Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çankaya Köşkü, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde başlatılan “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasına ev sahipliği yaptı. Engellilerin eğitimine destek amacıyla, başkanlığını TBMM’nin ilk ve tek görme engelli milletvekili Lokman Ayva’nın yaptığı Beyazay Derneği’nin yürüttüğü kampanya töreni salonu kahkahalara boğdu.
Hem duygulandıran hem düşündüren hem de güldüren törenin yıldızları, engelleriyle barışık, her biri bir başka başarı öyküsü olan engellilerdi.
Sahnede Beyazıt Öztürk vardı. “Beyaz Şov”u aratmayan esprileri ve rahatlığıyla neşelendirdi salonu.

‘R’ engeli

“Bir ara” dedi, “Sordum, beni bu engelli kampanyasına niye kattılar?” diye.
- “R”ler yüzündenmiş...
Devam etti:
- R’leri söyleyemiyorum ya, ondan. Evet ‘R’yi söyleyemiyorum ama 28 harfle de epey iş yaptık hani. Önemli olan kaç harf söylediğiniz değil, söyleyebildiklerinizle ne anlattığınız...

Lokman Ayva dersi

Beyazay Derneği’nin kurucusu, milletvekili Lokman Ayva’nın hayatı zaten başlı başına bir ders.
Lokman Ayva’nın verdiği dersi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik anlattı:
“Bir gün” dedi:
- Lokman ve birkaç arkadaşı 4-5 katlı bir apartmanda merdivenlerden iniyorlarmış. Bir ara Lokman herkesin durduğunu hissetmiş. Kimse inmiyor. ‘Ne oldu’ demiş arkadaşlarına, ‘niye durdunuz?’
Demişler ki:
- Elektrikler kesildi.
Lokman, “Dert etmeyin” demiş:
- Girin koluma, sizi indireyim!

Bu da Metin Şentürk’ten

Çelik, Lokman Ayva’nın bu anlamlı yanıtını aktarır aktarmaz bu kez Beyazıt Öztürk araya girdi. Salonda oturan ünlü ses sanatçısı Metin Şentürk’ü işaret ederek, “Sayın Bakanım” dedi:
- Bu Metin Şentürk var ya, çok şikâyetçi. Geçen gün bana geldi. ‘Ne oldu?’ dedim. Elektrik faturasından şikâyetçi. Çok kabarık geliyormuş!
Salon yine kahkahaya boğuldu.

Tek engel eğitimsizlik

Çankaya Köşkü, dün her engeli aşmış engellilerle doluydu. Lokman Ayva, Metin Şentürk gibi engelleriyle şaka yapabilen, yaşamla barışık ünlülerle, aynı yolda emin adımlarla ilerleyen her türden engele rağmen önde yürüyen görmeyen, duymayan, elsiz, kolsuz resim yapan, piyano çalan, şarkı söyleyen, eğitimsizlikten başka engel olmadığını kanıtlayan örnek minikler...

Kolsuz kucaklaşma

Törenin yıldızlarından biri de 4 yaşındaki güzeller güzeli Sümeyye’ydi. Sümeyye’nin iki kolu da doğuştan yok. Ama Sümeyye için kolsuzluk bir engel değil. Minik ayaklarıyla resim yapıyor, tahta boyuyor, hatta hamur açıyor. Yakında resim sergisi açacak.
Hayrünnisa Hanım’ı sahnede öyle bir kucakladı ki, salonu önce bir sessizlik ardından büyük bir alkış kapladı.

Türkân Saylan’ı düşünmek

Sahnede, “Eğitim her engeli aşar, en büyük engel eğitimsizliktir” diyen Hayrünnisa Gül’ü dinlerken, yaşamını çocukların eğitimine adamış ÇYDD Başkanı Türkan Saylan Hoca’yı, pencerede göründüğü o anı, düşünmemek mümkün değildi.
Bir eğitim kampanyası izleyip de Türkan Hoca’nın çabalarını anmamak olmaz.
Milliyet adına Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in elinden teşekkür plaketi alırken, “Türkan Hoca da burada olmalıydı” diye düşündüm. Milliyet’in “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasının koordinatörü Tijen Mergen de...