Ali Çınar

Ali Çınar

Ali.Cinar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, ABD’den satın alınması düşünülen 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti konusundaki görüşmelerin ikinci etabı için Washington’daydı

ABD ile Türkiye arasında, özellikle S-400 füze sistemi alımı ve buna bağlı olarak F-35 programı nedeniyle ilişkilerde yaşanan gerginlik sürerken, Türk Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, ABD’den satın alınması düşünülen 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti konusunu görüşmek için Washington D.C’deydi. Heyet, söz konusu görüşmelerin ikinci ayağı için Washington’a gelirken, ilk görüşme, Pentagon temsilcilerinin Ankara’ya gelişiyle gerçekleşmiş ve sürecin devam ettiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Türk Savunma Bakanlığı yetkilileri, Washington’da Büyükelçi Murat Mercan’la da bir araya gelirken, görüşmelerin 2022 başında tekrarlanarak sürecin devam etmesi bekleniyor. Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington D.C’deki heyetin görüşmelerine dikkat çekerken, anlaşma sağlanamaması halinde, hükümetin diğer alternatiflere bakacağını açıkladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin F-16 talebini değerlendirmeye devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilciler de bu süreçte etkin rol oynuyor.

Washington’da F-16 için ikinci görüşme

Kongre’de hava

Öte yandan bu konuda özellikle Kongre içinde ciddi bir muhalefet söz konusu. Senato Dış İlişkiler Komite Başkanı Bob Menendez, McGuire-Dix-Lakehurst Müşterek Üssü’nü ziyareti sırasında “Air Force Magazine”e yaptığı açıklamada “Şahsen onlara (Türkiye’ye) F-16 verilmesini desteklemiyorum” ifadelerini kullandı. Menendez, “Sadece gerçekten bir sorunum var. Bu bizim arzu ettiğimiz Türkiye değil... İlerleyebileceğimiz ve ona en gelişmiş savaş teçhizatından bazılarını verebileceğimiz şekilde davranan bir NATO müttefiki değil” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte Milliyet olarak, ABD Senatosu Askeri Hizmetler Komite Başkanlığı’na F-16 konusunda sorduğumuz sorulara ise “Şu anda bir yorumda bulunmak istemiyoruz” yanıtı geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, kendi değerlendirmelerini yaptıktan sonra onay için Türkiye’nin talebini Kongre’ye sunması gerekiyor. Joe Biden yönetiminin de, Türkiye’nin F-16 talebini belli bir sürece yayarak, ivedilikle bir karar alması beklenmiyor.