Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bugün pazar, güzel şeylerden söz edilsin istiyor insan. Keyifli geçsin pazar günü. Geçtiğimiz yıl boşalan fabrikalarla dolu Atatürk OSB’de çarklar yeniden dönmeye başladı.
Üstelik şimdi onlarda seçim heyacanı da var.
İzmir’in en büyük organize sanayi bölgesi Atatürk OSB’yi sardı. Tarih 24 Şubat’ı gösteriyor ama Başkan Hilmi Uğurtaş’a bölge sanayicilerinden Bayram Talay erkenden rakip çıkınca kulisler hareketlendi.
Uğurtaş, “İki yıllığına ve son kez adayım” diyor.
Evet OSB pazar günü için doğru adres, buradaki yarış da, tatlı bir yarış olacak.
Atatürk OSB sorunsuz bir organize bölge. Altyapı, enerji sorunu yok, satılacak arazi kalmadı.
Ancak seçim telaşı tatlı da olsa, Başkan Hilmi Uğurtaş, sanayicinin durumunun gittikçe acılaştığını anlatıyor.
Üzgünüm ama hedefim pek tutmuyor.
Tatlı şeyler konuşalım dedik, Başkan Uğurtaş pek gerçekçi çıktı!..

* 2010’da toparlanma başladı ama siz ‘Kriz geçmedi’ diyorsunuz.

Doğru siparişler, kapasiteler biraz arttı. Ancak hamur kabarsa da içi çok zayıf. Sanayicilerimizin yüzde 90’ı ‘Para kazanmaktan vazgeçtik aman varlık kaybetmeyelim’ diyorlar. Zararına iş alanların sayısı artıyor. İşletmelerin yüzde 80’inde ‘Birkaç bin lira zararına iş alırsam sonuçta işletmem döner’ beklentisi var. Hangi sektör olursa olsun herkesin ortak sıkıntısı para kazanmamak.Şeytan üçgeni; karsızlık, tahsilat ve düşük kur sanayiciyi köşeye sıkıştırdı. Enerji fiyatları yüksek, benzin 4 lira oldu. Elektrik fiyatı ortalama 13- 14 cent. İstihdam üzerinde yükler ağır.

* Şöyle de bakamaz mıyız, ‘Yüksek kar alışkanlığından vazgeçmek sanayiciyi zorluyor’

İnanın benim söylediğimin bununla ilgisi yok. Gerçekten şunu çok duyuyorum, ‘Fabrikamı kiraya versem yılda 240 bin lira yapar. 80-100 kişi çalışıyor, ben bu kadar kazanamıyorum’. Bazı arkadaşlarım içtenlikle ‘Genel müdürümün maaşı kadar para kazanmaya razıyım’ diyorlar. Tahsilat şikayetleri de yükseldi.

* Vergi affı soluk yaratmadı mı?
A evet, haksız rekabet yaratan firmalara faydası oldu. Ben kendi tekstil sektörümüzden biliyorum. SGK primlerini vergisini ödemeyen rakiplerimiz, 1 euroya alacağınız iş için 80 kuruş fiyat veriyorlardı. Şimdi o firmalara af geldi. Pazarı bozdu, bana zarar verdiler ve ödüllendirilmiş oldular. Bölgemde 500 sanayici var bunun 450’si borcunu düzenli ödüyor. Onların suçu neydi?

* OSB’lerin de alacakları affedildi...
Devlet şimdi bana ‘Su, elektrik borçlarını alma’ diyor ama benim bunu nasıl finanse edeceğimi söylemiyor.

* Sizce hükümet sıkıntının bu boyutta olduğunun farkında mı, yoksa artan kapasite rakamları birçok şeyi örtüyor mu?
Sıcak para ve ithalatla büyüme politikasıyla zamanı geçiriyoruz. Böyle giderse bir zaman sonra duvara çarpacağımızı düşünüyorum. Bir balon, bu kadar şişirilemez. Üretilen malın karşılığı sıcak para getirenlere ödenen yüksek faiz oluyor. Umarım farkındadırlar. Seçim öncesi birşey yapamazlar belki ama seçim sonrası kesinlikle tüm bunların önü alınmalı. Ben sanayicilerime çok dikkat etmelerini ve gösterilen havaya kanmamalarını söylüyorum. Kesinlikle dövizle borçlanmamalılar.

* Sanayi bakanına sorunları aktardınız mı?
Bakanımızı çok kez davet ettik ama getiremedik. Daha ne diyeyim...

* Biraz karamsar değil misiniz?
Bunları genelde, sanayi dünyasının nabzını elinde tutan biri olarak söylüyorum. Atatürk OSB’nin verileri her geçen gün iyiye gidiyor. Artık oturmuş ve sorunsuz bir bölgeyiz. 2010’dan itibaren toparlanmaya da başladık. 25 bine inen çalışan sayımız yeniden 33 bine ulaştı. Elektrik ve gaz tüketimi yükseliyor. Firmalar yenileştirme yatırımlarına devam ediyorlar. Şu anda satacak parsel kalmadı. Ama yaşadığımız sıkıntıları unutmamız mümkün değil. Gerçeği zamanında göstermek zorundayız. Kırılma noktasına gelince sıkıntıyı yaşayan işçisiyle sanayicisiyle hepimiz oluyoruz.

Sanayici köşeye sıkıştı


İzmir’i teşvikle vurdularDefalarca yazdıktan sonra İzmir’in önde gelen bazı yöneticileri, kentin yatırımlarının Manisa’ya kaydığını söylemeye başladılar. Uğurtaş Atatürk OSB’den Manisa’ya giden firma olmadığını söylese de, bölgedeki bazı firmaların yeni yatırımlarını Manisa’ya kaydırdığının farkında. “Teşvikte Manisa’ya üçüncü derece il avantajları vererek İzmir’e kurşun sıktılar” diyen Uğurtaş teselliyi ise Manisa OSB’nin genişleme alanının kalmamasında buluyor:
“Sadece bir ana sanayi için yer ayırdılar. burası dolmaya başladı ve artık yatırımlarda kayma bana göre yavaşlar. İlçelerde yatırım yapmak çok avantajlı değil. Ama onların siyasetçilerinn nasıl çalıştıklarına baktıkça etkilenmemek mümkün değil. Ben miletvekillerinden bir İsmail Katmerci’yi biliyorum, o da zaten bölgemizin sanayicisi.”

“Termik santrale başlıyoruz”
Ataer Enerji ile sanayiciye ucuz doğalgaz veren Atatürk OSB, Manisa OSB ile ortak termik santral yapımına başlıyor. Ataer’in yılda bir milyar kilovatsaatin üzerinde elektrik ürettiğini anlatan Uğurtaş, toplamda 250 megavatlık bir projenin 250 milyon dolara mal olacağını belirtiyor.

“Teknik üniversite kuracağız”
Seçimlerde son kez aday olduğunu üzerine basa basa söylüyor Uğurtaş. Karşısına Bayram Talay rakip olarak erken çıktı... “Bayram arkadaşım şakayla karışık aday olacağını söylüyordu, benim için sürpriz olmadı. Sonuçta sanayicimiz akıllı insan. Karşılarına proje koymanız lazım. Biz ‘Projelerinizi detaylandırın’ diyoruz onlar ‘Koymayız çalarsınız’ diyorlar. Ben olsam bu bölgenin kaynakları nedir, bunu öğrenirim. Bunlar da araştırılmıyor. Ben seçime gerçekten içim çok rahat giriyorum.” Uğurtaş yeni dönem için vaadlerini ise şöyle sıralıyor:
“Hemen vakıf kuracağız. Sanayicinin ara eleman ihtiyacını karşılamak için, endüstri meslek lisesi kuruyoruz. Ardından bir meslek yüksekokulu ile bir teknik üniversite kurmak istiyoruz. Yeni imar planı ile 400 bin m2 alana kavuştuk, bir bölümünde teknopark kurmak istiyoruz. Arıtmadan çıkan suyu kullanma projemiz var. Bu da 5- 6 milyon euroluk bir yatırım olacak. Büyükşehir’den yüksek fiyatlarla yılda 4 milyon m3 su kullanıyoruz. Bu proje sayesinde Balçova barajı kadar katkımız olacak su fiyatları da yarı fiyatın altına düşecek.”

BLOG
Sezai Deniz: Kılıçdaroğlu’nun Ecevit modeli bir ekonomiyi esas alacağını düşünüyorum.
Erkan Balcı: Bilim kurulundaki bazı isimleri Sayın Kılıçdaroğlu’nun yanında görmek lazım. Onlar da ortaya çıkmalı.