Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu

alicanipolgunlu@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta, Kars’a gelen misafirlerin beklentilerinin karşılanması konusundaki çözüm ve önerileri paylaşacağım

Beyaz şehir” olarak bildiğimiz, sevdiğimiz ve tüm değerlerini koruyarak tanıtmaya çalıştığımız Kars’ın kültürel ve coğrafi dinamikleriyle başardığı turizm potansiyelinin beraberinde getirdiği sorunları son iki haftada dile getirmeye gayret ettik. Bu hafta ise şehre gelen misafirlerin beklentilerinin karşılanması ve memnuniyetlerinin gerçekleştirilmesi konusundaki çözüm ve önerileri paylaşacağım.

Haberin Devamı

Öncelikle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imkan ve olanaklarını Kars’a aktarmak durumundadır. Birçok şehir tanıtılmak için ödenek almışken Kars kendi kendisini tanıtma başarısını gerçekleştirerek adeta tez konusu olabilecek bir başarı ortaya koymuştur. Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu başarının devamlılığı için bakanlığın desteğini alarak ivedilikle müze sayısını artırmak durumundadır. Kültür şehri olan Kars’ın henüz bir şehir müzesinin olmaması ironik bir durumdur. Öte yandan belediye ve üniversiteyle birlikte düzenlenmesi gereken ulusal ve uluslararası “felsefe, müzik, edebiyat” sempozyumları planlanmalıdır. Turizm kimliğinin gereği olarak da TÜRSAB ile bağlantıya geçerek özellikle ocak-nisan ayları içerisinde kaçak rehber ve turizm acentelerine yönelik denetlemeler yapmalıdır. Ayrıca şehri münferit olarak tanımaya çalışan misafirler için broşür, tanıtım kitapçıkları bastırılarak dağıtılmalıdır.

Görsel bir şölen

Belediye başkanlığının tren yoluyla şehre gelenleri akordiyon dinletisi ve sahlep ikramıyla karşılayarak misafirleri araç, taksi kaosundan uzaklaştırması gerekmektedir. Bununla birlikte Baltık mimari dokusu üzerine gökyüzünden dökülen kar tanelerinin seyrini şehri ışıklandırarak görsel bir şölene çevirmek gerekmektedir. Bunun yanında Anıtlar Yüksek Kurulu’nu aktif denetlemeye davet etmelidir. Tarihi ve tescilli tüm yapılarımızın üzerine asılmış reklam tabelalarının izah edilecek hiçbir tarafı yoktur. Bu görüntü kirliliğine son verilmelidir. Şehir irili ufaklı kültür ve sanat konulu, imgeli, mesajlı heykellerle süslenmelidir. Tüm bunlar için belediyenin finans probleminin olduğunu biliyorum. Benim önerim sayın belediye başkanına... Avrupa’da birçok örneği olduğu gibi siz de Kars’ta konaklama yapan her misafirden şehir vergisi alın. Yaklaşık 200 bin misafirden bu yolla elde edilecek gelirle belediyemiz misafirlere çok daha fazla servis verme imkanı bulacaktır.

Haberin Devamı

Değerli dostlarım biz Kars olarak çok kıymetliyiz ve hiç kimsenin bizim ürünlerimiz üzerinden kayıt dışı kazanç sağlamasına müsaade etmemeliyiz. Gravyer, kaz, kaşar, bal başta olmak üzere ürünlerimizin marka değerini muhafaza ederek sunarken bütünsel olarak “Biz” diyerek birbirimizin ürünlerini tavsiye edebilen ahi locaları ticari olgunluğunu göstermeliyiz.

Kars misafirlerine dünya standartlarına uygun olarak butik oteller ile servis vermelidir. Özellikle de beton yığını kimi apartmandan bozma yapıların konuk veya Kars evleri adı altında açılması şehrin kimliğine uygun değildir. Boğatepe köyü, kırsalın doğa ve kültürünü aktivite ederek bir başarı elde etmekle birlikte en kısa süre içerisinde özeleştiri yaparak asıl amaçlarına yönelmek durumundadır. Öncelikleri ise peynir müzesinin asgari bir müze algısına cevap verecek şekilde yapılması olmalıdır. Bunun yanında Boğatepe köyü ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ziyaret edilmeli, bu mevsimlere göre organizasyonlar yapılmalıdır. Bir işi doğru yapmak ne kadar önemliyse doğru zamanda yapmak da en az o kadar önemlidir. Kış mevsiminde Çıldır Gölü, Ani ortaçağ şehri ve Kars merkezdeki tarihi yapılar gezi rotalarının içeriğini doldurmalıdır. Ne yazık ki Kars’ın karakterini algılayamayanlar Sarıkamış kayak merkezi, Boğatepe köyü, hatta Erzurum’u dahi üç günlük programa dahil ederek katılımcı misafirleri yormaktan öteye geçemiyorlar. Şehrin kültürünün en doğru sanatsal ifadesini Kafkas dans grupları gerçekleştirmektedir. Başta Sefer Hoca ve grubu olmak üzere tüm arkadaşlara teşekkür ederim.