Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hasankeyf-2 Köprüsü’nün açılışına canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Koronavirüs salgınıyla mücadelemiz hem DSÖ hem de Batı basını tarafından örnek gösteriliyor’ dedi

Batman

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadelesinin de hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Batılı basın yayın organları tarafından örnek gösterildiğini söyleyerek, “Dünyada 100’a yakın ülkenin henüz ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı bir atmosferde biz 20 milyon doz aşıyı vatandaşlarımıza uyguladık” dedi.

Haberin Devamı

Ülkenin batısında ne varsa doğusunda da o olsun diye koşturduklarını vurgulayan Erdoğan, “Bu hizmetleri de çoğu zaman terör örgütlerine, destekçilerine ve takoz muhalefetiyle önümüzü tıkamaya çalışan kifayetsizlere rağmen hayata geçiriyoruz. Bizi engellemek isteyenlere cevabımızı hep daha büyük hizmetleri, eserleri ülkemize kazandırarak verdik” diye konuştu.

Turgut Özal’ı andı

Erdoğan, Hasankeyf-2 Köprüsü Açılış Töreni’ne Huber Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı. Konuşmasına, 28. ölüm yıldönümü vesilesiyle 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı anarak başlayan Erdoğan, “Merhum Özal gibi vatanperver devlet adamlarından devraldığımız hizmet sancağını çok daha yukarılara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bugün ülkemizin medarı iftiharlarından olan Ilısu projemizin etaplarından birini daha hayata geçirmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Ilısu barajını kötüleme yarışına girenlerin bu dev eser tamamlandığında ihtişamı karşısında ezildiklerini kaydetti.

439 milyon lira

Erdoğan, Hasankeyf-2 Köprüsü’nün bin 1 metrelik mesafesiyle Türkiye’nin en uzun köprüleri arasında yer aldığını, bölünmüş yol standardında inşa edilen köprüde yayalar için de bir geçiş yolunun bulunduğunu söyledi. Erdoğan, “Toplam yatırım tutarı 439 milyon lirayı bulan bu köprü su altında kalan Batman-Midyat yolunun göl sahası dışında inşa edilen Hasankeyf’in yeni merkeziyle olan irtibatını da sağlayacaktır. Açılışını yaptığımız projeyle zamandan ve akaryakıttan önemli ölçüde tasarruf edilecektir. Batman, Mardin ve Habur Sınır Kapısı arasındaki irtibatı da sağlayacak bu köprünün bölgemiz ticaretine çarpan etkisi olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Her türlü alçaklık’

Türkiye’nin eser ve hizmet siyasetine ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin batısında ne varsa doğusunda da o olsun diye koşturuyoruz. Bu hizmetleri de çoğu zaman terör örgütlerine, destekçilerine ve takoz muhalefetiyle önümüzü tıkamaya çalışan kifayetsizlere rağmen hayata geçiriyoruz. Son 19 yılda şehirlerimiz arasındaki gelişmişlik farklarını giderme yolunda attığımız her adımda bölücü örgüt ve siyasi uzantılarını daima karşımızda bulduk.

İstismar araçlarını kaybetmemek uğruna her türlü alçaklığa imza attılar. Terör örgütü, Batmanlı, Mardinli, Hakkarili, Şırnaklı, Diyarbakırlı vatandaşların hizmet almaması için her türlü iğrençliği sergiliyor. Yol yaptık, rızkının peşindeki işçileri katlettiler. Baraj yaptık müteahhitleri tehdit ettiler. Havalimanı yaptık akla, hayale gelmedik iftiralar attılar. Okul yaptık, çiçeği burnunda, gencecik öğretmenlerimizi şehit ettiler. Kütüphane, kurs, yurt, gençlik merkezi yaptık, ateşe verdiler, yakıp, yıktılar. Bölgeye yatırım getiren iş adamlarını baskıyla yıldırmaya çalıştılar. Milletimizin vergileriyle alınan belediye araçlarını, halka hizmet vermek yerine sokaklara çukur, hendek açmak için kullandılar. Biz bunların hiçbirine prim vermedik. Bizi engellemek isteyenlere cevabımızı hep daha büyük hizmetleri, eserleri ülkemize kazandırarak verdik.”

Haberin Devamı

‘Gıptayla bakıyorlar’

Ulaştırma yatırımlarında 19 yılda 932 milyar lira kaynak kullandıklarına işaret eden Erdoğan, “Hatırlayın bir dönem bizim insanlarımız yurt dışındaki yollara, otobanlara, köprülere hayranlıkla bakardı. Gurbetçilerimiz ülkemize geldiklerinde Avrupa’daki imkânlardan övgüyle bahsederdi. İnsanlarımız çoğu zaman tedavi, üniversite eğitimi, iş, aş bulmak için Avrupa’ya Amerika’ya gitmek zorunda kalırdı. Allah’a hamdolsun bugün bu tablo tersine döndü. Artık yabancılar Türkiye’ye geldiklerinde bizim yollarımıza, köprülerimize, tünellerimize, havalimanlarımıza gıptayla bakıyor. Her yıl yüzbinlerce yabancı, şifasını ülkemizdeki hastanelerde arıyor” diye konuştu.

‘2021 şahlanış senesi’

Erdoğan, Türkiye’nin koronavirüs salgınıyla mücadelesinin de hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Batılı basın yayın organları tarafından örnek gösterildiğini ifade ederek, “Dünyada 100’a yakın ülkenin henüz ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı bir atmosferde biz 20 milyon doz aşıyı vatandaşlarımıza uyguladık” dedi.

Erdoğan, 2020’yi yüzde 1.8 gibi önemli bir büyüme oranıyla kapattıklarını belirterek, “Türk ekonomisine dair karamsar senaryolar çizen uluslararası kuruluşlar bu tablo karşısında rakamlarını düzeltmeye, güncellemeye başladı. İhracatta, sanayi üretiminde her ay yeni rekorların haberlerini alıyoruz. Mart ayında ihracatımız geçen yılın mart ayına göre yüzde 42,2 artışla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı olan 18.9 milyon dolara ulaştı. Elbette sıkıntılarımız var ama aynı zamanda geleceğe ümitle bakmak için pek çok sebebe de sahibiz.

İnşallah 2021 senesini ülkemiz ve milletimiz için bir şahlanış senesine dönüştüreceğiz. Tüm umutlarını Türkiye’nin tökezlemesine, ülkemizin kaosa ve krize sürüklenmesine bağlayan muhterislere fırsat vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Virüs mücadelemiz örnek gösteriliyor

‘Buraları fidanla yeşillendirelim’

Erdoğan’ın konuşmasının ardından açılış yapıldı. Yolun her iki yanına yapılan ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmasının hızlandırılmasını isteyen Erdoğan, “Biz kara toprak değil, istiyoruz ki buraları şöyle güzel çam fidanlarıyla yeşillendirelim; buralardan arabalarıyla geçenler, yeşilliğin arasından geçsinler” dedi.

Virüs mücadelemiz örnek gösteriliyor

‘Mucizemizi hayata geçirdik’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin son dönemde gösterdiği büyüme performansıyla, durağanlaşan dünya ekonomileri arasında adeta kendi mucizesini hayata geçirdiğini” söyledi. Hasankeyf Köprüsü ile zamandan 20 milyon lira, akaryakıttan da 9 milyon lira olmak üzere yılda 29 milyon lira tasarruf elde edeceklerini kaydeden Karaismailoğlu, “Hasankeyf-2 Köprümüz ile kısalttığımız mesafeler sayesinde, atmosfere 3 bin 895 ton daha az emisyon salınımı olacaktır” diye konuştu.