Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zorlu Center’daki gastronomi merkezi Eataly henüz açılmadan Roma’daki Eataly’yi teftişe çıktık. Yanımızda kurucusu Oscar Farinetti, oğlu Nicola ve Türk ortakları Zülfikar Bekar da vardı

“Kapalıçarşı’yı gezdik, Eataly’yi kurduk”

İki günlük Roma seyahatinden bir bavul dolusu taze makarna, peynir ve şarküteri ürünüyle döndüm. Bu kadar çok alışveriş yaptıracak kadar gözümü döndüren iki neden vardı; biri Eataly’nin market bölümünde kendimi kaybetmem, diğeri de Türkiye’ye kıyasla burada her şeyin son derece makul fiyatlara olmasıydı.

“Fiyatları makul tutuyoruz”
Eataly tam altı yıl önce Torino’da kurulan sonra Amerika’ya ve Japonya’ya bile taşan ve şimdi İstanbul Zorlu Center’da açılmasını heyecanla beklediğimiz bir restoran ve market zinciri. Bir gastronomi cenneti de diyebiliriz kısaca. Hatırlarsınız, İzzet Çapa City’s’de Mahalle’yi açtığı zaman Eataly’den esinlendi diyenler olmuştu. Oysa farklı restoranları bir araya getirmek dışında aralarında en ufak
bir benzerlik yok. Eataly’de restoran markalarından çok malzeme ön planda. Boşuna “Ne pişirirsek satıyoruz, ne satarsak pişiriyoruz” demiyorlar.
“Ne yersek oyuz” felsefesine inanıyorlar.
Eataly’yi kurucusu Oscar Farinetti’nin oğlu Nicola Farinetti ile geziyoruz. İlk akla takılan fiyat meselesiyle başlıyoruz konuşmaya. “İstanbul’da fiyatları makul tutuyoruz” diyor Nicola. “Ama bazı ürünlerde vergiler çok yüksek, mesela zeytinyağında yüzde 100 vergi var, bu durumda tabii ki bazı ürünler buradakiyle aynı fiyatta olamayacak.”
Süpermarketi hızlıca geçip restoranları gezerken her restoranda bir tadım yapıyoruz. Hatta gözümüz o kadar dönüyor ki sonunda Nicola “Asıl yemek üst katta, bunları yerseniz onu yiyemeyeceksiniz” diye bir anne tonunda bizi uyarıyor. Evet, haklı, ama olsun.
Roma’daki Eataly’nin en üst katında bir fine dining restoranı var. Karidesten tatlı bile yapıyorlar burada. Ama doğrusu Eataly gibi bir yere gelince, söz konusu İtalyan mutfağı olunca canınız pizza ve makarnadan başka bir şey istemiyor. Özellikle de çikolata bölümündeki çikolata şelalesinde ve taze dondurma bölümünde tadına baktıklarınızdan sonra. Az da olsa yeme-içmeye meraklıysanız, burası şuur kaybına neden oluyor. Kendinizi tutmakta güçlük çekiyorsunuz.

“İstanbul bizim için farklı”
Yemekte Nicola’nın ve tabii Eataly’nin fikir babası Oscar Farinetti de katılıyor bize. Önce isim “Eat Italy” olacakmış, sonradan kısaltmışlar. Projenin ilk çizimi hâlâ duvarlarda asılı.
Oscar Farinetti, İstanbul’da Eataly’nin açılması konusunda çok heyecanlı. “İstanbul benim için diğer şehirlerden farklı, çünkü ticaretin başladığı yer olan Kapalıçarşı İstanbul’da” diyor. 1997’de Kapalıçarşı’yı ziyaret ettiğinde çok etkilendiğini ve oradan esinlenerek ilk Eataly konseptinin İstanbul’da zihninde oluşmaya başladığını anlatıyor.
Zorlu ailesinin yanı sıra İtalya’da yaşayan Türk arkadaşı Zülfikar Bekar’ı da İstanbul’daki Eataly’ye ortak olmaya ikna ediyor. Zülfikar Bekar da
yeme-içmeye çok meraklı. Farinetti ailesini İstanbul’da Çiya’dan balıkçılara kadar gezdirmiş. İtalyan patronlar Türkçe öğrenmeye bile başlamış. “Hoşgeldiniz” ile başlayıp (ki Roma’daki Eataly’nin TV ekranlarında da “Hoşgeldiniz” yazısı var), “Teşekkür ederim” ve “şerefe”li cümleler kuruyorlar.

Haberin Devamı
“Kapalıçarşı’yı gezdik, Eataly’yi kurduk”


Oscar Farinetti, Zülfikar Bekar ve Nicola Farinetti (soldan sağa).

Haberin Devamı

16 restoran olacak
Zorlu Center’da açılacak olan Eataly’de tam 16 restoran olacak. Fine dining restorana Michelin yıldızlı şef Massimo Bottura gelecek. Bir restoran sürekli farklı şefleri konuk olarak ağırlayacak. Diğer şubelerde olduğu gibi İstanbul’da da yemek okulu olacak.
Roma’daki Eataly daha Akdenizli, sıcak ve sevimli, New York’taki ise daha cool. Bu yüzden market bölümü daha geri planda. Bakalım, İstanbul’daki Eataly de Roma’ya benzeyecek mi? Açılışın ekim sonunda olması bekleniyor. Oscar Farinetti ise “Kasım başını bulabilir” diyor.

Haberin Devamı

Şaşırtıcı ama gerçek
Eataly 2007’de Torino’da kuruldu. Şimdi İtalya’da 11, Japonya’da dört, ABD’de iki Eataly var. İnanması zor ama New York’un en çok turist çeken üçüncü noktası Eataly. Türkiye’den sonra sırada Kanada, Brezilya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt var.

Başka hangi yabancı zincirler geliyor?
Henüz sadece Beymen mağazasının açıldığı Zorlu Center’da Eataly dışında yabancı restoran zincirleri de olacak. İngiliz şefler Jamie Oliver’ın Jamie’s Italian’ı ve Tom Aikens’ın Tom’s Kitchen’ı da AVM’de yer alacak. Ayrıca Amerikalı şef Michael White’ın Morini adlı İtalyan restoranı da Beymen’de.