Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       "DELİYE her gün bayram" misali, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e takılıyoruz:
       - Sayın Bakan, biz ücretlilere nasıl olsa her gün çarşamba. Yılda bir kez Ak Çarşamba'sı olacaklardan ne haber?
       Maliye Bakanı, sorumuzu gülerek yanıtlıyor:
       "Evet, biz ücretlilere her gün Ak Çarşamba. Zaten bizim hedef kitlemiz de, ücretliler değildi. Ücretlilerin gelirleri zaten kayıt altında. Bizim hedeflediğimiz yeni vergi rejimine geçilirken, daha önceki birikimlerini kayıt içine sokmak isteyenlere bir olanak tanımaktı. Bu tür vergi rejimi değişikliklerinde zaten böyle bir olanağın tanınması gereklidir."
       Maliye Bakanı Temizel'e, "Ak Çarşamba'nın kara parayı aklama" işlevi görüp görmediğini soruyoruz:
       "Sanmıyorum" diyor, Temizel:
       "Bizim amacımız, kara parayı, kirli parayı aklama olanağı yaratmak değil. Zaten bu yoldan para kazanan insanlar, ne yaparsanız yapın bu faaliyetlerini kayıt altına sokmazlar. Bizim hedefimiz eski vergi rejiminde ağır vergilendirme koşulları veya benzeri nedenler ile birikimlerini kayıt altına sokmaktan kaçınan, belli bir noktadan sonra da, `nereden buldun?' sorusuyla karşılaşmaktan çekinen büyük tasarruf sahiplerinin, yine vergilendirme koşullarının ağırlığı nedeniyle faaliyetlerini ve ekonomik değerlerini belli ölçülerde kayıt dışında yürütmeye çalışanların kayıt altına alınmasıydı. Bize gelen bilgiler de, büyük ölçüde bu hedefin gerçekleştirildiğini kanıtlıyor."
       Bankalara yatırılan bu paralar vergi konusu olacak mı?
       Maliye Bakanı, bu sorumuza da, "hayır" yanıtını veriyor ve şöyle devam ediyor:
       "Bu olanaktan yararlanarak, birikimlerini bankaya yatırarak kayıt sistemi içine giren vatandaşlarımızdan, bu işlem nedeniyle vergi alınmayacağı gibi bankaya yatırdıkları tasarrufları da vergiye konu olmayacak. Ancak bundan sonraki gelir hareketleri izlenecek. Ve bu vatandaşlara `nereden buldun?' diye sorulmayacak. Daha önce kayıt dışında tuttukları birikimleri kayıt altına alınmış olacak. 1999'da yürürlüğe girecek olan yeni vergilendirme sistemi içinde de, gelir hareketleri vergilendirilecek. Yeni vergi rejiminde kayıt içine alınmamış ekonomik değerler ve hareketleri için, `nereden buldun?' sorusu gündeme gelecek."
      
Yasadışı kaynaklardan elde edilen para ve birikimler, "Ak Çarşamba'dan" yararlanacak mı? Maliye Bakanı Temizel, bu soruyu yanıtlarken, "kara paracılar"ın "kayıtlı ekonomi"den uzak duracaklarını söylüyor:
       "Yasadışı yollardan para kazanan insanların faaliyetlerini Ak Çarşamba'dan yararlanarak kayıt içine alacaklarını sanmıyorum. Onlar yine yasadışı faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Devletin ilgili kurumları da onlarla mücadeleyi sürdürecektir."
      
Maliye Bakanı Temizel'in "mali milat" projesi tutmuş görünüyor. Bu uygulamanın Türkiye'den para kaçışına neden olacağı yolundaki eleştirilerin de haklı çıkmadığı gözleniyor. Maliye Bakanı Temizel, "aksine" diyor, "sermaye artırımı hareketleri, yeni şirket kurma faaliyetleri ve bankalardaki hareketlilik tahmin ettiğimiz gibi birikimlerin kayıt dışına çıkarıldığını değil, kayıt içine sokulduğunu gösteriyor. Sonuçtan memnunum."
      
Ücretliler gibi diğer gelir sahiplerine de her gün, "Ak Çarşamba'lar" dileğiyle...



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr