Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Gıda israfı sorununa dikkati çekerken tüketici alışkanlıklarına da ışık tutmayı amaçlayan “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş” fotoğraf sergisi, ilk kez İstanbul’da açıldı

Bir beslenme uzmanı olarak uzun süredir açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için odağıma gezegeni beslemeyi aldığımı, gıda israfı konusundaki hassasiyetimi biliyorsunuz. Hem gezegeni hem toplumu beslemenin gelecek nesiller için sürdürülebilirlik açısından önemini her fırsatta söylüyorum. Bu konuda bilinç ve farkındalığı artırmak için tüm gayretimle çalışıyorum. Farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destekçisi olarak eğitimler veriyor, sosyal sorumluluk programlarının içinde yer almaktan mutluluk duyuyorum.

Haberin Devamı

“Çöpe atılmak için yetiştirilmiş”

Dünyadaki açlığı azaltmak için çözüm üretimi artırmak değil, israfı önlemek, yerele sahip çıkmak, tarımı desteklemek, tüketimi kontrol altına almak olmalı. Bunu bir örnek üzerinden düşünelim. Herhangi bir gıdayı ele alalım. Güney Afrika’daki bir tarım arazisinde yetiştirilen portakal, hasat edilip uçak ve kamyonlarla 15 bin kilometre yol kat edip Avrupa’ya geliyor. Markete varıp satışa sunuluyor ve halen iyi durumda olmasına rağmen tüketici tarafından göz ardı ediliyor. Oysa kendi topraklarımızda yetişmiş, kendi çiftçimizin tarlasından soframıza gelmiş gıdalar hem uzun yol kat etmediği için doğaya zarar vermiyor hem de kayba uğramıyor. Yeter ki çiftçimize, toprağımıza, gıdamıza sahip çıkalım. Çözümü kendi topraklarımızda, kendi coğrafyamızda ve kendi geleneklerimizde aramanın ve bunu yaparken yereli desteklemenin ve mevsimlere özen göstermenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

“Çöpe atılmak için yetiştirilmiş”

Sergi ilk kez İstanbul’da

Gıda israfı dünya genelinde endişe verici boyutlarda; açlık oranı artmaya devam ederken, gıda ürünlerinin üçte biri ya kaybediliyor ya da israf ediliyor. İşte bu konuda kamuoyunda farkındalık ve anlayış oluşmasını amaçlayan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), dikkat çekici bir projeye imza atarak bir sergiye ev sahipliği yaptı. Benim de destekçilerinden olduğum Gıdanı Koru kampanyası kapsamında hayata geçirilen “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş” (Grown for a Bin) sergisi, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde 11 Haziran’da kapılarını açtı. Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in 32 eserinden oluşan, gıda israfı sorununa dikkati çekerken kültürel çeşitlilik odağında tüketici alışkanlıklarının nedenlerine de ışık tutmayı amaçlayan “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş” fotoğraf sergisinin, ilk kez İstanbul’da açılması mutluluk verici. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ile Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın da katılımıyla gerçekleştirilen çevrimiçi sergi açılışında yer almak benim için mutluluk ve gurur vericiydi. Sergideki konuşmamda söylediğim gibi geleceği beslemek zorundayız. “Gelecek gelenekte” bilincinin aslında yüzyıllardan beri geleneklerimizle taşınan bir kültür olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

Satış pazarına dahi ulaşamıyor

“Gıda kaybının ve israfının küresel ayak izinin 3.3 milyar ton karbondiokside eşdeğer olup toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 7’sini ifade ettiğini unutmayın! Her yıl küresel olarak üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü toptan satış pazarına dahi ulaşamadan kaybediliyor. Küresel gıda sistemindeki toplam enerji tüketiminin yüzde 38’i kaybolan ya da israf edilen gıdanın üretilmesi için harcanıyor.

Haberin Devamı

Gıdaları erişilebilir hale getirmek, sera gazı emisyonlarını azaltmak, gıdalar, toprak ve su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmak için gıda kaybı ve israfının azaltılması şart. Dolayısıyla tükettiğimiz gıdanın üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarının daha etkin ve verimli hale gelebilmesi için gıda kaybı ve israfı konusunun ele alınması önem taşıyor. Bu sergi ile çöpe atılan her gıdanın kıymetini daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. 30 Eylül 2021’e kadar açık kalacak bu sergiyi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.