Bizim öğrenciliğimizde, devlet yurtları lime lime dökülüyordu. Onlarca öğrenci, balık istifi, aynı odada kalıyordu. Sıcak su bazen vardı, çoğu zaman yoktu. Sonra birdenbire çok şeyler değişmeye başladı. Çekirdekten yetişme YURTKUR’lu Hasan Albayrak, memur olarak girdiği YURTKUR’da tüm kademelerden geçerek genel müdürlüğe kadar yükseldi. Ak Parti iktidarı döneminde de özellikle Başbakan Erdoğan’ın yakın desteğini gördü ve yurtlarda büyük değişim başladı.
Neler mi yapıldı?
İsterseniz gelin önce onlara bir göz atalım:
Büyük değişim
- 2002’de 45 lira olan öğrenim kredisi, 2013’te yüzde 522 oranında arttırılarak 280 liraya yükseldi.
- Yüksek lisans öğrencilerinin öğrenim kredisi miktarı, 2 katına (280x2=560 TL), doktora öğrencilerine ise 3 katına (280x3=840 TL) yükseltildi.
- Başarılı öğrencileri desteklemek için, ÖSS’de tüm dallarda ilk 100’e giren öğrencilere aylık burs tutarının 3 katı (280x3=840 TL) burs verildi.
- Sporu ve sporcuyu desteklemek için, amatör spor dallarından herhangi birinde milli olmuş, yüksek öğrenim öğrencilerine aylık burs tutarının 3 katı (280x3=840 TL) burs olanağı sağlandı.
- 2002’de 451 bin öğrenciye öğrenim kredisi verilirken, 2013 yılında burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısı bir milyon 304 bine ulaştı.
- Başarısızlığı nedeniyle bursu kesilen öğrenciler ortada kalmasınlar diye öğrenim kredisiyle desteklendi.
- 3’er aylık dönemler halinde yapılmakta olan burslar, 2005’ten itibaren aylık olarak ödenmeye başladı.
- Öğrenim ve katkı kredisi borçlarının geri ödeme süresi iki katına çıkartıldı.
- 81 il ve 141 ilçenin yanı sıra yurtdışında da yurt açıldı ve toplam 349 yurtta 310 bin 629 kapasiteye ulaşıldı.
- Yurtdışında öğrenim gören Türk öğrencilerine barınma hizmeti verilmesinin yanı sıra burs/öğrenim kredisi ile desteklenmesi imkanı getirildi.
- 1 Ocak 2006’dan itibaren yurtlarda sabah kahvaltısına başlandı.
- 2002’de günlük 50 kuruş beslenme yardımı, 2013’te 2 lira 20 kuruşu sabah kahvaltısı, 4.5 lirası akşam yemeği olmak üzere 6 lire 70 kuruşa yükseltildi..
- 2002’de 494 milyon lira olan kurum bütçesi, yüzde 992 artışla 5 milyar 396 milyon liraya ulaştı.
- 1961-2003 yılları arasında 2 milyon 243 bin m2 alan üretilmişken; 2003-2013 yıları arasında 2 milyon 845 bin m2 alan üretildi.
- Ve halen onlarca yurt projesi devam ediyor...
Başarı cezasız kalmadı
Ve tüm başarılara imza atan, öğrencisinden rektörüne, hemen herkesin övgüyle bahsettiği Hasan Albayrak önceki gün, görevden alındı. Bu konuda çok söylenti var. Keşke eskiden olduğu gibi başbakanlığa bağlı olsaydı diyenler çoğunlukta. Ama artık olan oldu. Kararın ne kadar isabetli olup olmadığını ise zaman gösterecek!..
Umarız her şey çok daha güzel olur...
Doğuş Üniversitesi?
Salı günü Doğuş Eğitim Kurumları’nın anaokulundan, üniversiteye Doğa’ya satıldığını yazdım. Aynı gün, okuldan, hayır, henüz öyle bir şey yok denilerek şu açıklama yapıldı:
“Bugün Milliyet Gazetesi’nde, www.milliyet.com.tr adresli haber portalında ve bu portala atıfla birkaç haber sitesinde yayınlanan ’Doğuş Üniversitesi Doğa’ya Satıldı’ başlıklı haberle ilgili olarak, açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Doğuş Üniversitesi ve Doğuş Eğitim Kurumları’nın Doğa Koleji’ne satışıyla ilgili sonuçlanmış bir süreç yoktur, kurumlar arasında sadece toplantı gerçekleştirilmiştir. Doğuş Üniversitesi de Doğuş Eğitim Kurumları da haberde kullanıldığı gibi herhangi başka bir kuruma satılmamıştır...”
Bu onlara göre bir tekzip metniydi. Velilere de rahat olun diye bu yönde açıklama yapıldı. Ama dün okulların kurucusu ve sahibi Doğu Gözaçan imzasıyla velilere şu açıklama gönderildi:
“Doğuş Eğitim Kurumları, özel eğitim sektöründen tamamen çekilecek, Acıbadem’de bulunan tüm okullarımız 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren Doğa Koleji’ne devredilecektir.”
Umarız en doğru olan yapılmıştır. Umarız en hayırlısı olur ve umarız hiçbir mağduriyet yaşanmaz!..
Özetin özeti: Sadece siyasette değil hemen her alanda enteresan gelişmeler oluyor. Eğitimde olup bitenlerin hızına yetişmek, artık o kadar da kolay değil!..
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025