Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1 Mayıs’ta batı bölgelerimizde bereketli yağmurlar var, GAP bölgesi ise yaz havasında

Her zamanki gibi yine 23 Nisan’da hava kötüydü bu hafta sonundan itibaren sıcaklıklar kararlı bir şekilde yükselecek. Nisan ayını iç ve doğu bölgelerde 20’li dereceleri geçen sıcaklıklarla tamamlayacağız.
Bugün hava yağışsız ve genelde de açık geçecek. Yarın ise batıda bulutlar yoğunlaşacak, Trakya, Marmara ve batı Karadeniz’de ise kuzeydoğulu rüzgarlar daha sert esecek. Hafta sonu tüm yurt maalesef biraz serin tarafta kalıyor, kuzeydeki poyraz da ilaveten daha serin hissedilmesine neden oluyor. Bu nedenle bu hafta özellikle de Marmara ve Ege’de gece üzerinize kalınca bir şeyler almadan dışarı çıkmayın derim.
Yeni haftaya Ege ve Marmara’da yağışla başlayacağız; yağış hızla iç bölgelere doğru kayacak ve batıda havalar ısınacak. Salı günü yağışlı havanın orta ve doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’da etkili olması bekleniyor. Batıda ve iç kesimlerde hava salı günü lodosun da etkisi ile iyice ısınacak.
29 Nisan Çarşamba günü batıda bulut yoğunluğu yeniden artacak, orta ve doğu kesimlerde ise tam bir bahar havası hüküm sürecek. Günün geç saatlerinde ise Ege Denizi’nde oluşacak bir alçak basınca bağlı olarak önce lodos sonra poyraz derken yeni bir yağışlı hava kapımızı çalacak. Bu nedenle 30 Nisan Perşembe günü batıda hava rüzgarlı ve yağışlı olurken iç, güney ve doğu kesimlerde ise 22-24 derecelerde tam bir bahar havası yaşanacak. 

Mercimek ucuzlayacak
Ve geleceğiz 1 Mayıs bahar bayramına. Alçak basınç merkezi tam da İç Ege üzerine yerleşecek ve bu nedenle Trakya ve Marmara’da poyraz, Akdeniz’de lodos sert esecek. Batıda yağmur bol, üstelik tozlu ve bereketli, yani dışarıda kalır ıslanırsanız korkmayın. Doğu ise yaz havasında, GAP bölgesinde 28 derecelik sıcaklıklar var.
Hafta sonunda da iç ve doğu kesimlerde yağışlar bekleniyor. Mayısın ilk haftası da tüm yurtta böyle bol bereketli yağmurlarla süslenecek.
“Süslenecek” diyorum çünkü hakikaten bunlar bereketin ta kendisi. Uydu verileri bu seneki verimin en az 2005 ve 2006 dönemindeki kadar hatta daha da bol olacağını gösteriyor. Bu bilgi neye mi yarar? En azından mercimek fiyatlarının kesinlikle düşeceğini bilmenize yarar. Yüksek fiyattan sakın almayın, biraz bekleyin, mallar stokçuların elinde kalınca bakın nasıl düşecekler.