Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milyonlarca genç ve milyonlarca ebeveyn için bugün çok önemli bir gün. Saat 10’da başlayan Yükseköğretime Giriş Sınavı YGS’ye 1.5 milyon aday girdi. Sorular kolay, baraj da düşük. Bu yüzden hemen herkes kazanacak gibi. Bir milyondan fazla adayın rahatlıkla ikinci tura geçmesi mümkün. Ama asıl önemli olan barajı aşıp sınavı kazanmak değil, mümkün olduğunca yüksek puan almak. Çünkü birinci basamak sınavı YGS’nin ikinci basamak sınavı LGS’ye etkisi yüzde 40 oranında. Bu da üniversiteyi yarı yarıya kazanma anlamına geliyor...
ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan’la sınav sonrasına ilişkin detayları konuştuk. Sonuçlar üç hafta içerisinde, nisan sonu ya da mayıs başında açıklanacak dedi.
YÖK’ün son belirlediği 0.15, 0.12 şeklindeki katsayılar için şu ana kadar Danıştay’a itiraz yokmuş. Yani büyük bir ihtimalle bu katsayılar üzerinden değerlendir-me yapılacakmış. Yani bir anlamda yıllardır devam eden katsayı tartışmalarının sonuna gelindiğine işaret ediyor.
Peki, üniversiteyi kazanmak bu yıl önceki yıllara göre daha kolay mı, yoksa daha zor mu olacak? Prof. Yarımağan, bu konuda öğrencilerin içini rahatlatıyor. Kesinlikle daha zor olmayacak diyor.
Gerçekten de öyle. Geçen yıl boş kalan 110 bin boş kontenjan ve yeni açılan onlarca yeni üniversite düşünüldüğünde, üniversiteye girmek önceki yıllardan çok daha kolay olacak.
Zaten YGS barajını aşmak için yüzde 15’lik başarı yetiyor da artıyor. LGS’de de yüzde 25’lik başarıyla kapılar sonuna kadar açılıyor...

10 yıl sonra sınav yok
Son yıllarda o kadar çok yeni üniversite açıldı ve kontenjanlar öylesine plansız ve programsız şekilde yükseltildi ki, 10 yıl sonra pek çok bölüm için sınav yapmaya hiç gerek kalmayacak. Mezunlar gidip üniversiteye direkt kayıt yaptırabilecekler.
ÖSYM Başkanı Yarımağan, bu konuda hazırlıkların sürdüğünü ve sınavsız üniversitenin çok uzak bir ihtimal olmadığını dile getiriyor.
Peki, sınavlar tümüyle kalkar mı? Hayır diyor. Çünkü tıp, hukuk, mühendislikler gibi bazı fakültelere hâlâ yüksek oranda başvuru var ve olmaya da devam edecek şeklinde konuşuyor.

Vakıf üniversiteleri
Geçen yılın verilerine baktığımızda kontenjanlarının tümünü dolduran vakıf üniversitesi yok gibiydi. Belki bir iki tane. Bu yıl da farklı olmayacak. Çünkü ücretleri göz korkutuyor. Ayrıca eğitim kaliteleri konusunda tereddütler var. Bu yüzden özellikle anne babaların içlerini rahatlatmaları gerekiyor.
Parası olan bile vakıf üniversiteleri konusunda hâlâ kararsızsa, bunun kabahatlisi öğrenci ve veliler değil, kendilerini yeterince anlatamayan vakıf üniversiteleridir.
Örneğin şu birkaç konuda inandırıcılıklarını pekiştirenler öğrenci sıkıntısı yaşamazlar. Bizden hatırlatması:
- Paralı eğitimin kötü olmadığını,
- Girişteki öğrenim ücretinin mezun oluncaya kadar devam edeceğini,
- Devlet üniversitesinde sıradan bir bölümde parasız okumaktansa, vakıf üniversitesinde istediği bir bölümde okumanın daha avantajlı olduğunu,
- Çocuklarına bırakacakları en iyi mirasın eğitim olacağını,
- Öğretim kadrosu ve eğitim standartlarının denetime açık olduğunu...
Vakıf üniversiteleri, bu ve benzeri konularda kafalardaki endişeleri giderirlerse en azından bu yılı daha az bir kayıpla atlatabilirler. Yoksa bu yılın da geçen yıl gibi yüzde 50’nin altında kalan bir dolulukla kapatılması halinde alarm zilleri çalmaya başlar ki bunu da hiç istemeyiz. Çünkü, hem öğrenci sayısı hem de eğitim düzeyi açısından AB standartları-na ulaşmak istiyorsak vakıf üniversiteleri olmazsa olmazların başında geliyor.
Ama onlar nedense bunu bir türlü anlamak istemiyorlar.

KKTC üniversiteleri
Vakıf üniversiteleri gibi KKTC üniversiteleri de çok kritik bir noktadalar. Eğer bu yıl da istedikleri oranda öğrenci bulamazlarsa, vay hallerine. Oysa içlerinde çok makul ücrete çok iyi eğitim verenler var. Avrupa ve ABD üniversitelerine göre çok daha avantajlılar. Balkan ve Türk cumhuriyetlerindeki üniversitelere göreyse, eksilerinden çok artıları var. Ama onlar da kendilerini doğru bir şekilde anlatmakta sıkıntı çekiyorlar.
Özetin özeti: Üniversiteye girmek aslında çok kolay. Zorlaştıran bizleriz...