güzeldir ama Sarayburnu’ndan Haliç’e uzanan böylesi bir tarihi derinlikle buluşanını zor görürsünüz...

Üsküdar Meydanı’ndaki düzenleme çalışmaları kırk yıldır devam ediyor ve bu yüzden de trafik berbat. Başkan Türkmen 1 Eylül’de bitecek sözünü verdi. Gidip göreceğiz...

Haberin Devamı

Özetin özeti: Yaşadığımız coğrafyanın ve toprakların kesinlikle farkında değiliz. Güzelliklerini yaşamıyor, sadece eziyetini çekiyoruz...