Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


6 tabanca, çok miktarda kesici, delici alet, 3 telsiz telefon, 3 cep telefonu, 21 paket esrar, 6 adet bali, 116 uyuşturucu hap.
Bunlar Bayrampaşa Cezaevi'ndeki 7 cinayetten sonra yapılan aramada ele geçirilenler. Kimbilir ele geçirilemeyen daha neler var?
Bir iddiaya göre Kalaşnikof gibi silahlar da cezaevindeki çatışmada kullanılmış, bu silahlardan bazıları hala cezaevinde saklanıyor.
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk "Olayda açık ihmal var" diyor.
Bakan nazik bir kişi olmasa "yöneticiler cezaevini esrar tekkesine çevirmişler" de diyebilirdi.
Sayın Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk çare olarak, cezaevlerinde koğuş sisteminin terk edilerek oda sistemine geçmek gerektiğini de belirtiyor.
Bunun örneği verildi. Eskişehir'de böyle bir cezaevi var, ama benzerleri yapılamadı, çoğaltılamadı.
Artık daha iyi anlaşılıyor ki, köhne cezaevleri ve oralardaki düzensizlik mahkumlardan çok; o cezaevlerine silah, uyuşturucu ve konfor sokan bazı yöneticilerin işine yarıyor, onlara kazandırıyor.
Öyleyse bu düzen zor değişir.
* * *
DEĞİŞMENİN zorluğu, her bakan aynı niyeti belirttiği, hatta kararlılık ifade ettiği halde sonucun hiç değişmemesinden, olayların tekrarından da anlaşılıyor. Durum komedi.
"Olayların tekrarı" lafını boşuna telaffuz etmiyoruz. Cezaevlerimizde hep aynı oyun oynanıyor. Kanun hakimiyeti yerine eşkıyanın hakimiyeti sürüyor. Yetkililer de hep aynı tepkiyi gösteriyor: "Düzelteceğiz."
Özellikle Bayrampaşa Cezaevi, huzursuzluk sabıkalısı. Aşağı yukarı orada her yıl bir büyük olay var. Bunlar dışarıya aksedenler. Ya aksetmeyenler?
Aksetmeyenler için, Bayrampaşa Cezaevi'nde 1.5 yıl savcılık yapan Nacati Özdemir'in anlattıklarına kulak verelim:
"Cezaevlerinde can güvenliği yok. Bir adamdan öldürülmemesi için alınan haraç 5 milyon dolar. AIDS'ten ölenler var. Uyuşturucu bağımlıları var. Hepatit B'liler var. Silah ve uyuşturucu ticareti gırla gidiyor.
Haraç vermediği için duruşmalarına gidemeyenler var. Gitse adam tahliye olacak ama yollamıyorlar.
Yataklar 5 - 15 milyon liraya satılıyor.
Sevk durdurma 4 - 5 bin mark.
Yakınlarıyla görüştürme de tarifeye bağlı.
Yani cezaevleri suç yuvası. Adamın ıslah olacağı varsa bile, orada olması imkansız."
* * *
PEKİ ne yapmalı da otorite sağlanmalı, kanun hakimiyeti sağlanmalı, kan durmalı, yolsuzluk, huzursuzluk bitmeli, toplumsal vicdan huzura kavuşmalı, cezaevleri ıslah edici fonksiyonunu yerine getirebilmeli:
Bu soruya uzun cevap gereksiz.
Çağdaş ülkelerde cezaevleri nasıl inşa ediliyor ve nasıl yönetiliyorsa, normalin dışına çıkanlar kim olursa olsun, nasıl ağır müeyyidelerle karşılaşıyorsa, yapılacak olan odur.
Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek var mı?



Yazara E-Posta: dheper@milliyet.com.tr