Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hafta içinde sıcaklıklar yavaş yavaş azalacak. Ardından Sahra kökenli bir hava dalgası sayesinde cumartesi ve pazar ılıman geçecek

Karadeniz’in doğusu ve Doğu Anadolu hariç mevsim koşullarına göre ılıman sayılacak bir hafta sonu bizi bekliyor. Güney Ege ve Batı Akdeniz’de yine 20’li derecelerde sıcaklıklar öngörüyoruz ama geçen hafta sonunda yaşadığımız sıcak hava maalesef yok.
Emin olun, deniz suyu Ege ve Akdeniz’de havadan daha sıcak. Özellikle de bugün daha sıcak bir gün. Denize girip bol bol yüzün, tüm vücudunuzun kasları hareket etsin, belkemiğinizden de tüm gün taşımak zorunda olduğu ağırlığı atın ve gençleşin. Sadece çıkınca üşümeniz söz konusu ama sırtınıza alacağınız bir havlu sizi dışarıdaki serin havadan koruyacaktır.
Gelecek haftanın tek özelliği, yurdun her yerinde hafta sonunda göreceğiniz sıcaklıkların hafta içinde her gün azar azar ama kararlı bir şekilde 4 ila 5 derece azalması olacak. Örneğin sıcaklıklar İzmir’de 24’ten 18’e düşecek. İstanbul’da ise zaten 20’lerden başlayan sıcaklıklar perşembe günü 15 derecelere inecek. İskenderun-Van hattı boyunca hafif de olsa yağmur geçişleri olacak. Doğuda zaten çift basamaklı hanelerin başlarında olan sıcaklıkların tek hanelere geri dönmesi bekleniyor.

Su cephesinde yangın var
Gelecek hafta sonuna doğru Sahra’dan gelecek sıcak hava dalgası eğer öngörüldüğü gibi hareket ederse bize yine ılıman bir cumartesi-pazar hazırlayacak. Daha uzun süreli tahminler de hep pastırma yazı habercisi şeklinde görülüyor.
İyi, güzel haber bunlar elbette. Hele şu son zamlardan sonra alternatifsiz olarak kullanmaya zorlandığımız doğalgaz tüketimi açısından ama hep pastırma hep pastırma insan bıkıyor sonunda. Zaten yağmur şimdi yağmazsa ne zaman yağacak! Tarımsal alanda yeni üretim dönemi için alarm zilleri çoktan çalmaya başladı da dillendirmeye cesaret eden yetkili pek yok.
Eh onca sorun varken bir de bu alanda dertleri dile getirmeye kimse öncülük etmek ve siyasilerin hışmına uğramak istemez doğal olarak ama gerçekler çok acı: Su cephesinde yangın var yangın, benden demesi. Su bulursanız söndürürsünüz cinsinden...