Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Kaynağını kurutma” ifadesi daha çok uyuşturucu ve terörle mücadele operasyonları için kullanılırken, bu tanımın düzensiz göç konusunda karşılığı “organizatörlere yoğunlaşılmasını” ifade ediyor. Operasyonlarda çok sayıda düzensiz göç organizatörü tutuklandı.

İstanbul Valisi Davut Gül’ün düzensiz göçmenler konusunda söylediği, “Kısa süre içinde düzensiz göç İstanbul’un gündeminden çıkacak. Suça karışan her yabancıyı gözünün yaşına bakmadan sınır dışı edeceğiz.” ifadesi dikkat çekti. Gül, İstanbul özelinde konuşsa da İçişleri Bakanlığı verileri Türkiye genelinde de “kaynağını kurutma operasyonlarına” yoğunlaşıldığını gösteriyor. Daha çok uyuşturucu ile mücadele operasyonları için kullanılan bu tanımın düzensiz göç konusunda karşılığı “organizatörlere yoğunlaşılmasını” ifade ediyor. Yakalamalarda yabancı organizatörlerin de olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Milliyet’e konuşan güvenlik kaynağı, “işin sahibi yakalanıyor” diyerek şunları söyledi:

“Esas kilit; organizatörler. Marabalarla, alt tabakayla uğraşmaktansa, işin kaynağını kurutmak için daha çok üst tarafla uğraşılıyor. Organizatörü yakalayınca zaten alttaki de yakalanıyor. İyi bir çalışma yapıldığında hepsi çıkıyor ortaya. Odak, üstteki organizatörlere, para kazananlara çevrildi. Son yakalananlara bakın, hep organize edenlerdir.”

Düzensiz göç konusunda bazı sorun alanlarının belirlenerek parametre değişikliği yapıldığını kaydeden kaynak, mahkeme kararlarının uygulama hızında ve geri göndermelerde de artış olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da 27 Temmuz 2023’te sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, düzensiz göçte esas uğraş alanının organizatörler olduğunu ortaya koymuştu. Yerlikaya, Türkiye’de bulunan göçmen sayısının 4.888.286 olduğunu açıklayarak şunları söylemişti:

“Bu kimselerin kim olduklarını nerede yaşadıklarını biliyoruz çünkü kayıt altındalar. Bizim mücadelemiz göçmen kaçakçısı organizatörleriyle! Onlara nefes aldırmamakta kararlıyız...”

‘Nefeslerini keseceğiz’

Bu yazı yazılırken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya düzensiz göçle mücadelede 60 günlük sonuçları açıkladı. Yerlikaya, paylaşımının sonunda “Göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin nefeslerini keseceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Göçü kaynağında kurutma harekâtı

Göçü kaynağında kurutma harekâtı

Organizatör odaklı göçmen operasyonları

Bakanlığın hazirandan bu yana yaptığı açıklamalarda organizatör odaklı çalışma göze çarpıyor:

14 Haziran 2023: EGM, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi birimlerinin 311.034 personel, 8.904 ekip ile 6.663 noktada yaptığı Düzensiz Göç ile Mücadeleye Yönelik Huzur uygulamasında 18.410 yer kontrol edildi. 2’si yabancı uyruklu, 17 organizatör gözaltına alındı. 839 düzensiz göçmen yakalandı. 31’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 776 aranan şahıs tespit edildi.

25 Haziran 2023: 1 Ocak- 22 Haziran 2023 tarihleri arasında 46 bin 633 düzensiz göçmen sınırlı dışı edildi. 17 bin 964 yabancının sınır dışı işleminin sürdüğü açıklandı.

16-22 Haziran tarihleri arasında 3.192 düzensiz göçmen yakalandı, 1.831 göçmen sınır dışı edildi.

5 Temmuz 2023: Van-İran sınır hattında düzenlenen operasyonda 280 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 168’i tutuklandı, 112’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

Haberin Devamı

14 Temmuz 2023: 2 ilde operasyon düzenlendi. Kırklareli’nde 5 ayrı operasyon gerçekleştirildi. Örgüt lideri dahil olmak üzere 9 organize suç örgütü mensubu yakalandı, 6’sı tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Muğla’daki operasyonda 9 şüpheli göçmen kaçakçısı organizatörü yakalandı.

23 Temmuz 2023: İzmir’de Jandarma, MİT, Sahil Güvenlik müşterek operasyonunda yakalanan 8 organizatör yakalandı, 7’si tutuklandı, 1’i hakkında adli kontrol kararı verildi.

27 Temmuz 2023: İstanbul merkezli Edirne ve Tekirdağ’da eş zamanlı operasyon düzenlendi. 50 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 30’u tutuklandı, 2’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

1 Ağustos 2023: Sakarya’da Jandarma’nın operasyonu kapsamında 1’i yabancı uyruklu 13 organizatör yakalandı. 8’i tutuklandı, 5’i hakkında adli kontrol kararı verildi.

Hatay’da 8’i yabancı uyruklu 26 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 14’ü tutuklandı, 9’u hakkında adli kontrol kararı verildi.