Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla Beylikdü-zü’nden tüm İstanbul’a nefes olan Yaşam Vadisi projesinin denizle buluşmasında sona yaklaşıldığını ifade eden Çalık, Milliyet’e konuştu.

- Başkanım içerisinde bulunduğumuz Yaşam Vadisi’nden biraz bahseder misiniz?

1 milyon 200 bin metrekarelik alanıyla Beylikdüzü’nden tüm İstanbul’a nefes olan Yaşam Vadisi projesi içerisinde yediden yetmişe herkesin keyifli vakit geçireceği alanlara sahip. Birkaçını sayacak olursak: Şelaleler, havuzlar, sanat atölyeleri, bisiklet yolları, spor alanları, kafeler ve Yaşam Vadisi 2. etapta hayata geçirilen, 5.5 metre ile Türkiye’nin en derin kaykay havuzu olma özelliğine sahip olan bir de Kaykay Parkı.

Haberin Devamı

Yaşam Vadisi nefes olacak

- Bu parkın içerisinde dikkatimi çeken şey oluşturduğunuz tarım alanı oldu. Burada ne tür ürünler yetiştiriyorsunuz ve bu ürünleri ne yapıyorsunuz?

Biz bu alandan 130 ton ürün aldık. Şöyle bir felsefeyle yola çıktık: “Bu kentin toprakları bu kenti doyursun.” Tam pandemi dönemiydi. Yaklaşık 20 günde bu bahçeyi oluşturduk ve ekip biçmeye başladık. Kendi atalık tohumlarımızla ve hasatlarımızı, mahsulleri, ihtiyaç sahiplerine gönderdik. Burada yetişen ürünler yaklaşık 30 bin aileye gitti. Bu alanlarda domates, biber, patlıcan, salatalık, karnabahar, bamya, kavun ve karpuz yetiştirdik. Bu saydığım ürünlerin hepsi Beylikdüzü’nde yetişiyor. Bu yetiştirdiğimiz ürünlerin hepsini ihtiyaç sahiplerine veriyoruz.

- Burada yetişen ürünler sadece ihtiyaç sahiplerine mi gidiyor, vatandaşlar bu ürünleri satın alabilir mi?

Satış yok ancak güvenli ve sağlıklı olduğu için vatandaşlarımızdan çok fazla talep alıyoruz. Bu bahçede yetişen ürünleri almak istiyorlar. Burada üretilen bir domatesin kokusunu alırsınız. Hani bazen pazardan aldığımız domatesler kokmaz ya, bizim yetiştirdiğimiz ürünlerin kokusunu alırsınız. Biz de hep diyoruz ki biz domatesin kokusunu bilen son nesil olmayalım. Bir sonraki nesillere de bunu aktaralım. Üretmenin kıymetini almamamız gerekiyor. O yüzden biz diyoruz ki Beylikdüzü Belediyesi var olduğu sürece tohum bankası da var olacak.

Haberin Devamı

Yaşam Vadisi nefes olacak

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, arkadaşımız Eren Aka’nın sorularını yanıtladı.

- Peki, Yaşam Vadisi içinde etkinlikler veya festivaller düzenliyor musunuz?

23 Nisan’ı çok güzel bir festival havasında geçirdik, çocuk festivali gibi oldu. 19 Mayıs’ta gençlere dönük bir gençlik festivali yapacağız. Bu festivale Türkiye’nin her yerinden gelecek misafirlerimizi bekliyoruz.

- Başkanım, röportaj boyunca karşılaştığımız vatandaşlar hep sizden bir şeyler istedi ve hepsini not ettiniz. Bütün talepleri değerlendiriyor musunuz?

Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın konforlu, mutlu ve sağlıklı olmasıdır. Ben vatandaşlarımıza hizmet için seçildim. Her bireyin istek ve şikâyetini dikkate almak benim görevim. Bundan da mutluluk duyuyorum çünkü Beylikdüzü’nde komşularımızla birlikte yaşıyoruz.

- Peki, hep vatandaşlar sizden bir şey istiyor, siz de vatandaşlardan bir şey isteyecek olsanız ne isterdiniz?

Beylikdüzü’ne hassasiyet göstersinler. Beylikdüzü’nün enerjisi çok iyi, onu alsınlar. Ben başka bir şey istemiyorum onlardan. Çünkü bu kentin enerjisi çok güzel.

Haberin Devamı

Yaşam Vadisi nefes olacak

Şehrin kalbinde tarım

Tohum bankamızda yaklaşık 547 tohum var. Tohum takaslarına da gidiyoruz. Tohumları yaşatalım. Bizden sonraki nesillere de bırakalım diye. Çok güzel bir bankamız var. Tabii kırsal alanı olan şehirlerimizde tarım yapmak kolay. Biz şehrin tam kalbinde tarım yapıyoruz. Yaşam Vadisi’nin içindeki bu tarım alanı imarlı bir alan. Her zaman hazırlıklı olacağız ve toplumu da hazırlayacağız. Herhangi bir ücret almadan vatandaşlara küçücük bir bahçe verip orada kendi sebzesini yetiştirme imkânı sunuyoruz. Talep çok fazla olduğu için noter huzurunda kurayla vatandaşlara tahsis ediyoruz.

Hedef sıfır iş kazası

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından alınan bir kararla, meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla, 2003 yılından beri her yıl 28 Nisan’da kutlanan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde de önemli bir toplantı düzenlendi. Başkan Aktaş, “Kurum içi ve dışı her türlü bilgi tecrübe ve deneyim paylaşımına açık olacağımızı, çalışanlarımızın iş süreçlerimizin iyileştirilmesine aktif katılımını sağlayacağımızı sıfır iş kazası ve meslek hastalığı hedefine varmak için sürekli iyileştirmeler yapacağımızı açık yüreklilikle beyan ve taahhüt ederiz” dedi.

Yaşam Vadisi nefes olacak

KOSKİ E-randevu’ya geçiyor

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, abonelik işlemlerini kolaylaştırmak için e-randevu sistemine geçiyor. Artık Konyalılar koski.gov.tr veya Mobil KOSKİ üzerinden randevusunu alıp verilen gün ve saatte KOSKİ Genel Müdürlüğü’ne gelerek işlemlerini tamamlayabilecek.

Yaşam Vadisi nefes olacak

Denetimler yetersiz!

İstanbul’da son zamanlarda denetimlerin yetersizliğinden vatandaş isyan ediyor. Bu konuyu gazetemizin 13 Aralık 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Yasak var ama uyan yok” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Pandemiyle birlikte sayıları artan elektrikli scooter’larla birlikte bir de elektrikli mopedler kaldırımları durakları hatta yolları işgal altına aldı.

Yaşam Vadisi nefes olacak

Otobüsler durağa yanaşamıyor

Vatandaşlar artık otobüs duraklarından otobüse binemez hale gelmiş durumda. Durakların önüne bırakılan mopedler yüzünden otobüsler duraklara yanaşamıyor, hal böyle olunca yolcuyu yol üzerinde almak zorunda kalıyor, trafik keşmekeş oluyor. Bu hafta içinde tarafımıza ulaşan birkaç şikâyeti aktaralım. Bir okurumuz, “Aracım bir gün içinde evimin önünden iki kez çekildi. Sebebi de durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmenin yasak olması. Aracım aynı günde çekilirken durakların içinde duran mopedleri polisler neden çekmiyor?” dedi.

İstanbul’un Kadıköy ilçesi, Göztepe Mahallesi, Nadirağa Sokak’ta yaşamakta olan diğer bir okurumuzun şikâyeti ise şöyle: ”Bahsi geçen sokak geliş gidiş, ancak bu sokakta çok fazla kural ihlali oluyor, ne kadar şikâyet edersek edelim polis gelmiyor. Bu sokak C Bölgesi Trafik Ekipler Amirliği’ne sadece 1 kilometre uzaklıkta. Her hafta pazartesi günleri burada pazar kuruluyor, özellikle pazarcılar ters yönden gittiği için trafik keşmekeş oluyor ve hiçbir gün polis gelip müdahale etmiyor” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetlerini İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne iletmiş olalım.

İZLENİM

‘İzmir rol model olmalı!’

Trafik, ne yazık ki büyük kentlerin en büyük sorunu. Geçen hafta beş günlük İzmir seyahatimde dikkatimi çeken en güzel şey, kentin her köşesinde hatta her sokakta Trafik Denetleme Şubesi’ne bağlı emniyet birimlerini görmem oldu. Trafikte denetim yapmak bir yana, her köşe başında trafiğin akışını düzeltmek için canla başla çalışıyorlardı. Kural ihlali neredeyse sıfırdı. Dikkatimi çeken diğer bir unsur ise tüm polis memurların kıyafetleriydi.

Yaşam Vadisi nefes olacak

Dört gün boyunca şapkası takılı olmayan, kıyafeti kötü tek bir polis memuruna bile rastlamadım. İzmir gibi bir şehri bu şekilde düzene sokan İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsağulu’yu, arayarak teşekkür ettim. Dört gün boyunca İzmir’de gözlemlediklerimi yaşadıklarımı anlattım. Bunun üzerine, gazetemizin İzmir temsilciğini ziyaret eden tecrübeli Emniyet Müdürü, İzmir Temsilcimiz Engin Uğur Ağır’a ve bana yaptıkları uygulamalarla ilgili bilgi verdi. ‘Örnek olmalı’ Günlük ortalama 40 bin adım attığını ve şehri genelde yürüyerek denetlediğini ifade eden emniyet müdürü, “Şehir içerisinde altı yüz, ilçelerle birlikte bin iki yüz personelimizle tüm gün sokaklardayız. Ekiplerimle birlikte sahada göründükçe vatandaş da bilinçlenerek kural ihlali yapmıyor. Tüm ekip arkadaşlarım canla başla çalışıyor, aslında bu başarı hepimizin, bu iş ekip işi. Hepsine teşekkür ederim. Bayram sevincinin acıya ve kedere dönüşmemesi, hiçbir üzücü trafik kazasının yaşanmaması, vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde seyahat etmeleri ve huzur içinde bir bayram geçirmeleri için gece gündüz çalışan emniyet görevlilerinin uyarılarına ve yönlendirmelerine destek olunmasını ve temel trafik kurallarına da harfiyen uyulmasını özellikle rica ediyor tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutluyorum” dedi.

İşini yürekten yapan tüm memurları ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsağulu’yu kutluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Mehmet Yavuz’dan İzmir’deki bu örnek uygulamanın başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerde uygulanmasını şahsım ve tüm vatandaşlar için talep ediyorum...

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...