Merak edip, sormuştum önceki gün:
“Başbakan’ın Çin gezisinde EXPO’yu temsilen biri var mıydı?”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arayıp, sorumu yanıtladı:
“Yoktu. Ama biz vardık.”
Doğru.
Aynı yazıda yine sormuştum:
“İzmir milletvekili olan iki bakanımız heyetteydi fakat o telaş içinde EXPO’yu gündeme getirip, Çin’in desteğini istediler ve aldılar mı?”
Ertuğrul Günay o sorunun cevabını verirken “güzel haberi” de verdi.
“Hem Binali Bey, hem de ben her fırsatta İzmir’in EXPO adaylığını gündeme getirdik. Ayrıca Sayın Başbakanımız, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Vın Ciabao ve Devlet Başkanı Hu Jintao ile yaptığı görüşmelerde, 2020 yılında EXPO’nun İzmir’de düzenlenmesine katkı vermelerini istedi. Onlar da bunu memnuniyetle kabul etti.”
Yani.
Bir önceki EXPO’nun ev sahibi olan Çin’den böyle bir “destek sözü” alınması çok önemli.
Daha önemlisi...
Baştan beri ısrarla önerdiğim ve savunduğum talebin “devlet katında” ciddiyetle uygulanıyor olması, gerçekten umutlandırdı beni.
* * *
Ertuğrul Günay Çin gezisinden çok hoş bir anekdot da aktardı.
Giderken yanına bol miktarda İzmir’i tanıtan kitap alıp, Çinli muhataplarına armağan etmiş.
Gezinin son durağı olan Şangay’da dolaşırlarken, Sayın Başbakan ve beraberindekiler bir kafeye girmişler.
Başbakan orada Meksikalı bir aileyle tanışmış.
Oturup, sohbet etmişler.
Muhabbettin sonunda Erdoğan bu aileye bir hatıra vermek istemiş.
“Ne verebiliriz?” diye yanındakilere sorunca, Ertuğrul Günay hemen bir görevliyi aracına yollayıp, elinde kalan son İzmir kitabını getirtmiş.
Başbakan “Türkiye hakkında bir kitap yok muydu Ertuğrul Bey?” deyince de, Günay “Ben yanımda sadece İzmir’le ilgili kitapları taşıyorum” demiş.
Böylece. . .
Başbakan Erdoğan’ın imzasını taşıyan İzmir kitabı, Şangay’dan Meksika’ya gitmiş!
* * *
Ve nihayet “Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, bütün bakanların ve TBMM heyetlerinin yurtdışına yapacakları gezilere bir ‘EXPO temsilcisi’ de alınmalı bundan böyle” demiştim ya.
Bu konudaki düşüncesini de sordum Ertuğrul Günay’a.
“İyi fikir” dedi:
“Yapabilirsek çok faydası olur.”
Hadi o zaman.
Yapalım.