Türkiye akıllıca bir iş yaptı. Yabancı gençlere burs vermeye başladı. Başta ABD olmak üzere dünya devi ülkeler bunu çok uzun zamandır yapıyordu. Biz ise bu durumu hep ihmal ettik. Şimdi ciddi fonlar ayrılmış. Çok da iyi olmuş.
Zaten YÖK’ün de bu yönde ciddi bir devlet politikası var. Yabancı öğrenci sayısının artırılması için üniversitelere her türlü desteği sağlıyor.
Kayseri ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül de, bu projeyi destekleyici yönde açıklamalar yaptı. “Yoksa biz bize, aile içi evlilik noktasında kalırız. Üniversitelerimizi artan bir şekilde dışa açmalıyız” dedi.
Keşke dememek için!
Başta da dediğimiz gibi, bu konuda geç bile kaldık. Keşke daha erken gözümüz açılsaydı, keşke daha fazla kaynak ayrılabilse ve dünyanın en parlak gençleri ABD’ye gittiği gibi ülkemize de gelse! Bundan daha büyük bir yatırım olabilir mi!..
Ama bu arada kendi gençlerimizi de unutmamalıyız. Pek çok ülke sadece yabancı öğrencilere burs vermiyor, yurtdışındaki çok iyi öğrenim kurumlarından kabul alan kendi gençlerine de burs veriyor.
İşte bu noktada kat etmemiz gereken daha çok yol var.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, en yoksul dönemimizde, yurtdışına bol bol öğrenci gönderirken, şimdi bu konuda sürekli patinaj yapıyoruz.
Verilmiyor mu? Elbette veriliyor. Ama sayıları çok az. Bir başka deyişle gençlerimiz öylesine parlak ki, artık burslar yetmiyor. Devlet bu konuda hem burs miktarını artırabilir hem de her yıl kar rekorları kıran bankalara sıfır faizle yurtiçi ve yurtdışı öğrenim kredisi verme zorunluluğu getirilebilir.
Ayrıca hemen her konuda yaratılan fonlar gibi bir de bu konuda fon yaratılabilir. Çünkü, gençlere yapılacak yatırım, en büyük yatırımdır!..
Burs arıyorum!
Lafı hiç uzatmadan sözü A.C.T.’ye bırakıyorum:
“A. Atatürk Anadolu Lisesi ikinci sınıf öğrencisiyim. Kısa süre önce, Birleşik Dünya Kolejleri İtalya’ya (UWC of Adriatic) Türkiye’yi temsil etmek üzere kabul edildim.
Türkiye’den 500 kişi arasından seçilerek kazandığım bu okul, dünyanın en prestijli liselerinden biri sayılmakta.
Prens Charles, Kraliçe Nur, Nelson Mandela gibi kişilerin bağışçılık ve himayedarlığını yaptığı bu okullar aynı zamanda Hollanda Kralı Willem Alexander, Nokia CEO’su Jorma Ollila, Ürdün Prensesi Raiyah bint Al Hussein, Botswana Başbakanı Ian Khama ve astronot Julie Payette gibi kişileri de mezun eden okullar.
Öğrenci seçimini yüksek akademik başarının yanı sıra üstün yetenek, sportif ve sosyal faaliyetlerde aktif olarak yer alma, dünya meselelerine ve yerel siyasete ilgi, öğrencinin ülkesini yabancı bir ülkede temsil kabiliyeti gibi kriterlere dayanarak yapan Birleşik Dünya Kolejleri’ne kabul edilmek benim için büyük bir şans ve çok önemli bir fırsat oldu.
Akademik başarı bazında Türkiye’de birinci Anadolu Lisesi’nde öğrenim görmeme karşın; okulumun yoğun akademik programı ve öğrencilerine ders ya da alan seçimi imkanı tanımamasından ötürü, ilgi duyduğum ve başarılı olabileceğime inandığım alanlarda çalışmalarımı sürdürmek benim için gerçekten çok zorlayıcıydı.
Buna rağmen sosyoloji, siyaset bilimi ve felsefe konusundaki çalışmalarımı gerek kendi çabalarımla gerek üniversite derslerine girerek devam ettirdim; aynı zamanda bireysel çabalarımla ileri düzey İngilizce ve orta düzey İtalyanca öğrendim. Bunların yanı sıra, küçüklüğümden beri ilgi duyduğum görsel sanatlara ilgimi fotoğraf çekerek ve resim yaparak sürdürdüm.
Yeteneklerim ve ilgi alanlarım doğrultusunda çalışmamı destekleyecek olan Birleşik Dünya Kolejleri’nde okumanın benim için doğru karar olduğunu düşünüyorum.
İnanıyorum ki lisede alacağım bu eğitim, üniversitede hedeflediğim Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimini, çoğu UWC mezunu gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinde almamı sağlayacak. Size yazmamı gerektiren mevzu şu ki, İtalya hükümeti, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu gerekçe göstererek bu sene ilk defa burs oranlarını azalttı.
Bu seneye kadar yüzde 100 olarak verilen bursun oranı yüzde 25’e düşürüldü. Bir memur ailesinin üç çocuğundan en büyüğü olarak ailemin maalesef eğitim tutarının geri kalanını karşılayacak gücü yok.
Hayallerimi gerçekleştirmem için bu bursu bulmam gerçekten çok önemli. Bu noktada yardımlarınıza ihtiyaç duyuyor, desteğinizi rica ediyorum.
İki yıllık eğitimim için ihtiyaç duyduğum toplam tutar 32 bin euro. Saygılarımla..”
Özetin özeti: Bu öğrencimizin hayali yarım kalmamalı!..
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025