Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       GELECEK yıldan itibaren üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemine, rektörlerden sonra Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'dan da destek geldi. Uluğbay, yeni sistemin öğencileri dershane ve özel öğretmen peşinde koşturmaktan kurtaracağını ve okul içi eğitimi önemli kılacağını söylüyor...
       Eğer yeni sistem, sadece bu işlevi yerine getirse bile başlı başına büyük başarı olur.
       Orta Öğretim Başarı Puanı nedeniyle Fen liseleri başta olmak üzere Anadolu liseleri ve gözde kolejlerin son sınıfında öğrenci kalmıyordu. Hemen hemen hepsi not ortalaması düşük klasik liselere nakil oluyor ve büyük avantajlar elde ediyordu. Aynı şekilde klasik lise öğrencileri de, peş peşe aldıkları uzun süreli sağlık raporlarıyla, okullarına arada sırada uğruyorlardı. Anlayacağınız okul içi eğitim ölmüş, sınavda soru sorulmayan bütün dersler önemini yitirmişti.
       Oysa lise öğreniminin tek amacı sınavlara öğrenci hazırlamak değil, insanı insan yapan değerler de kazandırmaktır. Ama bugüne kadarki çılgın sınav yarışı eğitim öğretim adına her şeyi unutturup, düşünmeyen, sorgulamayan, üretmeyen mutsuz nesiller yarattı.
       Yeni sınav sistemi tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak mı? Evet demek çok zor. Ama olumlu bir başlangıç. İyi anlatılırsa, arkası gelirse, mağdurlar yaratmazsa birçok sıkıntıyı ortadan kaldırabilir.
       Bu arada yeni sınav sistemine son şeklini verenlerin özellikle şu noktalara dikkat etmelerinde sonsuz yarar var:
       * Nakil uyanıklığı yapanların önü kesilmelidir.
       * Okullar arasındaki Orta Öğretim Başarı puanı farklılığı daha adil hale getirilmelidir. Başarı cezalandırılmamalı, tembellik ise ödüllendirilmemelidir.
       * Eski mezunların konumu ne olacak? Okullarında ilgilerine yönelik alanlar olmadığı için zoraki seçim yapanlar, şimdi de yükseköğrenimde, zoraki olarak aynı alanlara mı yönlendirilecekler?..
       * Tek sınavda soruların içeriği ne olacak? Hangi dersleri ve kaçıncı sınıf bilgilerini kapsayacak?
       * Klasik, fen, meslek, Anadolu, kolej, süper, teknik, imam hatip liselerinden mezun olanların alan seçimi avantajından yararlanacağı fakülteler nasıl belirlenecek? Örneğin teknik lisenin elektrik bölümünden mezun olan bir öğrenci, elektrik mühendisliğine girişte alan seçimi avantajından yararlanabilecek mi?
       * Dershanelerin fonksiyonu ne olacak? Yeni sınav sistemi de dershaneleri zorunlu kılacak mı?
       * Yeni mezunlarla eski mezunlar ve üniversiteyi bitirenler arasında OÖBP'de ve alan seçiminde katsayı farklılıkları olacak mı?..



Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr