Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile birlikte geçtiğimiz günlerde İvrindi'deki Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışına katıldım.

Burası Türkiye'nin ilk madencilik ve doğal kaynaklar lisesi.

Okulu yapan TÜMAD okula 1 milyon liralık laboratuvar kazandırmış. Okul 544 öğrenci kapasiteli.

Okulun açılışında Bakan Dönmez ile Bakan Özer, okulu yapan ve maden şirketleri olan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Oğuz Çarmıklı ile öğrenciler için istihdam ve burs pazarlığı yaptı ve aldı.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez törende, Çarmıklı'dan açılan meslek lisesinden mezun olacak öğrencilerin istihdamı için söz istedi. Dönmez, "Bu liseden mezun olan kardeşlerimizi buradaki maden sahalarımızda istihdam edelim" dedi. Çarmıklı da "tamam" deyince Bakan Dönmez, "mutabıkız" dedi. Öğrenciler bu müjdeyi alkışlarla karşıladı.

Bakan Özer ise okul gezilirken Çarmıklı'dan okul bitiminde öğrenciler üniversiteye giderse öğrenim bursu istedi. Çarmıklı buna da "tamam" dedi. Böylece bakanlar açılışla birlikte hem istihdam hem de burs sözü almış oldu.

Milli Eğitim Bakanı Özer ayrıca madencilik alanındaki 51. AR-GE Merkezi'ni okula kuracaklarının müjdesini de öğrencilerle paylaştı.

Ukrayna ve Balkanlar krizi nereye gidiyor?

Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlar’da kriz var. Sırplar başta olmak üzere ateşle oynayanlar var.

Bosna’daki üçlü sistem Balkanlara huzur getirmedi. Kısa bir süre önce AK Parti heyeti ile Bosna’daydım. Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş başkanlığındaki AK Parti heyeti Türkiye’nin desteğini iletti. Orada aldığım hava Balkanlardaki krizin perde arkasında Rusya’nın olduğuydu. Bir başka kriz ise Ukrayna’da yaşanıyor. Bu defa başrolde açıkça Rusya var.

Türkiye iki krizde de arabulucu. Rusya ile görüşüyor, Ukrayna ile görüşüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakında Ukrayna’ya gidecek. Türkiye bölgede huzur istiyor ama bazı ülkelerin bunu istemediği ortada. Örneği Suriye fazlasıyla görülüyor.

Salgın bitecek mi bitmeyecek mi?

Haberin Devamı

Salgın bitecek mi bitmeyecek mi? Bugünlerde en çok tartışılan konulardan biri bu.

Özellikle Bilim Kurulu üyesi hocalar sürekli yorum yapıyor. “Öyle olursa böyle olur. Şöyle olursa şöyle olur.”

Hocalar bütün olasılıkları anlatıyorlar. Sanki biraz insanların aklını karıştırıyorlar. Bitecek gibi konuşup salgın daha da artabilir yorumuna geliyorlar.

Bence rakamların yükseldiği bugünlerde sadece maske, hijyen ve kalabalıklara karışmama gibi korunma uyarıları yapsalar daha iyi olacak gibi. Böylece insanlar hiç bitmeyecek gibi korunsun ki biran önce salgından kurtulalım. Yoksa bitecek nasıl olsa diye insanlar maskesiz dolaşmaya, kalabalıklara karışmaya devam edecek.

Mikrokredi için kripto para

64 ilde 200 binin üstünde dar gelirli kadına 1 milyar 170 milyon lira mikrokredi veren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, kripto para çıkarıyor. Vakıf, mikrokredi finansman problemini çözmek için ‘MicroCreditToken’ (MCT) adıyla kripto para çıkardığını duyurdu. Vakfın Başkanı Aziz Akgül, “MCT, dünyadaki sosyal yatırımcıların yatırım yaparak gelir elde ederken, dünyadaki yoksulların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunarak yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için iyilik yapılmasını sağlayan blokzinciri tabanlı bir kripto para birimidir. MCT, sermaye desteği bulamayan dar gelirlilere mikrokredi sağlamak amacıyla 2 milyar adet üretilmiştir” diyor.