Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mardin Bienali yarın Alman Karargâhı’nda gerçekleşecek resmi açılışla birlikte başlıyor.

Alman Karargâhı’ndan tüm sanatçı, galeri ve konukların katılacağı açılış yemeği için Maridin Otel’in avlusuna geçiliyor.

“İnsan toprağın sakladıklarını keşfettiğinde, etrafındaki uçsuz bucaksız imkânları fark etti, bizi bugüne getiren, toprağın bilgeliğini adım adım anlamak oldu. Toprağın, ortaklaştıran ama yakından bakıldığında farklarımızı da ortaya koyan gücü, yarattığımız hikâyelere ilham verdi. Toprağın sunduklarıyla kurduğumuz sofralarda toplanarak birbirimize hikâyelerimizi anlattık, paylaştık, paylaştıkça ilerledik. İşte Mardin bu kültürlerin, hikâyelerimizin birleştiği toprağın, altın bir tepside sunulduğu bir masal gibi. Bu masalı beraber keşfetmek, Mardin’in, toprağın ve binlerce yıllık kültürlerin bir arada sunduğu tüm zenginliğe ortak olarak sanatla yoğurmak için Mardin Bienali’nin açılış yemeğinde buluşuyoruz” diye özetliyorlar.

Haberin Devamı

Mardin Sinema Derneği ev sahipliğinde gerçekleşen, lokal kadın şefler ve lokal üreticiler tarafından bölgesel ürünlerle hazırlanan yemek Mardin Bienali’nin direktörlerinden Döne Otyam tarafından organize ediliyor.

Açılış gecesinin ilhamı Mardinli sanatçı Hüseyin Aksoy’un “Mezopotamya” serisinden bir fotoğraftan alındı.

Yemekten sonra ise şehrin değişik mekânlarında farklı etkinlikler gerçekleşecek.

Mardin yarınki büyük açılışa şimdiden hazır, Mardin Bienali’nin direktörleri Döne Otyam ve Hakan Irmak’ın şehre katkısı çok değerli.

Mardin Bienali’ne Döne Otyam’ın davetiyle ilk kez tam yedi yıl önce gitmiştim.

Mardin beni şaşırtmıştı, Bienali’yle, bienalle eş zamanlı kitap fuarı ve Ankara Devlet Opera ve Balesi ile birlikte düzenlenen Opera ve Bale Günleri’yle.

Biz İstanbul’da kendi küçük dünyamızda kendimizi büyük şehirde yaşıyor görürken bile opera ve baleye hasret kalmış durumdaydık o zaman.

Ve tabii Mardin’de bienal yapılması çok önemli.

Uluslararası Bienal Derneği’ne üye olmaya hak kazanan Mardin Bienali bu yıl 5. kez düzenleniyor ve aynı zamanda 12. yaşını kutluyor.

Haberin Devamı

Hatırlatalım, direktörlüğünü Döne Otyam ve Hakan Irmak’ın yaptığı, Mardin Sinema Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen bienalin bu yıl küratörlüğünü Yeni Delhi’de yaşayan bağımsız küratör, teorisyen ve yazar Adwait Singh üstleniyor.

“Çimenin Vaadi” konseptiyle düzenlenen 5. Mardin Bienali 20 Mayıs–20 Haziran tarihlerinde gerçekleşiyor.

Mardin Bienali’ne Danimarka’dan Kazakistan’a, Bulgaristan’dan Güney Afrika’ya, Haiti’den İsviçre’ye ve ABD’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyadan, tam 24 ülkeden sanatçılar katılıyor.