Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aybars Kuday - dusunce@milliyet.com.tr

Olimpiyat ve olimpiyat ruhu başlı başına bir kültürün ifadesidir.

Olimpiyatların hangi tarihte ve nasıl başladığı konusunda çok sayıda görüş vardır ama Yunanistan’da başladığı kesindir. Modern anlamdaki ilk olimpiyatlar da aynı şekilde 1896 yılında Atina’da düzenlenmiştir.

Bugün, olimpiyatların başlamasına sayılı günler kala Türkiye’nin en büyük kulüplerinden Galatasaray’ın futbol takımı Yunanistan’ın en önemli kulüplerinden Olympiakos ile Atina’ya “dostluk” maçı yapmaya gidiyor.

Haberin Devamı

Omar’ın hikayesi

Bu organizasyonun bir de insani boyutu var. Size Galatasaray’ın Norveçli futbolcusu Omar Elabdellaoui’nin hikayesini anlatmak isterim. Omar Türkiye’ye transfer olmadan önce 6 yıl boyunca Olympiakos takımında oynamış uzun süre bu takımın kaptanlığını yapmış, taraftarının adeta sevgilisi olmuş bir futbolcu. Omar 2020 yazında Galatasaray’a transfer olur ve Norveçli futbolcu burada da kısa sürede saha içi ve dışı davranışları ile spor severlerin takdirini kazanır.

Yılbaşında ailesiyle evinde toplanan Omar kutlama sırasında patlayan havai fişeklerin çocuklarına doğru gitmesine engel olmak için kendisini ateşin üzerine atar ve her iki gözünden ciddi bir şekilde yaralanır, hayat boyu kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Talihsiz olay, Yunanistan basınında da büyük yer bulur, eski kulübünden geçmiş olsun mesajları yayınlanır. Omar her iki gözünden defalarca ameliyat olur ve aylar sonra nihayet bu maçta oynayabilecek düzeye gelir.

‘Özel’ bir maç olacaktı

Bu maç hem Türk hem Yunanlı sporseverler tarafından çok sevilen Omar’ın uzun zamandan sonra sahaya ilk defa çıktığı “özel” bir maç olacak ve belki de yıllar sonra hem Yunan hem de Türk taraftarlar adına duygusal anlamda bir ortak payda yaratacaktı.

Beklenmedik saygısızlık

Galatasaray kafilesinin Atina havaalanına varmasıyla birlikte Yunanlı yetkililerden hiç beklenmeyen ve maalesef saygısızlık seviyesine ulaşan davranışlara maruz kalması ve çeşitli gerekçeler gösterilip ülkeye alınmaması manevi anlamı da yüksek olan bu dostluk maçının gerçekleşmesine engel oldu.

Haberin Devamı

Galatasaray kafilesi aynı gün içinde apar topar İstanbul’a geri döndü. Yaşanan hayal kırıklığı, zaman kaybı, maddi ve manevi hasarı tahmin edebiliyorsunuzdur.

Taban tabana zıt

Bildiğiniz gibi eski Yunan olimpiyatları başlatan ülkedir. Olimpiyat spor, rekabet ve barış demektir. Fakat ne üzücüdür ki Galatasaray’a yapılan bu davranış yine aynı Yunanistan tarafından yapılmış ve başlangıcını yapmış oldukları barışçıl olimpiyat ruhuna taban tabana zıt bir davranış olmuştur.