Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Doğan HEPER

İSTANBUL'dan bir profesörümüz Avrupa Birliği ve birlik içinde Almanya'nın Türkiye'ye karşı sürdürdüğü olumsuz tavrı TV'de anlatıyor, yorumluyor.
Kohl'ün Orta ve Doğu Avrupa'yı nüfuz alanı olarak gördüğünü, tarihi ve güncel gerçeklere dayanarak büyük bir haritanın önünde izah ediyor.
Sözleri Almanya'yı kınama anlamında.
Türkiye'nin AB ile ilişkileri askıda kaldı. Daha doğrusu Kohl ile Türkiye arasında sorun sürüyor...
* * *
ÜMİT Enginsoy'un bu hafta yayınlanan bir araştırması var. O da aşağı yukarı aynı konuya değiniyor.
Yazıda, Almanya'nın Avrupa'da Türkiye karşıtı politikasına misilleme de sayılacak şekilde "Ankara'nın Paris'e yakınlaşması"ndan söz ediliyor...
Şu paragraf ilginç:
"İki ülkenin (Türkiye - Fransa) bu 'örnek işbirliğini kıskananlar' da yok değildi. Türkiye'nin Avrupa'daki yeni 'hasmı' Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Hans - Joachim Vergau, geçen hafta Turkish Daily News gazetesinde yayımlanan yazısında, Fransa'yı dolaylı olarak, AB ile ilişkilerde Türkiye'ye karşı ikiyüzlü davranmakla suçladı. Vergau, 'Kendi şahsi ekonomik çıkarlarının takipçisi olan bazı Avrupalıların, bizi hedef göstererek size peri masalları anlatmaları büyük haksızlık' diyerek, Paris'i işaret etti."
Bu satırlar Kohl'ün Türkiye'ye karşı hasmane tutumu nedeniyle, Türkiye'nin bir ölçüde de olsa Almanya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladığını ve bunun Bonn'u rahatsız ettiğini gösteriyor.
Yine Ümit Enginsoy'un satırlarına göre Ankara bugüne kadar Paris'e 1 milyar doları bulan önemli silah işi verdi.
Londra Konferansı'nın yapıldığı gün Ankara'da bir Fransız şirketi ile 441 milyon dolarlık füze üretimi için dev bir anlaşma imzalandı.
Diğer anlaşmalar arasında mayın arama tarama gemileri de var.
Sonuçta Türkiye gibi önümüzdeki 30 yılda savunmasına 150 milyar dolar harcayacak olan bir ülke bu alışveriş için Fransa'yla uzlaşıyor.
Bu işbirliği karşısında Almanya'nın tedirginliğine karşı Fransız iş çevrelerinin cevabınınsa "Nazar etme ne olur, çalış senin de olur!.." şeklinde olduğunu yine Enginsoy belirtiyor.
* * *
İHALE bedeli 600 milyon dolar olan "havada ikmal ve kontrol uçağı" alım ihalesi için teklif istenen firmalar arasında Almanların olmaması da dikkat çekiyor.
Bin tank alımı için hakkında bilgi toplanan firmalar arasında Alman firması da var ama henüz kimlerden teklif isteneceği belli değil.
AB ile ilişkilerin kritik günlerinde Türkiye'nin yolcu uçağı alımında Avrupa yapımı Air Bus yerine Amerikan Boeing'i seçmesi de herhalde boşuna değildi.
* * *
BUGÜN Türkiye, ihracatının en büyük bölümünü Almanya'ya yapıyor.
Her yıl birkaç milyon Alman turist Türkiye'ye geliyor.
Almanya'da Türk işadamlarının yatırımları var.
Ama bunlara rağmen Türkiye'nin Almanya'yı gözden düşen ortak olarak görmesi ve öyle davranması yine de mümkün.
İşte bu aşamada yapılan bu.
Daha ileri aşamada neler olur göreceğiz...


Yazara EmailD.Heper@milliyet.com.tr