Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çağdaş sanat dünyası geçen hafta Frieze Los Angeles’taydı, bu hafta ise buluşma noktası Madrid.

Yarın itibarıyla ARCO Madrid başlıyor, 27 Şubat’a kadar devam edecek.

Dün ise Madrid merkezli Callia Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası konferans programı gündemdeydi.

“Sanatçıları dünyaya açmak: İşleyen modeller” başlıklı, Ricardo Marti Fluxa’nın moderatörlüğündeki panelde Royal Academy of Arts’ın direktörü Axel Ruger ile konuşanlar arasında Türkiye’den de önemli bir isim dikkat çekiyordu: Füsun Eczacıbaşı.

Haberin Devamı

‘Emily in Paris’ gibi popüler kültür dizilerine bile konuk olan ünlü müzayedeci Simon de Pury ise bir gece öncesinde iklim krizine dikkat çekerek sanata destek olan TBA 21’in kurucusu Francesca Thysssen-Bornemisza’yla SAHA’nın kurucusu Füsun Eczacıbaşı’nın fotoğraflarını paylaşıyordu.

Bugün ise Füsun Eczacıbaşı, Callia Vakfı tarafından “Uluslararası Sanata Destek” ödülünü İspanya Kraliçesi Sofia’nın elinden Madrid’deki Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki törende alacak.

2015’ten beri etik, ahlaki değerler çerçevesinde sanata destek ve filantropi alanındaki çalışmalarından ötürü İspanya ile Güney Amerika’dan sanat destekçilerine verilen ödüle bu yıl ilk kez uluslararası bir isim layık görülüyor.

Ödül, Füsun Eczacıbaşı başkanlığındaki SAHA Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’ne sanat adına dünya çapında bir dayanışma ve filantropi modeli yarattığı için veriliyor.

Bu yıl ayrıca İspanyol destekçi ödülünü Maria Jose Jove Vakfı’nın Başkanı Felipa Jove ve Latin Amerikalı destekçi ödülünü ABD’deki koleksiyon ve aile vakıflarıyla bilinen Jorge ve Darlene Pérez çifti alacak.

Metropolitan Sanat Müzesi Direktörü Max Hollein, Madrid Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi Direktörü Tomás Marco ve Meksika Ulusal Sanat Müzesi Direktörü Carmen Gaitan’ın seçici kurulunu oluşturduğu ödül, daha önce Metropolitan Sanat Müzesi’nin en uzun süreli direktörü Philippe de Montebello, Alba Dükü Carlos Fitz-James Stuart, Meksika’daki Soumaya Müzesi’nin kurucusu Carlos Slim ve Venezuelalı koleksiyoner Patricia Phelps de Cisneros gibi isimlere verildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl 10. yılını kutlayan SAHA, şimdiye kadar Türkiye’den 400’ün üzerinde sanatçı, küratör, yazar ile sanat inisiyatifinin projesini, 43 farklı ülkede kâr amacı gütmeyen 170 müze, bienal, sanat kurumuyla iş birliği yaparak ve kaynak sağlayarak destekledi.

Bugün gerçekleşecek ödül töreninde Füsun Eczacıbaşı’nın konuşmasının ardından SAHA’nın 10 yıllık yolculuğundan kesitler sunan bir kısa film de gösterilecek.

Bu ödül aslında, sadece SAHA ya da Füsun Eczacıbaşı için değil, Türkiye çağdaş sanatı için de çok önemli.

Hiç unutmuyorum, Frieze’in kurucusu Matthew Slotover’a “Türkiye’deki sanatçılar nasıl dünya çapında olabilir?” diye sorduğumda, Füsun Eczacıbaşı’nın kurduğu SAHA Derneği’ni örnek göstererek cevap vermişti ve SAHA’nın başarısını Matthew Slotover’dan duymak da ayrıca güzeldi.

SAHA Derneği, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu.

Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı hedefliyor ve bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor.

Haberin Devamı

Hatırlayacaksınız, Füsun Eczacıbaşı, birkaç yıl önce New York’un önde gelen güncel sanat müzesi New Museum’un mütevelli heyetine de katıldı.

Füsun Eczacıbaşı’nın New Museum’un mütevelli heyetine katılması sadece kendisi ya da SAHA Derneği için büyük bir onur değil, aynı zamanda Türkiye çağdaş sanatının uluslararası tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak için de önemli bir gelişmeydi.

Şimdi Madrid’den gelen bu büyük ödül de bir o kadar değerli.

Füsun Eczacıbaşı başta olmak üzere tüm SAHA ekibi ve üyelerini kutluyorum.