Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Polisan Holding, kurucusu Necmettin Bitlis’in “Her şey hayal etmekle başlar” sözünden ilhamla 2 yıldır “Hayal Mühendisliği Proje Yarışması” yapıyor. Şirket seneye de üniversite öğrencilerinin fikirlerini alacak.

‘Hayallerle büyüyeceğiz’

Hayal mühendisliği, örnek alınacak bir proje... Hem gençlerin önünü açmak, hem de geleceğin yöneticileri olacak gençlerin yenilikçi fikirlerinden yararlanmak açısından....

Polisan Holding, kurucusu Necmettin Bitlis’in “Her şey hayal etmekle başlar” sözünden ilham alarak 2 yıldır “Hayal Mühendisliği Proje Yarışması” yapıyor. 2 yıldır holding içinden hayaller alan şirket gelecek yıl da tüm üniversite öğrencilerinin fikirlerini ve projelerini almaya başlayacak.

Haberin Devamı

Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu, “Gençlere abilik yapıyorsunuz, cesaret ve ilham veriyorsunuz, sürdürülebilir olduğunu gösteriyorsunuz. Onlar da gerekeni yapıyor. Bizden daha iyi işler yapacak onlar. Ben onlardan çok ümitliyim” diyor.

Yarışmanın ödülü bu sene Almanya gezisi olmuş. Finalistler, Ludwigshafen’de bulunan dünyanın en ünlü kimya fabrikalarından biri olan BASF’ı gezerek teknolojiyi yakından inceleme fırsatı buldu.

Almanya gezisine katılarak Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu ile hem gençlere yönelik önemli projelerini hem de geleceğe yönelik planlarını konuştuk.

Her şeyin başı hayal

CEO Hacıkamiloğlu, “Polisan Holding 1964 yılından beri, hayallerin gerçeğe dönüştüğü, insanlara kendilerini gerçekleştirmeleri için fırsatların verildiği bir yer oldu. Bu duruş ve yaklaşımın mimarı Kurucumuz rahmetli Necmettin Bitlis’dir. Kendisinin, ‘Her şey, hayal etmekle başlar. Hayal etmek yetmez, kafanızda tecessüm edeceksiniz’ sözü her zaman holdinge ve çalışanlarımıza ilham ve cesaret kaynağı oldu. İki yıl önce bu duruşumuzu yarışma ile destekleme kararı aldık ve kurum içine yönelik olarak Hayal Mühendisliği Proje Yarışması’nı başlattık. Bu yıl ikincisini, çalışanlarımızdan büyük bir katılım görerek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi dereceye giren projelerin hayata geçmesi için gerekli tüm desteği sağlayacağız. 2023 yılı itibariyle yarışmayı Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin katılımına açmayı, genç mühendis ve tasarımcıların hayallerine dokunmayı ve gerçeğe dönüştürmeyi istiyoruz” vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

Bu sene yarışma, ‘yenilikçi iş fikirleri’, ‘yenilikçi pazarlama fikirleri’, ‘müşteri süreçlerinde iyileştirmeler’, ‘verimlilik’ ve ‘outlier’ kategorilerinde düzenlenmiş ve dereceye giren projelerin desteklenmesine karar verilmiş.

Takım oyunu çok önemli

Polisan Holding CEO’su Hacıkamiloğlu’na “Gençlerin hayallerini nasıl buldunuz?” diye sorduğumda da şu yanıtı alıyorum:

“Çok uçuyorlar ama kirlenmemiş. Onları köreltmezsek çok şey vadediyor. Bizden daha iyi işler yapacaklar onlar. ‘Olmaz öyle şey sen işine bak’ anlayışını bir kenara koymaya çalışıyoruz. Ben onlardan çok ümitliyim.”

Hacıkamiloğlu gençlerin hayallerinin önüne set koymadıklarını ve gezdikçe gençlerin daha iyisini yapılabileceğini gördüğünü de dile getiriyor.

Türkiye ekonomisine ve istihdamına 59 yıldır değer kattıklarını belirten Hacıkamiloğlu, “gençlerin fikirlerinden faydalanmamız gerekiyor. Yaratıcı fikirlerle kendimize pozisyon kuralım dedik. Ben takım oyununu çok seviyorum. İnsanlar bir araya gelsinler bir şeyleri başarsınlar. Onları ekip olarak bir şeyleri başarırken görünce ben mutlu oluyorum. Onların önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Müşteriye değer katan projeler getirin dedik. Çıkan sonuçlar bizi çok mutlu etti. Onları da hayata geçiriyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Gençler de projeyi çok sevmiş. Özellikle CEO ile gezmek, sohbet etmek, yemek hoşlarına gidiyor ve motivasyonları artıyor. Almanya gezisine katılan ödüllü gençlerden aldığım izlenim ise “biz daha iyisini yaparız. Az bile hayal etmişiz” oldu.

Yatırımlar artacak...

CEO Hacıkamiloğlu Türkiye ekonomisine katkı için katma değerli ürün çalışmasını artıracaklarını belirterek geleceğe yönelik yatırımlarını şöyle anlattı:

“Limanı büyütmeye çalışıyoruz. Limanın depolama kapasitesini artıracağız. 100 milyon dolarlık bir yatırım bu. Kimya tarafında da diğer reçineleri üreteceğiz. Daha yüksek katma değerli reçineleri yapacağız. Yatırımı yeni tamamladık. İhracatı yüksek ürünlere bakıyoruz. Yeni yatırımlar için bir iki yer belirledik. Geri dönüşümlerle yapmak hedeflerimizde. Organik kaynaklarla da yapmaya çalışacağız. Doğa için kimya grubumuz var. Bir de müşteriniz neredeyse orada da olmak zorundasınız. Yunanistan’da bir yatırımımız vardı. Şimdi Balkanlarda ya da İtalya’da bir yatırım düşünüyoruz. Kimya alanında olacak.”

Projeyi gençlerin önünü açmak ve yenilikçi fikirleri değerlendirmek açısından çok beğendim. Şirket yöneticileriyle yaptığım sohbetlerde de “Hayal etmekten vazgeçmeyin. Gençlerin hayalleriyle büyüyeceğiz” mesajları da son derece önemli…