Ayşe Özgener

Ayşe Özgener

ozgenerayse@gmail.com

Tüm Yazıları

Bazı insanlar vardır yalnızca işleri düştüğünde ortaya çıkarlar. Nasıl sinir bozucu kişilerdir bunlar! Dilinizin ucuna gelir “İşin düşmeden aramazsın” demek de çoğu zaman kibarlıktan susarsınız. Kimi zaman sözünüzü sakınmaz da sorarsınız “Ne o, yine işin mi düştü?” diye, yine de aldırmazlar. Hep bir cevapları vardır. İşleri düşmemiştir, siz zaten hep aklındasınızdır da vakti olmamıştır, diye uzayıp giden hikâyeleri çoktur. İşini hallettikten sonra yine yok olup gider, ta ki yeni bir işi çıkana kadar! İşi düşene kadar ortada olmasa da işi düştüğü gün sürekli aramaktan da çekinmez. Aslında masum bir söyleyiştir, “Sana işim düştü” demek! Birine, onun yardımına ihtiyacınız olduğunu açık ve net bir şekilde söylemektir. Bu sözün masumiyetini samimiyetle söyleyenler değil çıkar amacı güdenler bozmuştur. Yani sadece yardıma ihtiyacı olduğunda ortaya çıkıp sonrasında sizi hatırlamayanlar!

Haberin Devamı

Bir ilişki sadece çıkar amaçlı ise içinde dostluk barındırmaz. Çıkar sağlayan kişi istediğini elde edemediği gün ilişkiyi de terk eder. Özellikle sizinle çıkar amaçlı bir ilişki kuran birini fark etmeyip, ona aldandıysanız ve onun size çıkar amaçlı yaklaştığını geç fark ettiyseniz bu büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Her ilişkinin içinde karşılıklı çıkarlar vardır. Kişilerin birbirinin beklentilerini karşılıyor olması kötü bir şey değildir. İki arkadaş karşılıklı olarak birbirine iyi geliyor olabilir. İkisi de bu ilişkiden besleniyordur, bu olumlu bir şeydir.

Ancak ne zamanki ilişki gelir de sadece çıkara, dayanır; işte o ilişki sahtedir. Bu tarz yaklaşan kişilere karşı farkındalığınızı artırdığınızda daha az üzülürsünüz. Onları hayatınızdan ayıklarsanız veya onlara size sadece işleri düştüğünde yanaşmalarından hoşlanmadığınızı belirtirseniz içinizden sinir olmaktan kurtulursunuz.

Tabii, sürekli şüphe halinde olup, herkesin yaklaşımını sorgulamayı kastetmiyorum. Bazı kişiler de bu takıntıya kapılmış durumda! İyi niyetle yaklaşan kişilerin bile kendine bir çıkar amaçlı yaklaştığından şüphelenip, rahat edemiyorlar. Bazı insanlarla da mecburi çıkara dayalı ilişkiler kurarız. Örneğin hoşlanmasanız da iş yaptığınız biriyle iyi bir ilişki kurmak zorundasınızdır. Her ilişkimiz de istediğimiz gibi olmaz. Bu tip ilişkileri de iyi idare etmeyi öğrenmek yaşamımızı kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Sağlam ve sağlıklı ilişkiler kurmak için kendinizi iyi tanımanız gerekir.

İnsanlar size, izin verdiğiniz kadar yaklaşır. Sağlam sınırlarınız olursa, psikolojinizi kolay kolay bozamazlar. Kendi içinizde ruh dünyanız karışıksa ve hatta kendinizden açıyorsanız, istemediğiniz bir kişi o boşluktan içeri sızabilir. Sahte ilişkiler bizi yormaktan başka bir işe yaramaz. Gerçek anlamda samimi olduğunuz kişiler işiniz düştüğünde zaten orada olacaktır. Aynı şekilde, sevgiye dayalı ilişkiniz olan bir kişinin de size işi düştüğünde siz de elinizden geleni yaparsınız. Hatta hiç tanımadığınız ama samimiyetine inandığınız kişilere de işi düştüğünde yardımcı olursunuz.

Yeter ki sadece çıkarı için yaklaşmasın!