Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çalışmaları, bugün yapılacak seçimlerle devam edecek.
Otuziki üyeli Yönlendirme Kurulu, Yürütme Kurulu için 3 üyeyi seçecek.
Bildiğiniz gibi Yürütme Kurulu 7 üyeden oluşuyor.
Yedi üyeden 4’ü, Bakanlar Kurulu tarafından atananan doğal üyeler. Bunlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi.
Yürütme Kurulu’nun geriye kalan 3 üyesi ise bugün seçilecek. Ayrıca EXPO sürecinin yeni kaptanı da bugün belli olacak.
* * *
Öncelikle İzmir Valisi Cahit Kıraç, Yürütme Kurulu’nda temsil edilecek üç isimden birinin özellikle İzmir Ticaret Odası olmasını istiyor. Ancak itiraz bizzat Ticaret Odası’ndan geldi.
Başkan Ekrem Demirtaş, ‘Yürütme Kurulu’nda olmamak için ısrarlı. Demirtaş’ın bu isteğinin görünür nedeni; yaklaşık bir yıl sonra TOBB’a bağlı odalarda seçim olması.
İyi ama bu durum kurulun yapısı gözönüne alındığında pek geçerli değil. Hatta seçimlere kadar Ekrem Demirtaş oda başkanı olarak çalışmaları yürütebilir, seçimlerin ardından da Vali Kıraç’ın önereceği isim olarak, kaptanlık şeklinde yola devam edilebilirdi. Ancak; Vali Kıraç’ın kendisine başka bir kaptan bulduğuna yönelik sinyallerin artması dengeleri değiştirdi. Demirtaş’ın kurulda dahi yer almama kararını değiştirip değiştirmeyeceğini bugün göreceğiz.
Gelelim yeni kaptana....
* * *
Kaptan, bizler için değil ama İzmir için sürpriz bir isim.
Vali Cahit Kıraç tüm çalışmaların başında olmakla birlikte icraatı yürütmek adına EXPO’nun başına, İzmir’de birçok kesimin yakın tanıdığı, sevdiği bir ismi, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı Mahmut Özgener’i önerecek... Olağanüstü durum gelişmezse, başa gelecek bu isim, EXPO çalışmalarını da başarıyla yürütecek bir vizyona sahip.
Bu kez İzmir’in EXPO 2020 adaylığı yarışında, özellikle iki rakip kent; Brezilya’dan San Paulo ve Rusya’dan Yekateringburg güçlü ve hırslı.
Bundan sonra yeni kaptandan ise öncelikli dileğimiz; bu zorlu yarışta oy isteme ziyaretlerini, geçmişteki hatalara düşmeden, ahbap çavuş ilişkilerine, gezi turlarına dönüşmesine izin vermeden yeni bir yol haritası dahilinde başlatması olabilir...
Özgener de bunu yapabilir.

Haberin Devamı

Bana bir yanıt lütfen...

Haberin Devamı

Bazı tesadüfler öyle anlarda oluşur ki, ‘Kesinlikle bu tesadüf değil der’ direnir durursunuz. Mesala pazar günü yayınlanan köşe yazımda belirttiğim konu için aynen bu arayışım sürüyor. Anlatayım...
Yazıda, Sayıştay, Maliye müfettişleri ablukası altında olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne mülkiye müfettişlerinin de geleceğini yazmı müfettişlerin ayrıca 10 ilçe belediyesini de teftiş edeceklerini belirtmiştim.
Elimdeki yasal bir döküman ve dökümanda hangi müfettişin nerede görev yapacağı ile isimler de mevcut. Müfettiş listesi Fazıl Can, Ali Çelik, Mustafa Dalkılıç, Hakan Karaduman diye uzayıp gidiyor. Aynı gün akşam saat 21.00’de İçişleri Bakanı İdris Nami Şahin, bir açıklama yaparak İzmir’de müfettiş göndermediklerini ve göndermeyeceklerini belirtti.
Ya bu teftiş son anda iptal edildi ya da Bakan yapılan görevlendirmeden habersiz... Bu arada izninizle bir düzeltmem daha olacak. Bakan Şahin bu açıklamanın devamında şu bilgilere yer vermişti: “Soruşturma izni verilen belediyelerin sayısı; AK Parti 406, CHP 271, MHP 131, BDP 50 diğerleri 123’tür.” Yani AK Parti’ye verdiğimiz soruşturma izni daha çok”
Ama hemen şunu ekleyelim. Türkiye’de 2 bin 947 belediyeden bin 478’i AKP tarafından yönetiliyor. CHP’li 509, MHP’li 487, BDP’li 103 belediye var.
Yani, soruşturma izni MHP’li belediyelerde yüzde 27, AKP’lilerde yüzde 27.5’, BDP’lilerde yüzde 48.5, CHP’li belediyelerde yüzde 53.2’ye ulaşıyor. ‘Önemli olan kimin haklı değil, neyin doğru olduğudur’ deyip tekrar hatırlatayım, Sayın Bakan açıklamanızı bekliyorum....