Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       YENİ sınav sistemiyle ilgili soruların ardı arkası kesilmiyor. Hemen herkes, haklı olarak, olaya bireysel açıdan baktığı için, kendi konumunda ne gibi değişiklikler olacak onu merak ediyor. YÖK'ün olaya yaklaşımı ise daha farklı. Onlar, öğrenci ve velinin aksine kamu yararına ve eğitim - öğretimin temel amaçlarına öncelik veriyorlar.
       Yeni sistem, perşembe günü, YÖK Genel Kurulu'ndan sonra Başkan Kemal Gürüz tarafından resmen açıklanacak. Sanıyorum hemen ardından, mahkemeye koşacakların sayısı bir hayli fazla olacak. İlk sırada hukuk ve kamu yönetimi'ni tercih edecek olanlar var. Bu yıla kadar hukuk ve kamu yönetimi Sosyal puanla öğrenci aldığı için bu alanı seçenler, şimdi karşılarına TM puanı çıkınca tam anlamıyla şok oldular. Bu konuda, lisede okuyanlar için önce alan değiştirme serbestisi düşünülmüş ama, işin kapsamına mezunlar da girince içinden çıkılamamış. Sonuç olarak her yeni düzenlemede mağdurlar olacağı gibi bu düzenlemede de mağdurlar olurmuş. Bana pek mantıklı gelmedi. Ama, kamu yararı söz konusu olunca, böyle kararlar alınıyormuş...
       Yeni sınav sistemini, 20'yi aşkın hukuk fakültesi dekanı bir araya gelip uzun uzadıya tartışmış. "Hukuki açıdan bir sorun çıkacağını sanmıyoruz" diyorlar, ama yargının alacağı her kararı saygıyla karşılayacaklarını da sözlerine ekliyorlar.
       Aslında sorun yargıya gitmeden, mağdur yaratılmadan da çözülebilir. Örneğin, bu yıla mahsus olmak üzere TM mezunlarının yanı sıra Sosyal mezunlarına da, hukuk ve kamu yönetimini tercih ettiklerinde alan puanı verilebilir, ayrıca lise son öğrencilerine alan değiştirme olanağı sağlanabilir...
       Yoğun olarak yöneltilen bir başka soru ise tek sınavın içeriğinin ne olacağı. 1999 sınav kılavuzuna göre, geçtiğimiz yıllardaki ÖSS'den pek farkı olmayacak. Ama kulağımıza gelen duyumlar lise son bilgilerini de içine alacak şekilde kapsamı genişletilecek ve aynı puanda yığılmaları önlemek için zorluk derecesi yüksek soruların sayısı artırılacak.
       Yine en çok merak edilen konulardan biri de, tercihlerin sınavdan sonra yapılmasının şanslarını azaltıp azaltmayacağı şeklinde. Görebildiğimiz kadar, puanların açıklanmasından sonra yapılacak tercih sıralaması, önceki sistemden çok daha sağlıklı olacak...
       Yeni sınav sisteminin eski mezunları mağdur edip yeni mezunları destekleyeceği yönündeki kaygılar da yersiz. Sınav kılavuzunda bu kanıyı güçlendirecek bir ifade yok.
       Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP), önceki yıllarda olduğu gibi yine en çok tartışılan konu olacak. Bu konuda en büyük görev Milli Eğitim Bakanlığı'na düşüyor. Örneğin eskiden olduğu gibi bakalorya yani bitirme sınavı getirebilir. Verenlere üniversiteye başvuru hakkı tanıyıp veremeyenler sadece lise mezunu olarak kalabilir.



Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr