Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir kez daha seçilmesine olanak sağlayacak Anayasa değişikliği için liderlerle ilk tur görüşmesini dün yaptı.
Başbakan Ecevit, Demirel'in yeniden seçilmesi konusunda samimi.
Bu düşüncesini yaşama geçirmek için öncelikle koalisyon ortaklarıyla uzlaşmaya varması gerekiyor.
Bu uzlaşma sağlanmış durumda mı?
Ecevit, bu sorumuzu dünkü görüşmemizde "kesin sonuç henüz belli değil" biçiminde yanıtlıyor.
Liderlerin, Demirel formülüne bakışları nasıl?
Başbakan, bu sorunun yanıtını çok dikkatli bir üslupla şöyle veriyor:
- Sayın Çiller, Sayın Demirel'in bir daha seçilmesini uygun buluyor. Sayın Yılmaz, Sayın Demirel'in bir kez daha seçilmesi için bir formül bulunabileceğini söylüyor. Sayın Bahçeli, konuyu Başkanlık Divanı'na götüreceğini söylüyor. Ben, Sayın Demirel'in bütün bölgede bir manevi lider konumuna geldiğini ifade ediyorum. Sayın Bahçeli de bunun doğru olduğunu söylüyor. Sayın Kutan, (4 artı 4) formülünü öneriyor.
* * *
ECEVİT'in bu sözlerinde üzerinde durulması gereken iki nokta, MHP lideri Bahçeli ve ANAP lideri Yılmaz'ın yaklaşımlarıdır. ANAP lideri Yılmaz, DYP lideri Çiller gibi, "Demirel yeniden seçilmelidir" dememiş, "bir formül bulunabilir" demiş. Bu nüans gibi görünen fark, önemli olabilir.
Ecevit'in "3 yıl önerenler de var" sözleri, Yılmaz'ın bu görüşünü de koruduğuna işaret sayılabilir. Bahçeli'nin ise konuyu Başkanlık Divanı'na götürerek zaman kazanmak istediği anlaşılıyor. Bahçeli, Ecevit'le yaptığı görüşmede de kendini bağlamış görünmüyor.
Şimdilik görünen şu:
Liderler Cumhurbaşkanı'nın iki kez seçilmesi konusunda görüş birliği içindeler. Ancak bu henüz Demirel'in iki kez seçilmesi anlamına gelmiyor.
* * *
ECEVİT'in liderlerle yaptığı ilk tur görüşmeleri sonucunda, referandumsuz Anayasa değişikliği için gerekli olan 367 oy ortaya çıkmış durumda mı?
Bunu söylemek zor.
Başbakan'ın Demirel'le görüştükten bir süre sonra, liderlerle ikinci bir tur görüşme yapması olasılığı yüksek. Durumun daha da netleşmesi için buna gereksinim olduğu anlışılıyor.
Ayrıca, bugüne kadar "Benim bir talebim yok" diyen Cumhurbaşkanı Demirel'in tavrı da belirleyici olacaktır.
Anayasa değişikliğinin referandum aralığında bir oyla Meclis'ten geçmesi olasılığı liderleri düşündüren bir husustur.
Böyle bir zorunluluğun, "Demirel'i oylama, referandumu başkanlık seçimine dönüştürme" niteliğine bürünmesi liderlerin arzu etmediği bir durum.
"Kişi ve süre pazarlığı" sürecek gibi...
Birinci tur sonucunda henüz tünelin ucu görünmüş değil.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr