Adil Yıldırım

Adil Yıldırım

yazaradilyildirim@gmail.com

Tüm Yazıları

İlk akşam yemeğinde hesabı erkek mi yoksa kadın mı ödemeli veya paylaşmalılar mı?

Geçtiğimiz günlerde bir İngiliz gazetesi tarafından yapılan anket, kadın erkek ilişki dinamiklerinin değişmekte olduğunu gözler önüne seriyor. Bu ankete katılan erkeklerin üçte biri, ilk görüşmede hesap ödemeyeceklerini söylüyor. Bu durum elbette bizim ülkemiz için geçerli değil, farklı bir kültüre sahibiz. Ankete göre erkeklerin sadece yüzde 15’i, kadın hesap ödemeyi teklif ederse rahatsız olacaklarını belirtiyor.  Geçtiğimiz ay Adil’e Sor uygulaması üzerinden, ilk görüşmede hesap ödeme konusuyla ilgili çeşitli sorular yönelttik. Bu sorulara verilen yanıtları kendi içinde analiz ettik. Farklı görüşleri gruplara ayırarak paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Yazılı olmayan bir kural

İlk soru ve yanıtları:

 İlk görüşmede hesabı kim öder ve sence neden?

Bu soruya yanıt veren 258 bin kadının yüzde 78’i, “ilk görüşmede hesabı erkek öder” derken, kalanı “erkeğin ödemek zorunda olmadığını” ifade etti. Ankete katılarak bu soruya yanıt verenleri kendi içlerinde dört gruba ayırabiliriz:

Erkeğin hesap ödemesi daha uygundur; çünkü görüşme teklifi erkekten geliyor ve bir kafeye davet ediyor. Bu durumda beni davet eden erkeğin hesabı ödemesine alışkınım, ilişkilerimde her zaman böyle olmuştur. Buna yazılı olmayan bir kural diyebiliriz, bana hesap ödeten bir erkekle hiç karşılaşmadım.

Beni yemeğe davet eden erkeğin hesabı bana ödetmeye çalışması ona olan saygımı yitirmeme neden olur. Bir erkek bana “hesabı ortak ödeyelim” dediği zaman benim gözümde karizmasını yitirir. Yalnız mesela lüks bir mekân tercihim yoktur, çok pahalı bir mekân seçimi yapması halinde daha uygun fiyatlı bir yere gidelim diye öneride bulunurum.

Bana kalırsa hiç fark etmez; yani ben de ödeyebilirim. Madem çalışma hayatının içindeyiz hesap ödeme konusu bir kadın için asla sorun olmamalı. Diyelim ki flörtüm beni güzel bir mekânda yemeğe davet etti ve hesabı kendisi ödemek istedi, buna bozulmam ve ödemesine izin veririm ama en azından ben de katkıda bulunmayı teklif ederim. Israr ederse ödeyebilir, “yarı yarıya ödeyelim” derse benim için uygundur; ayrıca bu defa benim ödememi rica ederse elbette öderim, ne önemi var?

Haberin Devamı

Benim bu konudaki duruşum çok net, bir erkeğin benim hesabımı ödemeye kalkması bana çok açık hakaret olur, ben öyle algılarım. Ben güçlü bir kadınım işim, gücüm var, kendi ayaklarım üzerinde durabiliyorum; o zaman neden hesabı erkek ödüyor? Ayrıca bir erkeğin yemekte hesabı isteme hareketi bile beni irrite eder. Çünkü o yemek ortak yenmiş, neticede hesabı ben de isteyebilirim; aynı masada oturuyoruz! Bu tip detaylara çok dikkat ederim ve sadece bu yüzden, yani ısrarla hesabı ödemek istediği için bir daha görüşmediğim erkekler oldu.

Dört ayrı görüş

Ankete katılan üyelere sorduğumuz ikinci soru ise şuydu:

Hesabı erkek ödemek istediği zaman kendini nasıl hissedersin?

Bu soruya yanıt verenleri de kendi içinde dört gruba ayırdık:

Zaten normal olan bu olduğu için ben karşımda ciddi ve karakterli bir erkek olduğunu düşünürüm, yani hoşuma gider. Öte yandan aksi durumda kendimi berbat hissederim.

Haberin Devamı

Güçlü bir erkeğin yanında olduğumu hissederim. Hesap ödemeyen erkek gibi bu tip adamlar benim gözümde çekici olamazlar.

Kötü hissetmem aslında nötr diyebiliriz. Bu durumu normal karşılarım eğer illa ödemek istiyorsa bunu kabul ederim, ama bir dahakine ben ödemeyi teklif ederim mutlaka.

Erkeğin hesap ödeme konusunda ısrar etmesi, bana ezik bir kadın olduğum hissini verir. Bana bu şekilde hissettirmeye hakkı yoktur ve ısrarla o hesabı ben öderim. Bir daha görüşmeyi kesinlikle tercih etmem, bunu da ona söylerim zaten.

İlk buluşmada hesabı kim öder

Türkiye’de Alman usulü revaçta

Okcupid verilerine göre Türkiye’de “İlk buluşmada hesabı kim ödemeli?” sorusuna verilen yanıt, Alman usulüne doğru gidişe işaret ediyor

110’u aşkın ülkede faaliyet gösteren çevrimiçi flört uygulaması OkCupid’in Türkiye Pazarlama Müdürü Ezgi Ceren Işık, “Hesabı erkek öder” klişesinin tarihe karıştığını söylüyor: “Türkiye’de yaşayanların yüzde 46’sı ilk buluşmada hesabı bölüşmek istiyor. Türk kadınları bu konuda erkeklerden bir adım önde. Kadınların yüzde 59’u hesabı bölüşmek gerektiğini düşünürken yüzde 38’i de davet edenin ödemesi gerektiğini düşünüyor. Erkeklerinse yüzde 42’si hesabı bölüşmekten yana, yüzde 54’ü ise hesabı kesinlikle davet edenin ödemesi gerektiğini söylüyor. Almanya örneğine bakacak olursak, veriler Alman usulünü doğrular nitelikte. Neredeyse her 4 kişiden 3’ü hesabı bölüşmek gerektiğini belirtmiş. Bu durum kültürlere göre de değişiyor tabi. Örneğin İngiltere de Almanya’ya benzer yanıtlar vermişken Birleşik Arap Emirlikleri’nde hesabı bölmek isteyenlerin oranı yüzde 32’ye düşüyor.”