Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oscarlar, resmi adıyla Akademi Ödülleri yıllarca çok beyaz ve çok erkek egemen olmakla eleştirildi.

Bu yıl ise gündemde en çok ‘çok çeşitlilik’ vardı, hem farklı kültürler ve azınlıklar korundu, hem farklı cinsel tercihlere saygı duyulduğunun altı çizildi hem de kadınlara ilk defa bu kadar değer verildi.

Tabii bu arada Ukrayna’ya da destek olundu.

İşte 2022 Oscarlarından geriye kalanlar:

Açılış, babalarının hayat hikâyesini anlatan ‘King Richard’ın şarkısını söylemek üzere Venus ve Serena Williams’ın Beyonce’yi tanıtmasıyla başladı. Beyonce, Williams’ların doğup büyüdüğü kasabadan bir tenis kortunda ‘Be Alive’ şarkısını söylerken kızı Blue Ivy de ona arkada eşlik ediyordu.

Haberin Devamı

Bu yıl törende maske ve sosyal mesafe yoktu. Ama izleyicilerden aşı şartı istenmesine rağmen ödüle adaylarda ve sahneye çıkanlardan aşı şartı yerine sadece PCR test istenmişti.

Törenin üç kadın sunucusu vardı: Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall. Amy Schumer durumu şöyle özetledi: “Üç kadın sunucu bir erkek sunucudan daha az kazandığı için bizi tercih ettiler.”

Gecenin ana mesajı elbette Ukrayna ile ilgiliydi. Ukrayna doğumlu Mila Kunis, Reba McEntire’ın seslendirdiği şarkıyı sundu, tabii dünyada yaşanan insanlık trajedilerine de değindi. Şarkıdan sonra #standwithukraine etiketiyle Ukrayna için yardım çağrısı duyurusu salondaki dev ekranda yayınlandı.

Geceye damga vuran Will Smith’in Chris Rock’a attığı tokat oldu. Sonrasında ise “Karımın adını ağzına alma” diye oturduğu yerden Rock’a bağırdı. Daha sonra sahneye çıkan Sean ‘Diddy’ Combs ise “Will ve Chris, biz bir aileyiz, her aile gibi bu sorunu sonra partide çözeceğiz” dedi.

Will Smith’i kızdıran şey Chris Rock’ın saçkıran hastalığı geçiren Jada Pinkett Smith’in kısacık saçıyla ilgili yaptığı GI Jane şakasıydı, gerçekten de kötü ve yersiz bir şakaydı.

Daha sonra ‘King Richard’ filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Will Smith ödülünü alırken gözyaşları içinde özür de diledi, “Bizim yaptığımız iş hakareti kaldırmayı da gerektirir, ama aşk çılgın şeyler yapmanıza neden olabiliyor” diyerek.

Haberin Devamı

ABD’li aktör Troy Kotsur ‘CODA’ filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan ilk işitme engelli aktör oldu, teşekkür konuşmasını işaret diliyle yaptı ve ödülünü tüm engellilere adadı.

‘West Side Story’nin yıldızı Ariana Debose en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü alırken eşcinselliğini açıkça yaşayan yarı siyahi yarı Latin kimliğinin altını çizdi.

En iyi yönetmen ödülü ‘The Power Of The Dog’un yönetmeni Jane Campion’a verildi. Yeni Zelandalı yönetmen, Kathryn Bigelow ve Chloe Zhao’dan sonra bu ödülü alan üçüncü kadın oldu.

Hatırlayacaksınız, tam iki yıl önce Oscarlarda en çok eleştirilen şey, en çok ödüle aday gösterilen ‘Joker’, ‘The Irishman’, ‘Once Upon A Time in Hollywood’ ve ‘1917’ filmlerinin kadın karakterlerin sadece az olduğu değil, nadiren konuştuğu filmler olmasıydı.

İşte bu durumda, daha önce Oscarlar çok beyaz olmakla eleştirildiği gibi, bu sefer de çok erkek egemenliğinde olmakla eleştirildi.

Hatta ‘Küçük Kadınlar’ ile Greta Gerwig, ‘The Farewell’ ile Lulu Wang, ‘Hustlers’ ile Lorene Scafaria, ‘Queen & Slim’ ile Melina Matsoukas, ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’ ile Marielle Heller, ‘Clemency’ ile Chinonye Chukwu ve ‘Harriet’ ile Kasi Lemmons da pekâlâ adaylar arasında olabilirdi dendi.

Haberin Devamı

En iyi film kategorisinde adaylar arasına seçilen ‘Küçük Kadınlar’ın yönetmeni Greta Gerwig en iyi yönetmen adayları arasına alınmayınca sinema eleştirmenleri, “Görünüşe göre ‘Küçük Kadınlar’ kendi kendini yönetti” diyerek Oscarlardaki haksızlığı gündeme getirdi.

Oscarlarda bu durumu bir tek kadın yıldız protesto etti, Natalie Portman, giydiği Dior elbise ve pelerinin yakasına kadın yönetmenlerin adını yazdırarak bir mesaj verdi.

Tam iki yıl sonra ise bir kadın yönetmenin ödül kazanması sevindiriciydi.

En iyi şarkı ödülünü ‘No Time To Die’ ile alan Billie Eilish yeni imajıyla dikkat çekti.

‘The Eyes Of Tammy Faye’ ile en iyi kadın oyuncu ödülünü Jessica Chastain’in ilk Oscar’ı oldu.

Adaylar arasındaki en şanssız çift ‘Being the Ricardos’ ile en iyi erkek oyuncu adayı olan Javier Bardem ve ‘Parallel Mothers’ ile en iyi kadın oyuncu adayı olan Penelope Cruz’du, ikisi de kazanamadı.

En iyi kısa film ödülü adayları arasında olan, Türk sinemacı Levin Menekşe’nin yapımcısı ve senaryo yazarı olduğu, eşi KD Davila’nın yönettiği ‘Please Hold’ (Lütfen Hatta Kalın) Oscar’ı alamadı.

En iyi kısa film Oscar’ını ‘The Long Goodbye’ aldı.

ABD’deki adalet ve hapishane sistemini eleştiren ‘Please Hold’ ile Oscar’a aday olduğunda Levin Menekşe “Kazanamazsam ‘Olur böyle vakalar, Türk polisi yakalar’ derim” diye esprili bir açıklama yapmıştı.

Ama aslında biliyoruz ki çoktan kazanmış durumda.

Çünkü Oscar adaylığının en büyük artısı ‘Please Hold’un uzun metraj versiyonunu çekebilmek ve tabii yeni projeleri için artık daha kolay finansman sağlaya bilecek olmaları.