Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FETÖ’nün siyasi ayağı ve sık sık gündeme gelen tartışmalı tahliye kararlarını değerlendiren Bakan Abdulhamit Gül, “Adalet Bakanı’nın bir cübbesi yok” açıklamasında bulundu

Bakan Gül, kadına şiddet konusunda ise “Bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı” diye konuştu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ’nün siyasi ayağı ve tartışmalı tahliye kararlarını değerlendirirken; “Adalet Bakanı’nın bir cübbesi yok” dedi. Adliyelerin, Adalet Bakanlığı’nın il müdürlüğü olmadığını, bağımsız yapılar olduğunu vurgulayan Gül, “Darbe ilk defa Türkiye’de önlendi ve yargılanıyor. Bunun büyük bir saygınlığı, takdiri hakettiğini düşünüyorum” diye konuştu. Gül, kadına şiddet konusunda ise “Bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı” ifadelerini kullandı. Bakan Gül, Hakimevi’nde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Gül, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HERKESİ ÇUVALA KOYMAK SULANDIRIR: 15 Temmuz’dan itibaren yargı demokrasi nöbetini tutmaya devam ediyor. Hem darbeye karşı çıkmış bir millet, hem darbeyi yargılayan bir yargı var. Herkesi bir çuvala doldurmak mücadeleyi sulandırır. En çok FETÖ’yü sevindirir. FETÖ ile mücadeleyi kalıcı hale getirmek bir siyasi partinin işi değil. Devlet, hepimizin devleti.

AK PARTİ AYRIMI YAPMIŞTIR: Kimsenin bu konuda bağışıklığı yoktur. Herkes, nerede, hangi kurumda olursa olsun, hangi ayağı olursa olsun, kaç ayaklı olursa olsun, elbette yargı ve ilgili tüm kurumlar bunu tespit edip bu mücadeleyi vermektedir. AK Parti’de görev yapmış bir çok kişi, yeri geldiğinde yargının önüne çıktı, hesap verdi. AK Parti kesin bir şekilde bu ayrımı yapmıştır. Aday tespitinde büyük bir titizlikle bunları araştırarak tasfiye etmiştir.

FATURA ÇIKARMAK HAKSIZLIK: Adalet Bakanı’nın cübbesi yok. Tahliyeye itaraz edecek olan Adalet Bakanı değil, Cumhurbaşkanımız, hükümet değil. Meclis tahliyelere karşı itiraz yetkisini savcılara getirdi. Yargısal faaliyetler, yargının konusu. Faturanın AK Parti’ye, hükümete çıkarılması büyük haksızlık olur. Yürütmenin yargıya karışmaması konusunda hassasiyeti korumak zorundayız.

Haberin Devamı

ADLİYELERİ AÇAN BU YARGI: (FETÖ ile mücadele dört dörtlük mü?) Bazı kararlar çıkınca ‘bu nasıl karar?’ dediğimiz oluyor, olmuyor değil. Mahşeri vicdanı tatmin edenler de oluyor. Tüm bunlara rağmen, 15 Temmuz akşamı birileri gözünü kapatırken, adliyeleri açıp cuntacılar için tutuklama kararı veren bu yargıdır. Milyonlarca dosya içinde iki üç dosyayı çekip yargıya haksızlık yapmak doğru değil. Çocuğu dünyaya gelirken duruşmaya giren hakim, savcı arkadaşlarımız oldu. İstinaf, eksikliği gidersin diye var. Yargıtay, kökten çözsün diye var.

ŞEVK KIRMAYALIM: Yargı hükümetin idari organı değil. İstanbul, Ankara, İzmir Adliyesi Adalet Bakanlığı’nın il müdürlüğü değil. Mücadele yapanların şevkini de kırmamak lazım. Darbe ilk defa Türkiye’de önlendi ve yargılanıyor. Bunun büyük bir saygınlığı, takdiri hakettiğini düşünüyorum. Adam top sakal bırakıyor, ‘Maocuyum’ diyor, FETÖ’cü çıkıyor. Bakıyorsunuz diyalektiği Pensilvanya’ya bağlı. 

Haberin Devamı

FETÖ İLE İLTİSAKLI HÂKİMLER: HSK gündemineydi. Bu hafta da çalışmalar devam edecek. ‘Hepsini temizledik, kimse kalmadı’ diye bir yaklaşıma sahip olamayız.

BERFİN KARARI: Gencecik kızımızın halini görünce herkesin içi parçalanıyor. Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti buna benzer olaylara karşı hem insani, hem vicdani tepkinin ortaya konması. Ortak beklenti mahşeri vicdanı tatmin eden uygulamalar. Cumhurbaşkanı’nın ifadesi herkesin duygularına tercüman olan ifadeler. Yargı işin sonucu. İstemediğiniz fiil, istismar, şiddet gerçekleşmiş oluyor, yargı cezayı öngörüyor. İşin mahkeme, tedbir kararlarıyla çözülmeyeceğini söylemek lâzım. Diziler, filmler, okullardaki eğitim, aile kurumunun ve sosyal bağların güçlü olması... İş meydana geldikten sonra cezayı vermek o olayı başa sarmıyor ki. Sihirli değnek yok. Cezaları 3-5 kat artıralım. Ama bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Kezzap döküldükten sonra, 50 yıl verelim. Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı. Onun öncesindeki kapılar da düzgün çalışmalı ki, istenmeyen vakalar meydana gelmesin.

SÜRESİZ NAFAKA: Ömür boyu nafaka bir taraf için eziyet. Hali vakti yerindeyse kadın da ödüyor. Süreli olan, hakim takdirine bırakılan yerler var. Tarafların durumuna göre hakim de karar verebilir, belli bir süre. Bunların hangisi mümkün, ne şekilde olabilir Meclis’in takdirinde olacak. (Ne zaman yapılacak?) Teknik tüm hazırlıklar yapıldı ama Meclis’in karar vermesi gerekiyor. 

BOŞANMADA KOLAYLAŞTIRICILIK: Fiilen taraflar kopmak istiyorsa, bunu kolaylaştıracak yolu seçmek, üzerinde kafa yormak lâzım. Aile kurumunu da zedelemeden, kadın ya da erkeğin onurunu da işin başında tutarak...

‘Adalet Bakanı’nın cübbesi yok’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer’in de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FETÖ ile mücadele

“289 fiili darbe davasının 272’si tamamlandı.

17 dava derdest oldu.

3 bin 949 mahkumiyet kararı verildi.

1225 ağırlaştırılmış müebbet, 1180 müebbet, 1544 süreli hapis cezası verildi

2 bin 648 kişi beraat etti.”

AYM Wikipedia kararı hakkında

“Elbette Anayasa Mahkemesi’nin kararı bağlayıcıdır. Hem idare hem mahkeme tüm ilgilileri bağlayan bir süreçtir, uygulanacak bir konudur.”

İcralık araçlara düzenleme

“Yaklaşık 4,5 milyon hukuk yargılamasını 6-8 ay arasında öne çekecek, adil karar vermeyi sağlayacak bazı düşüncelerin kanunlaşmasını bekliyoruz. 1 milyonun üzerinde kişi devletle davalı. Bununla ilgili düzenleme olabilir. İcrada milyarlarca liralık araba yediemin depolarında çürüyor. Bununla ilgili bir düzenleme var. Borçlunun kendi malını satabilmesi ve icrada borçlu, alacaklı lehine düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Hakim-savcı yardımcılığını yakında tüm paydaşlarla konuşacağız.”

İyi hal ve açık cezaevi

“Otomatik sistem yerine belli yıllara sari suçlarla ilgili savcı başkanlığında uzmanların da olduğu kurul oluşturmayı düşünüyoruz. Kurul, ‘bu kişi açığa ayrılabilir mi, ayrılamaz mı ya da iyi halli mi, bu haklardan yararlansın mı, yararlanmasın mı’ gibi değerlendirme yapacak. Toplumda kabul edilemeyecek belli suçlarla alakalı da, kurul kararının hâkim onayına sunulması üzerinde çalışıyoruz. İnfaz hakimliğini müstakil olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz.. Toplum düzenini bozan bir fiil olduğunda derhal ceazevine girecek bir düzenlemeye ihtiyaç olacağını düşünüyoruz.”