Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

31 Aralık gecesi Akdeniz’de, hatta KKTC’de bile don bekleniyor. Seracılar önlemlerini alsın

Geçen hafta kardan yollar kapandı, trafik aksadı ama bunlar hep bizlerin kabahati. Yoksa tabiat kendi doğal salınımlarını yapıyor sadece. Dua edin ki daha da bol yağsın kar, özellikle de doğuya. Çünkü suya ihtiyacımız çok. Kar barajlara su sağlayan en önemli faktör. Yağmur yağıyor ve anında akıp gidiyor. Halbuki dağlarda biriken karlar sanki doğal barajlar gibi; birikiyor, sonra besliyor sistemi. İşte bunlara hem de metrelerce ihtiyacımız var.
Hafta sonu ve yeni yılın ilk günlerindeki havayı özetleyelim: Tüm yurtta dondurucu soğuk ve de umarım yağışlı bir yeni yıl günü bizleri bekliyor olsun. Ama yağış erken gelip geçecek.
Önce hafta sonundan başlayalım isterseniz. Bugün doğuda soğuk, iç bölgelerde sisli bir gün olacak. Ancak sabah saatlerinde Ege’den yurda girecek olan etkili bir yağışlı hava bekleniyor. Batı Karadeniz, Marmara, Trakya ve Kuzey Ege’de ise çok sert poyraz gelebilir. Bunun günlük hayata etkisi, soğuk havanın içinize daha da işlemesi şeklinde olur, aman dikkat edin.
Bugün Kuzey Ege’de ve güney Marmara’da yüksek yerlerde etkili kar, İzmir ve güneyinde ise etkili yağmur olasılığı var. Elbette yağışlar zamanla içe doğru kaydıkça kara dönüşecek ve bu durum pazar günü de bölge genelinde ve de özellikle Batı Akdeniz’de kendini gösterecek. Nasıl gösterecek? Çok etkili yağışlar, Isparta-Afyon gibi yüksek yerlerde ise etkili kar yağışı şeklinde. Yani pek seyahate çıkılacak gün değil, aman dikkat edin.
29 Aralık Pazartesi gününe de batı Akdeniz’de etkili yağışlarla gireceğiz. Pazartesi günü yağışlar tüm Akdeniz bölgesini etkileyecek ve İskenderun, KKTC istikametinde yurdu terk edecek ve yüksek basınç tüm yurdu yeniden etkisi altına alacak. Bu da maalesef sis demek, soğuk demek, don demek. Diğer yerlerde etkili yağış yok ama soğuk var elbette.

Doğu’da dondurucu soğuk var
Salı ve çarşamba günlerinde Karadeniz’in sahil ve iç kesimlerinde hafif de olsa yağışlar devam edebilir ancak çok etkili bir yağış beklentisi yok. Bu yılın son gecesinde don Akdeniz sahil kesimi dahil tüm yurtta, hatta KKTC’de bekleniyor. Bu nedenle seracılar ve de narenciye bahçe sahipleri yeni yılı bahçelerinin başında hafif esecek poyrazı da dikkate alarak saman yakarak bahçelerinin üzerinde doğal bir duman tabakası yaratarak geçirmeleri gerekiyor, yoksa üzülürler.
Doğu Anadolu ise maalesef dondurucu soğuk. Şöyle anlatmaya çalışayım; yeni yılın ilk günü 1500 metre yükseklikte en yüksek sıcaklıklar ancak sıfırın altında 8-10 derece olacak; geceler ise maalesef bulut olmaması nedeniyle daha da soğuk.
Güzel haber ise şu: Yeni yılın ilk haftasında ve sonrasında yine ılıman bir havanın ardından bol bol yağış beklentisi var. Umarım tanrının bu bereketi her zaman üzerimizde olur ve bize bereketli sular verir, umut verir.
Yeni yılınızın sağlıklı mutlu geçmesini dilerim. Baksanıza, seneler göz açıp kapayıncaya kadar geçiverdi, 2000 yılını karşılayışımız neredeyse daha dün gibi.