Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Böbrekler, göğüs kafesinizin altında, omurganızın her iki yanında bulunan yumruk büyüklüğünde organlarımızdır. Genel olarak görevleri zararlı maddelerin boşaltımını yapmak, kanda asit ve baz dengesini sağlamak, su elektrolit dengesini ayarlamaktır. Ayrıca kan basıncını düzenleyen ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol eden hormonları da üretirler. Yani anlayacağınız böbrek sağlığınızı korumak genel sağlığınız için bir hayli önemlidir. Dikkat edeceğiniz küçük adımlarla böbrek hastalığı riskini azaltabileceğinizi biliyor musunuz?

Sağlıklı böbrekler için


Haberin Devamı

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u kronik böbrek hastalığıyla mücadele verirken bu konuda önlem almak önemli. Fakat hangi yaşam tarzı değişikliklerinin böbrek hastalığının oluşmasını önlemeye yardımcı olabileceğine dair kanıta dayalı bir rehber yok. Hastalara yönelik güncel tavsiyeler, böbrek hasarının önemli nedenleri olarak kabul edilen hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık gibi diğer hastalıkların nasıl önleneceğine dayanıyor.

Amerikan Nefroloji Derneği dergisinde eylül ayında yayımlanan çalışmada sebze tüketimi, egzersiz ve sigarayı bırakmak gibi aktif yaşam tarzı seçimlerinin kronik böbrek hastalığı riskini azaltabileceği belirtiliyor.

Karolinska Enstitüsü ve Griffith Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen metaanaliz çalışmasında hangi yaşam tarzı değişikliklerinin böbrek hastalığı riskini azaltabileceğini bulmak için 100’den fazla araştırma makalesinin sistematik bir incelemesi yapılmış.

Çalışmaya 16 ülkeden 2.5 milyondan fazla sağlıklı insan dahil edilmiş. Araştırmacıların özellikle ilgilendiği konular ise diyet, egzersiz, sigara ve alkolün böbrek hastalığı geliştirme riski üzerindeki etkileri. Çalışmanın sonucunda yaşam tarzının büyük bir rol oynadığı görülüyor. Kronik böbrek hastalığı riskini azaltmak isteyen bireylere tavsiyeler ise şöyle: Sebze açısından daha zengin bir diyet, daha az tuz tüketimi, daha fazla egzersiz, daha az alkol tüketimi ve sigarayı bırakmak. Bu tavsiyelere uyulduğunda böbrek hastalığı riskinin yüzde 14 ile 22 azaltılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu önerilerin sağlıklı bireyler için yapıldığını unutmayın. Eğer böbrek hastasıysanız diyetle almanız gereken protein miktarı farklılık gösterebilir, gerektiğinde potasyum ve sodyum kısıtlı diyetler doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından size özel planlanmalıdır.

Bunun dışında, böbreklerinizi korumak için yapmanız gerekenler de oldukça basit.

Kilonuzu koruyun sağlıklı dengeli beslenin

Fazla kilolu veya obez bireyler, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı dahil birçok hastalığa karşı daha yüksek risk altında oluyor. Sodyum ve işlenmiş besinler gibi böbreğe zarar veren besinler bakımından düşük olan sağlıklı bir diyet, böbrek hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. İçeriği bilinmeyen katkı maddesi olan yiyecekler, konserve, turşu, salamura, sucuk, pastırma, sosis, sakatatlar, tuz ve tuzlu yiyecekleri tüketmemeye çalışın.

Bol bol su için

Düzenli su tüketmek böbreklerinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden. Su, böbreklerinizden sodyum ve toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kronik böbrek hastalığı riskinizi de azaltır. Günde 8-12 bardak su tükettiğinizden emin olun.

Haberin Devamı

Bu risk faktörlerine aman dikkat!

Böbrek hasarı veya böbrek hastalığı açısından yüksek risk altındaysanız, düzenli böbrek fonksiyon testleri yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu risk faktörlerine 60 yaşın üzerindeki bireyler, düşük doğum ağırlığına sahip olanlar, kardiyovasküler hastalığı olanlar, ailesinde kronik hastalık geçmişi olanlar ve obez bireyleri örnek verebilirim. Ek olarak, aldığınız ilaçlara, ağrı kesicilere dikkat edin. Bu ilaçları düzenli olarak kullanmanız da böbreklerinize zarar verebilir.