Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir’de adeta bomba tesirli bir hafta geçirdik. Üst üste şok eden haberler geldi.
Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Paris’teki EXPO zirvesini yarıda keserek İzmir’e dönmesi, soruşturmalarla ilgili soru işaretleri derken zaman daha çok can sıkan gelişmelerle aktı.
Kent için zaten zor bulduğumuz güzel haberlere ister istemez ara verdik.
Operasyonun izlerini, bu konudaki soru işaretlerini takip etmekle birlikte bir pazar günü için güzel haber verelim.
Bu haber daha çok orta ve üst gelir gruplarını ilgilendirecek gibi görünse de kentin çehresine etkisi yönüyle tüm yaşayanları ilgilendiriyor. Ayrıca sonuçta, milyon dolarlık bir projenin daha temeli iki ay içerisinde atılıyor.
İstanbul’da özellikle jet sosyetenin, sanatçıların, ünlülerin son yıllarda uğrak yeri olmakla ünlenen bir AVM var; İstinye Park. Gündeme girmek isteyen ünlüler genellikle orada kameralara yakalanmış gibi yapıyor. İşte şimdi Doğuş Grubu, daha önce İstanbul’da yapımını gerçekleştirdiği İstinye?Park’ı bu kez Üçkuyular Pazaryeri’nin bulunduğu alana kuruyor. İzmir’in İstinye Park’ı 180 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.
Grup, bu yatırımı için arazi hissedarı olan Balçova Belediyesi’ne yönelik çalışmalarını tamamlarken, arazinin diğer hissedarları Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’nde de son izin aşamalarına geldi.
* * *
Yukarıda Doğuş Grubu arazinin bazı bölümleri için Balçova, Konak ve Karabağlar Belediyesi’nden ruhsat izinlerini tamamlamak üzere diye yazdım. Arazi bu açıdan da hayli enterasan. Geçmişte Balçova Belediyesi’nde olan bu alanın bir kısmı daha sonra imar planlamalarıyla Konak Belediyesi’ne geçmişti. Son olarak Karabağlar İlçesi’nin oluşmasıyla birlikte bu kez de arazinin bir bölümü bu belediyemizde kaldı. Ancak Doğuş Grubu belediyeler nezdinde artık yasal izin sürecini tamamlamak üzere. Grup İstanbul’daki gibi İstinye Park’ı gerçekleştirdikten sonra bir işletmeciye devredecek. Şüphesiz, en trend markaları, sinemaları, özel restoranları ve bir çarşı mantığında diğer AVM’lerden ayrılan tarzı ile Avrupa’nın da en prestijli Alışveriş Merkezi seçilen İstinye Park, İzmir’e büyük değer kazandıracak.
* * *
Bu yatırımdan memnun olmakla birlikte bazı soru işaretlerine de değinmek gerekir.
Bölgede önemli sıkıntıyı kilitlenen trafik oluşturuyor. Art arda açılan AVM’lerle “bir alışveriş cenneti haline gelen bölge trafik açısından ise zaman zaman cehennemi andırıyor. Doğuş Grubu’nun yatırımı, Üçkuyular Metro İstasyonu’na bağlanacak olmakla birlikte yine de artı bir yük getirecektir. Büyük bir yatırım kazanmanın sevinci bir yana bu durum Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’yı kara kara düşündürüyor. Bence en az bunun kadar önemli bir soru işareti daha var;
Üçkuyular Semt Pazarı ne olacak ?
Üstelik yalnızca Üçkuyular’a değil, çevresindeki birçok semte de hitap eden, kentin en eski halk pazarlarından Üçkuyular Pazarı’nın nereye taşınacağı konusunda net bilgi yok.
* * *
Balçova Belediye’si bu konuya çözüm ararken, viyadük ayaklarının bulunduğu alanın uygun olacağını düşünüyor ama bunun iznini alabilmiş değil. Buraya lüks bir alışveriş merkezi gelecek, güçlü bir yatırım alacağız diye halka ters yerlerde pazaryeri gösterilecekse, o sevinç herkesin kursağında kalır.
Sonuçta halkımız AVM modellerini seviyor, yaz kış buraya çoluk çocuk akın ediyor ama kursağına gidecek en ucuz gıda malzemesini de pazarlardan alıyor. Kaldı ki, bana göre büyük semt pazarları bir kentin en güzel kültür mozaiklerinden birisi. Açıkçası yabancı kentlere gittiğimde, şık AVM’lere gitmektense semt pazarlarını gezmeyi, orada yöresel öğeler bulmayı daha çok seviyorum.
Bu sevgim, ‘Pazar kalsın, milyonlarca dolarlık yatırım olmasın’ anlamına gelmiyor.
Aksine yazdığım gibi bu İzmir adına güzel bir yatırım ama semt pazarı için yakın çevrede bir çözüm bulunması koşuluyla.
İstinye Park’ta gezinmek, artisleri, ünlüleri izlemek güzel de, halkın karnını doyurmaya yetmiyor...