Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta bir arkadaşlarımın hikayesini yazacağım sizlere. Başlarına gelen olayda veterinerin yanlış teşhisi ve müdahalesi vardı.
Köpekleri Şans 6-7 aylık bir golden retriever. Birkaç gece önce kusmaya başlıyor. Hem kusma hem de ishali var. İlk gece tabii çok su kaybediyor bu yüzden halsiz. İkinci gün kusma yok fakat ishal devam ediyor. Üçüncü gün hala ishal, 3 günde de geçmeyince çok su kaybetmiştir diye veterinere götürüyorlar.
Veteriner ne dese beğenirsiniz mide torsiyonu (mide dönmesi) diyor ishal olan bir köpeğe... Hemen beni arıyorlar. Bende bildiğim kadarıyla mide dönmesinde dışkılamanın yapılamayacağını ishalse asla mide dönmesi olmayacağını söylüyorum.
Kendi veterinerimi arayıp durumu teyit ediyorum. Onları da Pegasos’a kendi veterinerime yönlendiriyorum. Mutlu haber, Şans sadece üşütmüş. 3 gün önce yıkanmış ve kurutma makinesinden çok hoşlanmadığı için az kurutulmuş. İshal ve kusma bu üşütmeye bağlı yani.
Peki eğer ki sahipleri beni aramasaydı! Şansa önce kendi veterineri röntgen çekecek, sonra da acil mide dönmesi olduğu için ameliyata alınacaktı. Daha yavru bir golden o.
Ameliyat vs. gerektiren durumlarda bir ikinci veterinere mutlaka danışılmalı. Biz de sanki yapmıyor muyuz? Yani bir ikinci doktora danışmıyor muyuz ameliyat olacağımız zaman? Ben şahsen en az 3 doktora soruyorum...
O yüzden, bu hafta sağlık köşemize devam edelim ve mide torsiyonu yani mide dönmesinden bahsedelim.
Mide dönmesinin şekillenmesinde birincil etken uzun süren açlık sonrasında, fazla miktarda ve hızla yenilen yemek.
Yemeğin ardından yuvarlanma atlama vb. egzersizlerin yapılması. Mide dönmesinin şekillenmesinde bir diğer önemli faktör de, yabancı cisimlere bağlı tıkanmaların varlığıdır.
Özellikle midenin çıkış bölümünde ve ince bağırsaklarda şekillenen tıkanmalara bağlı olarak da mide dönmesi oluşabilir.
Ayrıca ırka bağlı yatkınlıklarda mide dönmesinin oluşmasında önemli bir faktördür. Danua ve Labrador ırkları mide dönmesine daha yatkındır.
Marley ve Ben filmini hatırlarsanız Marleyde mide dönmesinden mustaripti.

Hastalığın belirtileri
Klinik olarak gözlenen en önemli bulgular, aniden oluşan kusma, karın bölgesinde şişkinlik ve solunum güçlüğüdür.
Nabız ve solunum sayısı artmıştır, güçlükle ve sık soluma dikkat çekicidir. İştahsızlık ve kusma yanında elle muayenede karında ağrı tespit edilir.
Kesin tanı radyografi bulgularına göre yapılır. Tedavisi sadece ameliyattır. Fazlaca tekrarlayabilir, bu yüzden büyük ırk köpekler hangi yaşta olursa olsun, günlük mamasını bir öğün yerine en az 2-3 öğün halinde tüketmelidir.
Yemekten 1 saat önce ve 2 saat sonrasına kadar ağır egzersiz, aşırı heyecanlanma ve stresten uzak durmalıdır.
Mama kabının yerden biraz yüksekte, bir sehpa üzerinde olması, mide dönmesini önlemek açısından faydalı olduğunu gösteren araştırmalar var.
Birden çok köpeğiniz varsa, mide dönmesi riski taşıyan köpeğinizi diğer köpeklerden ayrı ve daha sakin bir yerde beslemelisiniz.
Ayın 30’unda Barneyle birlikte yine bir agility seminerine katılacağız. Şimdiden çalışmalara başladık. Seminerden sonra yine sizlere bir aglity seminerini daha yazacağım. İyi pazarlar...