Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaş 35’in yolun yarısı ettiğini epeydir kabul etmiyor - etmek istemiyoruz. En son “60’lar eski 40’lar”a kadar geldi iş ki ne güzel, ne itirazımız olabilir? Ama yine de pek çok insanın 35’te bir dönüp kendisine, hayatına, o güne kadar aldığı yola bakası geliyor ve muhtemelen “Olanlar olacakların teminatı” deyip bir yol ayrımına geliyor. Birinci yol “Bugüne kadar nasıl yaşadıysam o minvalde devam edecek hayat” demek, ikincisi de “Başka bir gelecek mümkün mü?” deyip değiştirmeye niyet etmek. Eğer bir yaz dönümü gecesinde mitolojideki gibi karşınıza ilk çıkana âşık olursanız, bu yol ayrımı kaçınılmaz oluyor tabii. Helena ile Bob gibi.

Haberin Devamı

Yaz dönümü, yaş dönümü

Bu iki insan kayıt üstünde tek ortak yönleri yaşları olan - evet tabii ki 35 - bir kadın ve bir erkek. Helena boşanma avukatı, kuralları, çerçeveleri olan bir ‘adalet’ insanı, Bob ise yasadışı işlere bulaşmış, ‘kanunsuz’ bir kişi. Yılın en kısa gecesinde, yaz dönümünde, dışarıda deli gibi yağmur yağarken bir barda tanışacaklar. Sonrasını bize kendileri anlatacaklar.

David Greig’in “Midsummer” adlı oyununu ilk kez bir DOT yapımı olarak “İki Kişilik Yaz” adıyla 2014’te izlemiştik. Serkan Salihoğlu’nun yönettiği, Tuğrul Tülek ile Gizem Erdem’in oynadığı şarkılı, danslı, neşeli bir komediydi.

Şimdi Murat Daltaban’ın genel sanat yönetmenliğindeki Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nda Daltaban’ın kendisi tarafından sahneleniyor. Çevirisi bu kez Çiğdem Kaplangı tarafından yapılmış, adı da “Aşkın En Kısa Gecesi”. Nilüfer Kent Tiyatrosu oyuncularından Mert Tiryaki ile Oyun Atölyesi’nde “Kızlar ve Oğlanlar”daki performansıyla seyirciyi büyüleyen Özlem Zeynep Dinsel oynuyorlar. (Dinsel’i pek yakında Oyun Atölyesi’nin Zuhal Olcay ile Haluk Bilginer’i yıllar sonra bir araya getiren sürprizi “Kel Diva”da (Eugene Ionesco) da izleyeceğiz.).

Oyun Nilüfer’de geçen sene sahnelenmeye başladı, bu hafta ise İstanbul seyircisini ziyarete geliyor. 1 Eylül Cuma gecesi Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfitiyatro’da, 3 Eylül Pazar ise 16.00 ve 21.00’de SES 1885 Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda.

Haberin Devamı

Yıldızlar altında romantik ve neşeli bir oyun izlemekten daha iyi bir cuma akşamı programı ya da İstanbul’un en büyülü salonlarından birinde bu oyunu izlemekten daha iyi bir pazar programı düşünemiyorum. Hem belki sizi de hayatınızı değiştirecek aşk orada bir yerde bekliyordur deyip sözü Murat Daltaban’ın oyun röportajında aşka dair söyledikleriyle bitiriyorum: “Yerleşik olana, sizi sürekli bir şablona sokmaya çalışan düzene karşı bir alternatiftir aşk. Aşkla yeni bir düzene, yeni fikirlere açılabilirsiniz. Aşk sizi özgürleştiren, zenginleştiren, insan doğasına yaklaştıran bir politik hareket olarak görülebilir.

Aşkın En Kısa Gecesi

Yazan: David Greig & Gordon Mc Intyre / Yöneten: Murat Daltaban / Çeviren: Çiğdem Kaplangı / Dekor Tasarımı: Burak Etöz / Koreograf: Tan Temel / Kostüm Tasarımı: Meltem Çakmak / Işık Tasarımı: Cem Yılmazer / Oynayanlar: Özlem Zeynep Dinsel, Mert Tiryaki, Taha Tegin Özdemir

Tiyatro okulları davetli

Bir güzel haber daha: Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nun İstanbul turnesi oyunlarına güzel sanatlar liselerinin, güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarların tiyatro bölümlerinin öğrenci ve akademisyenleri davetliler. Tek yapmanız gereken bilet.nilufer.bel.tr adresine girip istediğiniz oyunu ve ücretsiz koltuğunuzu seçmek.