Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

ABD Senatosunun F-35 kararına ‘esef verici, müttefiklik ruhuna aykırı’ sözleriyle tepki gösteren Yıldırım, “Türkiye alternatifsiz değildir. Savunma sanayinde milli ve yerliliğe hız verdik” dedi

Başbakan Binali Yıldırım, seçim bölgesi İzmir’de basın kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin sorularımıza yanıt verdi. Yıldırım, ABD Senatosu’nun F-35 kararına ilişkin soru üzerine “Türkiye alternatifsiz değildir. Kendi tedbirimizi alıyoruz. Savunma sanayinde milli ve yerliliğe hız verdik. Ambargo, savunmada zafiyete neden olmaz. Esef verici, stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı” dedi. FETÖ’ün darbe girişiminden sonra terörle mücadelede bir konsept değişikliğine gidildiğini, FETÖ ile PKK’nın darbe girişimine de birlikte çalıştığını belirten Yıaldırım, terörle artık taarruz esasına göre mücadele edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Kılıç gibi girdik’

Yıldırım, devletin hakimiyetinin ülkenin topraklarının her karışında olduğunu ancak özellikle ABD’nin YPG/PYD unsurlarını DEAŞ’la mücadele için donatmasının, onlara ciddi anlamda modern ağır silahlar vermesinin, bu silahların da Kuzey Irak’ta PKK’ya aktarılmasının işi zorlaştırdığını belirtti. Yıldırım, bunun üstesinden gelmek için önce Suriye alanında 250 kilometrelik bir sınır alanını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’yla terörden temizlediklerini, darbeden çıkmış bir ordunun tekrar toparlanıp iki süper güç arasına kılıç gibi girmesinin çok başarılacak bir iş olmadığını ancak zoru başardıklarını söyledi. Şu anda Münbiç etrafında Türk ve ABD askerlerinin devriye görevi yaptıklarını, şimdilik takvimin doğru gittiğini ve sıkıntı görünmediğine değinen Yıldırım, terör saldırılarını mahallinde durdurmak için Kandil’e de operasyon yapıldığına dikkati çekti. Yıldırım şöyle devam etti:

Başbakan Binali Yıldırımdan ABDye F-35 kararı tepkisi: ‘Alternatifsiz değiliz’

‘30 bin Suriyeli seçmen’

“Hakkari- Şırnak başta olmak üzere bu bölgenin güneyi, Kuzey Irak sahasını emniyete almazsak terörle mücadelede sürdürülebilir çözüm ve bir sonuç alamayız. Çünkü orada zor bir arazi yapısı var. İçeriye doğru 300 kilometrekare bir alanda, 30 kilometre derinlikte konuşlandı askerlerimiz. Hedef, Kandil’den, Sincar’dan Suriye alanından gelen terör saldırılarını yerinde durdurmak. Hedef asıl oradaki karargâhlarını ortadan kaldırmak, terörü sınırlarımıza gelmeden kontrol altına almak. Kamışlı’dan başlayıp Münbiç’e kadar alan kalıyor. Bu bölgelerde durum farklı olmayacak. Bu işi ABD ile yürütmemiz lazım. Görüşmeleri yapıyoruz. Güvenlik kuşağı oluşturuyoruz. Böyle bir mecburiyet var.” Yıldırım, Türkiye genelinde kaç Suriyelinin oy kullanacağına ilişkin soru üzerine, “30 bin civarında oy kullanmaya hak kazanan var ama ne kadarı kullanır, bilemiyorum” dedi. Suriyelilerin işler yoluna girdikçe memleketlerine döneceğini anlatan Yıldırım, “Bize düşeni yaptık. ‘Türkiye’nin kanunları bizi bağlamaz, toplumsal düzene zarar veririz’ Buna müsaade etmeyiz. Tutar ellerinden geldikleri yere götürürüz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'MANİPÜLATİF OPERASYONLAR'

Kurdaki dalgalanmalara da değinen Yıldırım, Avrupa Merkez Bankası ve Amerika Merkez Bankasının faiz artırdığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Faiz artırımının amacı ne? Dışarıdaki fonları geri getirmek. ‘Burada yatırım yapın dışarıda yapmayın’ diyorlar. Ondan beri de tüm gelişmekte olan ülkelerde bir döviz kurunda dalgalanma var, milli paraların dolar karşısında değer kaybı var. İkincisi petrol fiyatları son bir yılda yüzde 60’ın üzerinde arttı. Biz petrolde dışa bağımlı bir ülkeyiz. İthalatla büyümemizi sürdürüyoruz. Bunlar bizim dışımızda gelişen sebepler. Üçüncüsü de seçime 50 gün kala reyting kuruluşları gündemlerinde olmadığı halde Türkiye’yi izlemeye aldılar. Avrupa’da en iyi öz kaynak kredi oranı olan Türk bankalarının notunu düşürdüler. Bunlar seçim üzeri yapılan manipülatif operasyonlardır. Ama etkili olmaz.”

Haberin Devamı

'İZMİR İSTEMEDEN BİR ŞEY YAPMAYIZ'

Başbakan Binali Yıldırım, 24 Haziran’daki seçim sonuna kadar İzmir’de. Oyunu Karabağlar’da kullanacak olan Yıldırım, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak kenti gezip halkın nabzını tutuyor, ardından miting yapıyor. Ülkeyi içinde bulunduğu zor durumdan kurtaracak olan partinin, yine Ak Parti olduğunu söylüyor. Yıldırım, dün de basın temsilcileriyle Kaya Termal Otel’de kahvaltıda buluştu. Bu kez yapacaklarını anlatmak yerine gazetecilerden soru yöneltmelerini istedi. Hemen hemen herkese söz hakkı verdi.

Bana göre en önemli soru, ikinci çevreyolu projesiyle ilgiliydi. Kentin artık trafik yükünü kaldıramadığını, ikinci bir çevreyolunun şart olduğunu belirten Yıldırım, “Proje üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki süreçte kapsamlı bir açıklama yapacağız. Detaylarını daha sonra paylaşacağım” dedi. Körfez Geçiş Projesi’yle ilgili olarak da, her şeyin hazır olduğunu ama açılan davalardan dolayı işe başlama süresinin uzadığını kaydeden Yıldırım, “Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bazı istemezükçü grupların açtığı davalardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Burada İzmirlilere büyük görev düşüyor. İzmirli istesin, biz yapalım. İzmir istemeden bir şey yapamayız. Kamuoyu, sivil toplum örgütleri, basın bu projeyi gündemde tutmalı” dedi.

Bu sözü ile Yıldırım’ın, vatandaşlardan Körfez Geçiş Projesi’ne karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarına tepki göstermesini istediği ortaya çıktı.

Yerel basının sıkıntılarıyla ilgili soru üzerine Başbakan, “Bu konu hakkında gazeteciler birlikte hareket etmeli, birlikte adım atmalı. Bu başarılırsa sorunların kısa sürede aşılacağını tahmin ediyorum” dedi.

Seçim tahminiyle ilgili bir soruya Başbakan, “Ben bu tür açıklama yapmam. Ama partimizin oy oranı yüzde 17’lerden son seçimde yüzde 37’lere kadar yükseldi. Şimdi ise oran daha da arttı” yanıtını verdi. Yıldırım, İnciraltı ile ilgili olarak “Bu bölgede işler çok karmaşık bir durum içinde. Münferit çözümünü bulamadık. Yeni imar barışı ile birlikte sorun çözülür” dedi. İdeolojik yaklaşımların hizmetleri geciktirdiğini kaydeden Başbakan, “İşte Karşıyaka Stadı’nın hali ortada. Alsancak ve Göztepe statlarında çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Karşıyaka’da ise paramızla rezil oluyoruz. Çeperlerdeki çarpık yapılaşmayı çözmeden İzmir hak ettiği marka değerine ulaşamaz” diye konuştu. Başbakan, gazete temsilcileri ile kahvaltının ardından da esnaf temsilcileri ile buluştu.