Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       YUNANİSTAN'ın "askeri tahrik ve mütecaviz tutum" politikasıyla Kıbrıs'ta tansiyonu yükseltmekten beklediği nedir?
Genelkurmay, Atina'nın beklentisinin askeri değil, siyasi olduğu kanısında:
"Atina kısa süreli bir savaşı göze almış görünüyor. Hedef askeri başarı kazanmak değil, siyasi sonuç elde etmektir. Yunanistan, sırtını Avrupa Birliği ve ABD'ye dayadıktan sonra, Güney Kıbrıs'ı da Avrupa Birliği'ne sokup, Türkiye'yi tümüyle Batı dünyasından dışlamak istiyor."
Bu değerlendirmeyi yapan askeri yetkiliye, "Yunanistan'ın askeri tahrikle bu siyasi sonucu nasıl almayı düşündüğünü" soruyoruz:
"Planları şu: Askari tahriklerle çok sınırlı kalacak ve çok kısa sürecek bir çatışma çıkarmaya çalışıyorlar. Bu gerçekleşirse ABD ve AB'nin hemen devreye gireceğini ve çatışmayı durduracağını hesaplıyorlar. Bu kısa süreli çatışmada fiziki kayıpları olsa bile, masada çok daha fazlasını kazanacaklarını umuyorlar. Çatışmanın durdurulması sonrasında Türkiye'yi saldırgan ilan edip Batı dünyasının tepkisine maruz bırakmak istiyorlar. Türkiye yayılmacı hedef gütmekle, savaş çıkarmakla dünya nezdinde suçlu gösterip, Avrupa Birliği sürecini tümüyle tıkamayı hedefliyorlar. Bu sonucu aldıklarında Güney Kıbrıs'ın AB'ye tam üyelik sürecinin hızlanıp sonuçlanacağını hesap ediyorlar. Hem Yunanistan, hem Güney Kıbrıs AB üyesi olurken, Türkiye Batı dünyasından tümüyle dışlanır, tecrit edilmiş bir ülke durumuna düşer, diye düşünüyorlar."
"Yani" diye devam ediyor aynı yetkili:
"Yunanistan kaybedeceğini bildiği bir askeri çatışmanın değil, bu çatışma sonrasında talep edeceği tazminatın peşinde."
Peki, Atina'nın bu hesabı tutar mı?
"Hayır" diyor askeri yetkili:
"Tutmaz. Bu yanlış hesaptır. Öyle, istedikleri çap ve sürede bir çatışma yaratıp, bunu siyasi kazançlara dönüştüremezler. Bu tuzağa düşmeyiz. Öncelikle, askeri bir çatışma küçük çaplı olmaz. Bir askeri çatışma başlarsa, bu anında Yunanistan - Türkiye savaşına dönüşür. Şartlar artık 1974'teki gibi değil. Çatışmanın genel savaşa dönüşmesi kaçınılmazdır. Türkiye, Yunanistan'ın küçük çaplı, lokal ve kısa süreli savaş tuzağına düşmez. Buna göre hesap yaparlarsa yanılırlar."
Askeri yetkilinin sözlerinden de anlaşıldığı gibi, Ankara, hesabını "kısa süreli savaş"a göre yapmıyor. Çatışma halinde, Ankara'daki hesaplar Yunanistan - Türkiye savaşına göre yapılıyor. Genelkurmay askeri açıdan her türlü olasılığa karşı hazır.
Atina'nın "belki iki gözüm morarır, iki dişim kırılır ama, yüklü tazminat alırım, siyasi sonuç elde ederim" yaklaşımının dünyaya iyi anlatılması gerekiyor.
Bu da Dışişleri'ne düşüyor...



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr